ADHD met depressie

Laatste reactie 25/05/2020 11:24 door N
· Markeren als ongelezen
N G 9 maanden geleden geplaatst
Mijn verloofde heeft ADHD en zit al enkele maanden thuis met een hernia. Zijn humeur was in het begin heel erg slecht, is dan een maand goed geweest en nu alweer twee weken onder het vriespunt.

Hij is snel boos/geïrriteerd en het lijkt of ik niets goed kan doen met veel ruzies als gevolg. Hij geeft ook aan depressief te zijn (dit blijkt ook werkelijk zo te zijn uit zijn gedrag) en heeft het woord "zelfmoord" al uitgesproken. Dit kwetst mij enorm, want ik zie hem graag (uiteraard), maar ik weet niet hoe ik hem kan helpen als hij zelf geen hulp zoekt/wil zoeken. Zijn humeur, zijn depressie en dus ook zijn gevoel van er niet meer te willen zijn gaat in golven.. het ene moment is het sterk aanwezig, dan weer afgezwakt, dan lijkt het weer verdwenen om dan plots de kop weer op te steken en nooit weggeweest te zijn voor hem. Ik ben ook de enige die ervan op de hoogte is; hij zondert zich af van iedereen en doet alsof alles goed is wanneer we bezoek hebben..

Dit is heel erg zwaar voor mij om te dragen + ik weet niet in hoeverre ik ongerust moet zijn als ik hem alleen laat (ik moet ook naar kantoor en ga 2x per week het huis uit voor mijn hobby). Zijn ziekte heeft hem geïsoleerd van de buitenwereld (we weten nog niet hoe lang het zal duren dat hij thuis zit, misschien straks meer info van de dokter) en mij grotendeels ook (ik zeg veel afspraken af omdat hij al heel de dag alleen zit omdat ik bijvoorbeeld naar kantoor was, dat soort dingen). Heeft iemand raad voor mij?
(ik denk dat ik de zelfmoordlijn wel al eens ga contacteren want ik weet écht niet wat te doen)

Zoals ik al eens zei: hij neemt geen medicatie tegen ADHD en wil dat ook niet doen
K.J. ❀ 8 maanden geleden geplaatst
Het eerste dat in mij op komt is een afspraak maken met de dokter voor een doorverwijzing naar therapie. Als hij zo depressief is en het zelfs over zelfmoordgedachten heeft gehad, waarom hebben jullie dat nog niet besproken? Het is natuurlijk ontzettend naar voor jullie beiden. Depressief zijn is verschrikkelijk en een partner hebben die depressief is ook, maar het zal zich niet vanzelf oplossen.
reactie op @zero:
N G Wie zegt dat we dit nog niet besproken hebben? Was uiteraard het eerste wat ik voorgesteld heb.. maar hij wil niet luisteren en een volwassen man kan ik niet tegen zijn zin bij de dokter krijgen...

(momenteel is de depressie even gaan liggen, hij mag terug gaan werken en we zitten natuurlijk met alles rond corona in ons hoofd)
8 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 8 maanden geleden geplaatst
Klinkt heftig!

Het artikel ADD en depressie als eens gelezen? Daar staat wel waardevolle informatie in vermeld wat je zou kunnen doen.

https://www.adhdblog.nl/add-en-depressie/

Zo als @zero al schrijft:
1. Huisarts bellen.
2. Behandeling starten.
3. Eventueel medicatie (tijdelijk?)

Heel veel sterkte.

reactie op @coenoldebijvank:
N G dankjewel, ik ga dit lezen voor het geval de depressie weer de kop op steekt..
8 maanden geleden

Beantwoorden

Larissa Nijhuis-Appel 6 maanden geleden geplaatst
Dag! Ik zie dat de post al weer twee maanden geleden is en hopelijk gaat het al weer ietsje beter.
Ik heb in hetzelfde schuitje gezeten. Partner met depressie en later ook gediagnosticeerd met AD(H)D. Dat laatste heeft hij natuurlijk al zijn leven lang en dus ook tijdens z’n depressie. Al met al heeft de depressieve periode ruim 2 jaar geduurd. Het was niet altijd zeer heftig want goede momenten kwamen ook voor. Hij beschrijft het alsof er altijd een zwarte hond (of wolk) bij hem is. Soms groot en verstikkend, soms op de achtergrond. Ook mijn partner wilde eerst geen hulp. Ik heb hem uiteindelijk meegesleept naar de praktijkondersteuner bij de huisarts. Via hem en huisarts doorverwezen voor basis ggz psycholoog. Dat hielp niets. Man speelde mooi weer, deed nooit zijn opdrachten maar na 8 sessies was hij weer beter aldus psycholoog. Na weer een tijd afwachten weer contact met praktijkondersteuner en huisarts. Ditmaal specialistische ggz; psychotherapie en medicatie. Dit sloeg wel aan. Al met al een enorm naar en somber proces. Zelf, toen het beter ging met hem, in een burn out terecht gekomen. Ik had mijzelf jaren weggecijferd voor de zorg rondom hem en kids. Doe dat dus niet ;)
Geef aan wanneer het jou teveel wordt. Ga samen naar huisarts of praktijkondersteuner. Dat hielp ons de goede richting op. Ivm adhd blijft man last houden van stemmingswisselingen. Nu medicatie voor depressie is afgebouwd een volgende stap om adhd medicatie te overwegen. Ook dat is weer een heel proces.
Houd moed, ik wens je veel kracht toe!
reactie op @larissanijhuis-appel:
N G dankjewel voor je reactie :)

Het is idd alweer een beetje beter, maar gaat met ups en downs.. ik zal uw tips ter harte nemen, dankjewel!
Ik probeer er in elk geval meer over te praten, zodat ik mezelf niet moet wegcijferen..

ps: dat van die zwarte hond is een boekje.. ik ken dat :)
( = youtube filmpje van het boekje)
6 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 26 February 2020 om 10:30
Aantal lezers 18
Aantal reacties 7