ADHD vrouw en Endometriose (verklevingen)

Laatste reactie 04/09/2021 02:36 door Saskia
· Markeren als ongelezen
Annemiek van der Meijden 6 maanden geleden geplaatst
Hallo dames, 
Helaas ben ik al jaren gediagnostiseerd met Endometriose dat zijn verklevingen in je buik als je menstrueert en dan heb je veel pijn daarvan.
Mijn hele geschiedenis van de endometriose zal ik jullie besparen want dan ben ik nog wel ff bezig.
Nu ben ik na aanleiding van een nog te plannen risico volle operatie, in een hyper focus opzoek gegaan naar informatie over endometriose.
Nu kwam ik deze regel tegen:
Medicatie:
• Indirect: Dopamine en dopamine-receptor 2 agonisten:
– quinagolide: reductie van afmetingen van endometriose letsels.
(Quinagolide werkt hetzelfde als dopamine, een stof die van nature in de hersenen voorkomt.)

Ivm een te lage aanmaak van Dopamine bij mensen met ADHD ervaren een snellere afbraak van dopamine in de hersenen.
Dus meer aanmaak van endometriose?
Conclusie met het medicijn: Quinagolide werkt hetzelfde als dopamine, een stof die van nature in de hersenen voorkomt. 

NU IS MIJN VRAAG: ZIJN ER HIER ADHD VROUWEN MET ENDOMETRIOSE?
Dan kan misschien dit voorleggen dat er een onderzoek kan komen en voorkomen dat er meer vrouwen deze rot ziekte krijgen!
Graag reageren als hier ervaring mee hebt.

Groet, Annemiek
Fay basta 6 maanden geleden geplaatst
Hoi Annemiek, ik heb wel ADHD maar had nog nooit van Endometriose gehoord. Erg vervelend maar hopelijk helpt het medicijn jouw goed.
Laurie Slot 6 maanden geleden geplaatst
Hallo Annemiek. Ik weet het niet 100% zeker maar volgens mij was dit de reden dat ik destijds op 11 jarige leeftijd aan de pil ben gegaan. Ik weet niet of dit volledige endometriose was of niet en ik ben ondertussen 30 dus het is lang geleden. Er vormde volgens mij slijmvlies tussen mijn darmen dat niet weg kon. 
Ik heb veel problemen gehad met anticonceptie waar ik gevoelig was. Ik was uiteindelijk geholpen met een implanon. Dit is een 1 hormonig voorbehoedsmiddel. Het zorgt dus niet ervoor dat mijn cyclus ook doorgaat. En gezien dit 2e hormoon in mijn lichaam toch al niet voldoende aanwezig was, ben ik al sinds 10 jaar vrijwel niet meer ongesteld. Ik moet zeggen: Ik vind het heerlijk! Ik heb soms nog wel een beetje bloedverlies, maar dat is minimaal. Op het moment dat het meer vloeit, dan weet ik dat mijn staafje waarschijnlijk binnenkort verwisseld moet worden. Ik ben al 12 jaar werkzaam als sekswerker, en ik raad dit al mijn vriendinnen ook aan! Zelfs voor een vriendin met bloedstollingsproblematiek bleek dit het gouden ei te zijn! Ik adviseer je even contact op te nemen met de GGD of SoAids in jouw regio. Daar zitten namelijk doctoren die heel goed op de hoogte zijn over dit soort specifieke kwesties! En even een goed gesprek met je gynaecoloog aanvragen. Indien je niet zeker bent, schaadt het niet om een second opinion te vragen natuurlijk! 

Ik vond deze twee links die wellicht interessant zijn voor je om te lezen.

https://www.apotheek.nl/medicijnen/etonogestrel-implantatiestaafje?product=implanon

https://r.search.yahoo.com/_ylt=AwrJS5jx9oJg41wAsEs0AopQ;_ylu=Y29sbwNpcjIEcG9zAzEEdnRpZAMEc2VjA3Ny/RV=2/RE=1619224433/RO=10/RU=https%3a%2f%2fbeautydagboek.com%2fendometriose-hoe-gaat-afbouwen-medicatie-implanon%2f/RK=2/RS=O_sHPGohhfvaF.Pm.1oQYCqTQFM-

Mocht je nou nog vragen hebben, ik ben consulente bij sexpower.online. De naam is Laurie. Je kunt mij altijd inschakelen zodat ik eens met je mee kan kijken!

Heel veel sterkte en succes hiermee!
Is nogal wat, vooral in deze tijd!
groetjes,
Laurie

https://www.sexpower.online/laurie/page17__774.html
reactie op @laurieslot:
Annemiek van der Meijden Hai, bedankt voor je uitgebreide antwoord. Momenteel heb ik nu 4 jaar implanon en nog een medicatie. maar helaas de endometriose blijft groeien. Zelf heb ik al heel lang geen cyclus. Ik heb net een artikel gelezen dat er zeker wel verband is tussen endometriose en ADHD.... Ik zit momenteel in een traject om alles te behandelen.
6 maanden geleden

Beantwoorden

Laurie Slot 6 maanden geleden geplaatst
Oww heel vervelend voor je! 
Heel veel sterkte en gezondheid toegewenst voor je!
Het is voor mij inderdaad ook de eerste keer dat ik hoor dat dit verband gelegd word.. 

Leen Maes 2 maanden geleden geplaatst
Hey Annemiek,
Ik heb endometriose en het vermoeden dat ik ADD heb. Geen officiële diagnose. Ben wel van plan dit te laten onderzoeken. Dan is de onzekerheid ook weg. Net was ik informatie aan het zoeken of er een link was tussen endometriose en ADhD. Ik heb deze nu gevonden. 1 studie die zegt dat ADhD en depressie en angststoornissen en enekel andere zaken vaker voorkomen bij vrouwen met endometriose. Wat is het artikel waarover hij sprak?
Ik ben 1 maal behandeld geweest voor mijn endometriose, toen het ontdekt is zo een tien jaar geleden. Daarvoor van m’n 14 zware Diane pil genomen wegens acne... Met pil gestopt en geen menstruatie. Toen bij rookie gyneacologe belandt. Verkeerde diagnose: PCO. Medicatie gekregen die de endometriose alleen nog verergerde. Zwanger geraakt, direct miskraam, kiste links in eierstok ter grote tennisbal en rechts 2-3 cm. Serieuze verklevingen buikholte en eileiders. Links ‘voldoende overieel restweefsel over’. Nu sinds 1 jaar of zo af en toe maar tegenwoordig elke keer en redelijk harde pijn bij ovulatie... Bij menstruatie eerste dagen, terwijl jaren geen enkele last.
Tijd dus om nog eens een afspraak te maken met de gyn...

Ik heb daarnaast ook het syndroom van Raynaud en een iets lagere bloeddruk en iets snellere hartslag... Vreemd toch?

Nu wat je daar zei met die dopamine en die endometriose... Wow, wat interessant! Heb je een link naar dat bewuste artikel? Weet je ondertussen nog iets meer?
Ik ben 39 en heb 1 zoontje van zeven. En jij? Tof om lotgenoten tegen te komen ;-)
Leen Maes 2 maanden geleden geplaatst
Ok, daar vond ik dus net iets over, over een link tussen verminderde dopamine in het bloed en het syndroom van Raynaud.


Circulating free dopamine and epinephrine were significantly lower in Raynaud's patients than in controls (dopamine 26.0 +/- 13.6 vs 56.3 +/- 39.6 pg/ml, p less than 0.005; epinephrine 25.8 +/- 16.9 vs 56.9 +/- 40.9 pg/ml, p less than 0.005), while the corresponding conjugated forms in plasma and the intraplatelet ...
Laura Stevens 2 maanden geleden geplaatst
Hey Annemiek, 

Wat ontzettend vervelend dit.. Ik ben onlangs gestart als therapeut voor mensen met ADHD. Vanuit mijn opleiding is er een FB groep met therapeuten van over de hele wereld. Ik ben eens gaan zoeken op endometriose. 

Dit boek werd aangeraden: Christiane Northrup - Women’s Bodies, Women’s Wisdom

Daarnaast vond ik berichten van collega's die hele goede resultaten hebben behaald. De endometriose is verdwenen of erg verminderd. Bij veel lichamelijke ziektes zit er veel meer onder dan vaak wordt gedacht. Hier 2 stukjes die collega's schreven hierover: 

Vraag: Has anyone here had success with Endometriosis?
Antwoord: The cause for the two ladies I worked with was different. One the endo has gone. The other massively reduced. The one common theme between the 2 ladies was a feeling of being unsafe.  The cure was mainly around being safe to be in body and feel emotion, so pain has no role in life anymore. 

In most cases the illness was there to remind them and punish them. It was mainly about feeling shame about self, not feeling worthy/deserving. 

Als je wil kunnen we eens bellen. Kan ik je wat meer tekst en uitleg geven :) 

Je kan me bellen of appen op 0657849858 of mailen naar info@LStevens.nl 


Saskia De Vries 1 maand geleden geplaatst
Yep, endometriose is een ramp. Op m'n 11e bij een blindedarmoperatie al een cyste op een eierstok doorgeprikt, toen menstrueerde ik al, overvloedig en met veel pijn. Denk: twee weken tevoren al pijn, tot en met de tweede dag van mijn menstruatie. Bleek bij een heel ander onderzoek dat 1 eierstok vol met cystes zat en niet functioneerde, de andere eileider was volledig verkleefd, en talloze verklevingen in mijn buik. Al dat uitgezaaide weefsel bloedde vrolijk mee als ik ongesteld was, vandaar die vreselijke pijn, De pil hielp, gewoon doorgeslikt. Toen ik op mijn 45e weer geopereerd moest worden (voor iets anders) stopte ik met de pil en bleek de overgang al voorbij. De chirurg zei destijds ook dat hij zijn operatie had moeten aanpassen omdat hij het niet aandurfde teveel in mijn buik te rommelen omdat mijn darmen ook verkleefd waren door de endometriose.
Inmiddels ook een ADHD-diagnose, en ik hoor van meerdere vrouwen die combinatie. Dat kan zijn omdat veel vrouwen endometriose hebben (het is erg ondergediagnosticeerd omdat veel artsen denken dat pijn er nou eenmaal bij hoort, zelfs al kun je de halve maand niets van ellende), maar er kan een link zijn. 
Een wetenschappelijk onderzoek krijg je niet zomaar voor elkaar, dan zou je in een academisch ziekenhuis moeten zijn waar ze meer vrouwen met dit probleem hebben en vooral ook geld (en fondsen, bijv via farmaceutische bedrijven) om een jaren durend onderzoek te doen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 16 April 2021 om 21:57
Aantal lezers 29
Aantal reacties 9