ADHD zit in je genen? (Voor het eerst aangetoond)

Laatste reactie 17/07/2019 12:37 door Fabienne
· Markeren als ongelezen
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Onderzoekers tonen aan dat ADHD in de genen wordt ontwikkeld op twaalf verschillende plekken. Over ADHD is veel discussie, want krijgen kinderen niet te snel de diagnose en waarom komt het nu zoveel meer voor dan vroeger? Wetenschappers werpen nieuw licht op de zaak. Ze hebben nu toch weten aan te tonen dat de aandachtsstoornis een genetische oorzaak heeft.

ADHD genen
Op twaalf plaatsen in het DNA zijn genen gevonden die een rol spelen bij de ontwikkeling van ADHD, een afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. “Het is echt een belangrijke stap”, zegt Barbara Franke, hoogleraar Moleculaire Psychiatrie van het Radboudumc, tegen RTL Nieuws. “We wisten al dat ADHD sterk erfelijk bepaald is, nu hebben we de eerste genetische variaties aangetoond die aan de grondslag liggen van deze erfelijkheid.”

Het internationale team van wetenschappers heeft bloed of speeksel van 20.000 mensen met ADHD onderzocht. Ze vergeleken het DNA met 35.000 mensen zonder de aandoening. “We hebben op 12 plekken in het DNA genetische variaties gevonden die van invloed zijn op het ontstaan van ADHD.”

“De omvang van dit onderzoek is vernieuwend”, stelt professor Sarah Durston van het UMC Utrecht. “Alle andere onderzoeken hebben de statische correctie niet overleefd. Dit onderzoek vanwege de grote aantallen wel.” Toch heeft ze ook kritiek. “Het verschil in genen is alleen zo klein dat het op dit moment geen klinische relevantie heeft.”

Verschillen
Of een kind ADHD ontwikkelt zal altijd een samenspel zijn van genetische- en omgevingsfactoren. Dat wordt wel duidelijk als je bijvoorbeeld weet dat de concentratiestoornis in de VS veel vaker voorkomt dan in Frankrijk. Een onderzoek liet onlangs zelfs zien dat er grote verschillen zijn tussen Amerikaanse staten en dat kinderen die in de VS in augustus worden geboren veel vaker ADHD hebben dan kinderen die in september ter wereld komen. Dat zou te maken hebben met het moment waarop kinderen naar school gaan en in hoeverre ze daar klaar voor zijn.

bronnen
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4505106/voor-het-eerst-op-grote-schaal-bewezen-adhd-zit-je-dna https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/869964/voor-het-eerst-aangetoond-adhd-zit-in-je-genen.html
Fabienne Craninx 10 maanden geleden geplaatst
ik heb daar ook al van gehoord van wanneer je geboren bent.
Volgens mij heeft het een invloed op de maturiteit van het kind op die leeftijd, die erg verschilt, in jonge kinderjaren zijn even intelligente kinderen met zes maand verschil niet even natuurlijk.
Geef de tijd aan het kind wat de natuur bepaalt.
Maar daarom heeft dat kind geen ADHD.
Ik denk dat dat zeer onwetenschappellijk is.
ADHD is persoonsgebonden,de ene heeft het,de andere niet .
Als er DNA onderzoek is gedaan ,waarbij men verschillen ziet telkens op dezelfde plaatsen bij adhd'rs en niet adhd-ers. Dan is dit inderdaad een bewijs dat het een aangeboren afwijking is,maar daarom niet erfelijk. De kans is groot ,maar er zijn nog andere DNA afwijkingen die niet met erfelijkheid te maken hebben maar een fout (deletie)in het chromosamale DNA bij het embryo dat toch levensvatbaar is .Maar als ADD'r ben ik blij dat er onderzoek naar wordt gedaan.Ik hoop dat er wetenschappelijk ondersteunde 'middelen' komen die de symptomen zullen verminderen,op een minder agressieve manier dan methylfenidaat.
Want mijn kind zou ADHD gediagnosticeerd zijn ,NOOIT zou ik rilatine geven.
Want het is een fabel dat je kind niet verslaafd raakt aan rilatine ,Het maakt alles nog erger.Omdat je een tekort hebt aan transporter voor dopamine, tekort aan transporter wordt niet opgelost.Daarom raken studenten ,die een korte periode rilatine gebruiken niet verslaafd.Als ze stoppen dan gaan de transporters voor dopamine weer aan de gang ,bij Adhd'rs niet, ze hebben er geen of nauwelijks.
reactie op @benne:
Klaas Bruin Ritalin etc. valt onder de noemer hulpmiddelen, het is ook niet de oplossing voor adhd ;)
10 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 10 maanden geleden geplaatst
enkele reacties uit mijn ADHD-netwerk

1) bij mij is het wel het geval. mijn oma mijn vader en enkele broers en een zus, ik zelf mijn dochter en kleinzoon, dan heb ik het nog niet over nichtjes,en die zijn er veel. maar we kunnen er allemaal goed mee leven,de een wat beter dan de ander.

2) Ik zie veel meer kinderen op school die aan de Ritalin moeten. Vrijwel altijd is er ook een voedingsprobleem al vanaf jonge leeftijd. Ik opteer voor een leven met rust en tevredenheid. Tijd om in de natuur te zijn. Om te kunnen niksen. Dit soort onderzoeken wordt in veel gevallen gefinancierd door belanghebbenden. Ik heb een diagnose ADHD maar wat is dat ongelooflijk foutief gedaan.

3) Ik denk niet dat het nu meer voorkomt dan vroeger. De huidige tijdgeest verergeren de symptomen. We worden meer onder druk gezet. Er wordt meer van ons verwacht. En er is veel meer aandacht voor via Social media, ect.

4) Ik denk dat zeker bij kinderen en gedrag wat past bij adhd eerst gekeken moet worden naar andere oorzaken, voedingsallergie, suikerziekte, andere lichamelijke oorzaken of idd nog te speels voor school,voordat een adhd diagnose wordt afgegeven. Dat zou ook verklaren waarom sommige kinderen met adhd hier op volwassen leeftijd geen last meer van hebben.. was het wel adhd dan? Ik heb zelf mijn diagnose pas op 42 jarige leeftijd gekregen en juist niet als kind. Ik herken veel adhd kenmerken bij een aantal familieleden. Dus dat het erfelijk is daar geloof ik achter elkaar in.
Sara Br 10 maanden geleden geplaatst
Ze zullen verder onderzoek moeten doen, maar de eerste stap is er. Ik kan me goed voorstellen dat er iets erfelijks in zit: mijn moeder en nichtjes hebben er ook last van, en ik hoor dit terug van meerdere adhd'ers. 

Ik hoop op een tijd dat we ons niet meer constant hoeven te verantwoorden! ADHD is wat mij betreft een afwijking van het normale met nut voor de samenleving, niet een ziekte die moet bedwingen. Al heeft het natuurlijk ook minder kanten, zeker in de huidige maatschappij. 
Fabienne Craninx 10 maanden geleden geplaatst
Coen
Ik ben het eens met je dat tegenwoordig met de etiquette ADHD gesmeten wordt .Ik ben ook pas laat gediagnosticeerd.
Maar vele herinneringen uit mijn kindrjaren en pubertijd ,zijn wel te verklaren.Dat heeft me veel stress gekost.
Ik moet er echt dagelijks mee vechten.
Ik krijg ook soms reacties ,van mensen ,waarvan ik echt 'pissed'ben (sorry woord):maar dan KAN je toch niet functionneren op je werk?
Deze antwoorden krijg ik van mensen ,zonder ADD,die al jaaaren een uitkering krijgen .
Dan zeg ik,ja ik kan functionneren,ja ik blijf werken,hoe zal jij anders je maandgeld gestort krijgen als iedereen zo denkt.
Maar deze mensen moeten van de godsganse dag niet werken,zij vervelen zich en denken dat wij na een SMS,direct gaan antwoorden en gaan springen om met hen hun lege tijd door te brengen.Bovendien hebben ze het lef om te filosoferen en te zeggen ik ben blij dat ik niet met flow meega,zelfs trots .Als je dan een avond met hen hebt doorgebracht is het ik krijg maar zoveel leefgeld ...

Maar Coen : jij zegt dat veel familiegenoten ADHD gediagnorticeerd zijn.Bij mij niet,hoewel ik denk dat er wel tussenzitten.Maar niemand is verplicht het te zeggen of laten onderzoeken.Doordat velen in je familie hetzelfde ervaren,voel je minder druk van hen.Want familie kan je nogal onder druk zetten,doe nu eens normaal .
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 January 2019 om 09:49
Aantal lezers 50
Aantal reacties 6