Symptomen ADHD lijst met kenmerken en uitleg, de symptomen bij ADHD verschillen per persoon. Sommige mensen hebben alleen last van hyperactiviteit, terwijl anderen minder druk zijn, maar juist meer moeite hebben om zich te concentreren. Je kan ook van beide symptomen veel last hebben. Vaak zijn de kenmerken van ADHD bij volwassenen minder duidelijk dan bij kinderen.

Meest voorkomende ADHD symptomen


De onderstaande symptomen komen het meest voor bij mensen met ADHD;
- Aandachtsproblemen
- Snel afgeleid zijn en taken niet afmaken
- Een slecht overzicht hebben
- Maar kort iets kunnen lezen
- Alleen geconcentreerd zijn bij voor jou erg interessante zaken
- Moeite met luisteren
- Chaotisch en vaak spullen kwijt zijn
- Vergeetachtig
- Hyperactiviteit
- Innerlijke rusteloosheid
- Veel en druk praten
- Moeite met stilzitten
- Veel willen bewegen en lopen
- Friemelen
- Slecht kunnen ontspannen
- Veel en fanatiek sporten
- Impulsiviteit
- Ongeduldig
- Woede-uitbarstingen
- Een flapuit zijn: zeggen wat je denkt
- Anderen snel onderbreken
- Snel nieuwe relaties/banen aangaan en verbreken
- Impulsaankopen
- Gokken
- Vreetbuien

ADHD bij volwassenen


ADHD bij volwassenen is relatief ‘nieuw’. Vroeger was de stoornis per definitie een kinderziekte, maar nu is duidelijk dat ook volwassenen ADHD kunnen hebben. Bij sommige kinderen nemen de symptomen af, maar veel mensen blijven last houden van de aandoening. Het is doorgaans moeilijker om de stoornis op late leeftijd te herkennen, omdat je leert omgaan met de symptomen. Als volwassene zal je bijvoorbeeld wat minder hyperactief gedrag vertonen. Van de innerlijke onrust blijf je vaak last houden. Hoewel op kinderleeftijd ADHD meer wordt gesteld bij jongens dan bij meisjes, is het voorkomen op volwassenleeftijd min of meer gelijk.

ADHD en je omgeving


Als je nooit de diagnose ADHD hebt gehad, kunnen collega’s, vrienden of je partner bepaalde symptomen aanzien als karaktereigenschappen. Voorbeelden hiervan zijn: vergeetachtigheid, slecht kunnen organiseren of een concentratieprobleem hebben. In de omgang met anderen en op je werk kan je hierdoor soms in lastige situaties terechtkomen. Het is gelukkig mogelijk om beter om te leren gaan met deze eigenschappen.