ADHD patiënten stappen massaal over naar goedkoper medicijn

Laatste reactie 08/11/2016 16:40 door Coen
· Markeren als ongelezen
Coen Olde Bijvank 5 jaar geleden geplaatst
Steeds meer mensen met ADHD stappen over van een duurder naar een goedkoper medicijn dat wel wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Al kost hen dat de nodige bureaucratische rompslomp. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd.

Al langer konden ADHD-patiënten gebruik maken van een medicijn met de werkzame stof dexamfetamine. Omdat het niet geregistreerd stond in het geneesmiddelvergoedingssysteem, konden apothekers het zelf maken.

Tot maart van dit jaar. Toen introduceerde fabrikant Eurocept het ADHD-medicijn Amfexa, een geregistreerd medicijn met 5 mg dexamfetamine. Dit nieuwe medicijn is duurder, wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar en heeft in sommige gevallen bijwerkingen. Artsen moeten dit medicijn voorschrijven tenzij er medische redenen zijn om hiervan af te wijken.

Toch is er nog steeds een alternatief: dexamfetamine van 2 x 2,5 mg, dat nog wel door de apotheker gemaakt mag worden. Dit is goedkoper en wordt nog altijd vergoed door een aantal zorgverzekaars zoals VGZ, CZ, Menzis, Zilveren Kruis en DSW Zorg.

Patiënten willen de goedkopere variant

Uit cijfers van de maanden mei en juni die BNR heeft opgevraagd bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen, blijkt dat ADHD-patiënten nu vaker kiezen voor het goedkopere dexamfetamine van de apotheek, dat dus wel vergoed wordt door de zorgverzekeraar. De patiënt moet dan wel eerst naar een gespecialiseerde arts voor een apothekersrecept, en moet er dan op hopen dat die arts het recept uitschrijft. Dit zorgt voor rompslomp en kosten voor de patiënt.

Oudervereniging Balans, de belangenclub van ouders met kinderen met ontwikkelingsproblemen zoals ADHD, vindt het onnodig dat een medicijn duurder wordt, puur omdat een farmaceut het is gaan maken. Alle gebruikers waren voorheen tevreden, stelt Balans.

Farmaceut Eurocept hebben we gevraagd om een reactie, maar het heeft nog niet gereageerd.
reactie op @coenoldebijvank:
Greta van den Berg Jammer dat ADHD medicatie steeds duurder wordt, mensen met ADHD hebben gewoon goede medicatie nodig maar op deze manier wordt het onmogelijk gemaakt.
5 jaar geleden

Beantwoorden

Yvonne Calis 5 jaar geleden geplaatst
Het is te gek voor woorden dat de farmaceut het voor het zeggen heeft en alleen maar aan geld en winst maken denkt. Zowel de farmaceut als de verzekering hebben het voor het zeggen hier daar ben ik het niet mee eens, wanneer wordt daar eens iets aan gedaan ?

Als een medicijn goed is en werkt voor de patiënt moet dat nummer een zijn !
Yvonne Calis 5 jaar geleden geplaatst
Zo heb ik wellbutrin gekregen waar ik totaal niet goed op reageerde honds beroerd werd ik er van gelukkig heb ik een goede psychiater en ben gestopt waardoor ik nu nog afkick verschijnselen heb en veel hoofdpijn.

Nu maar verder kijken wat we gaan doen misschien alleen een rustgevend medicijn of als het kan helemaal niks.
Coen Olde Bijvank 5 jaar geleden geplaatst
Ritalin medicatie wordt wel door alle zorgverzekeraars in Nederland vergoed. Misschien zijn er nog meer medicijnen voor ADHD die ook helemaal worden vergoed maar dat durf ik niet te zeggen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 15 July 2016 om 12:51
Aantal lezers 29
Aantal reacties 5