30.000 mensen met ADHD moeten vanaf volgende maand gaan fors bijbetalen voor medicatie. Vanaf 1 mei mogen apothekers alleen nog maar het middel Amfexa uitschrijven. Dit nieuwe medicijn bevat dexamfetamine, een stof die gebruikt wordt voor de behandeling van ADHD.

Apothekersorganisatie KNMP
De apothekersorganisatie KNMP zegt dat Amfexa tot drie keer zo duur wordt als de medicijnen die door de apothekers zelf wordt gemaakt. Bij een gemiddeld gebruik van 15 tot 20 mg per dag gaan patiënten ongeveer 75 euro per maand aan eigen bijdrage betalen, ofwel jaarlijks 900 euro(!).

Merkloze ADHD medicatie
Tot op heden werden medicijnen voor ADHD samengesteld door apothekers er werd merkloos uitgegeven. Deze kosten hiervoor werden volledig vergoed door de zorgverzekering. Vanaf 1 mei mogen zij echter hun eigen versie niet meer leveren aan patiënten, omdat een fabrikant Amfexa heeft vastgelegd. Volgens de KNMP gaat dit voor veel financiële problemen zorgen, aangezien het om tienduizenden kwetsbare patiënten gaat.

Eigen bijdrage patiënt
Een groot aantal zorgverzekeraars bieden een of meerdere aanvullende verzekeringen aan waarbij de eigen bijdrage voor medicijnen vergoed worden (tot een vastgesteld bedrag). Sommige verzekeraars dekken echter niet de eigen bijdrage van alle medicijnen. Zo is mogelijk dat er bij sommige verzekeringen geen vergoeding is voor ADHD medicijnen.
Voorzitter van de apothekersorganisatie zegt over de nieuwe fabrikant van Amfexa: “Het komt vaker voor dat fabrikanten opmerken dat een zogenoemde apotheekbereiding het goed doet. Door deze te introduceren als nieuw geneesmiddel nemen ze de markt over. De patiënt is steeds de dupe, want er volgt in de regel een forse bijbetaling.”

Vergoedingen stopgezet
Een jaar geleden ontstond er ook al veel opschudding toen bepaald werd dat per direct de vergoeding voor 400 medicijnen stop werd gezet door de zorgverzekeraars. Het ging voornamelijk over op maat gemaakte geneesmiddelen die een aangepaste toedieningsvorm of dosering hebben.

bron zorgwijzer