ADHD kinderen en zomervakantie

Laatste reactie 24/07/2018 23:42 door Rafael
· Markeren als ongelezen
Ravi Slag 1 jaar geleden geplaatst
Hoe ga ik mijn kinderen met ADHD dagelijks vermaken in de zomervakantie? Ben vader van twee super lieve kinderen, ze vragen vaak veel aandacht en ik weet soms niet meer wat te verzinnen om hun maar bezig te houden.

Is dit herkenbaar als ouder en hebben jullie eventueel tips voor mij?
War Hoofd 1 jaar geleden geplaatst
Ik.laat ze zelf dingen verzinnen. Mogelijk zijn de mijne wat ouder dan die van jouw maar heb ze dat bewust   " geleerd" op jonge leeftijd. Je kunt immers niet altijd de entertainer zijn. 
Mogelijk hebben ze een prima fantasie, doe daar aanspraak op en laat ze zelf dingen verzinnen,  maken en borduur daarop verder.  Geef ze een aanwijzing in een richting die past bij hun belangstelling.  Ik vraag er bij een altijd hoe dat verhaal nu verder gaat bij de lego of playmobil. Dat is al voldoende.
De ander heeft dat niet en is puber, is weer anders,  maar ook die moet zelf aan de slag en niet de hele dag aan een scherm plakken. Zwemmen, een fruit pluk baantje of ga maar buiten fietsen en kijk wie je tegen komt om samen te fietsen of er nog meer op te zoeken.
🔥 Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
1) Mijn ervaring is dat ze veel vragen omdat de structuur van school wegvalt tijdens de vakantie. Hoe minder structuur hoe onrustiger ze worden. Laat ze meedenken aan een planning. Maar las ook verveel momenten in op de planning, zo weten ze bij voorbaat dat ze op die momenten iets zelf moeten verzinnen. Werkt hier super. Vervelen is de eerste 15 minuten heel vervelend. Ik "verzin" dan heel vervelende klusjes en prompt komen ze zelf met leuke ideeën.

2) Vandaag gaan we vakantie regels maken. Game, snoep en klusjes regels. En een activiteiten pot samen maken we briefjes met activiteiten zoals , koekjes bakken, fietsen, speurtocht en stiekem gooi ik er wat grotere activiteiten in zoals bios. Ook kijk ik naar activiteiten in de buurt, de bieb of een speeltuin. Wat hier ook een succes is om kapotte apparaten uit elkaar te halen. Ik vraag op de weggeefhoek ernaar en haal ze op vervolgens uren speel en sloop plezier. Of haal wat klinkers op die iemand over heeft hier liggen ze standaard in de achtertuin er wordt van alles meegebouwd en games worden gespeeld zo leuk!

3) Samen zitten, bedenken wat ze allemaal zouden willen, wat haalbaar is en dan een ouderwetse planning maken doe je op de kast plakt. Zo zien ze wat de dagen gaan inhouden, wat structuur biedt.
Qua activiteiten.... hou het ook simpel. Watergevecht (laat hen de waterballonnen vullen, zij bezig jij rust), luxe ontbijt waarbij zij het ontbijt maken, krijt graffiti (rol papier/behang, stoepkrijt stuk maken, water plantenspuit. Kan makkelijk buiten), hutten bouwen en daarin lunchen, bos in en hen met gps de weg terug laten vinden, thuisbioscoop(matrassen op de grond en grote schaal popcorn), ik probeer de structuur van school aan te houden, dus redelijk vaste pauzemomenten te hoofden.

4) Hier heb ik de tent in de tuin gezet. Altijd een succes de tent is alweer gereserveerd en idd de rest van de vakantie zoveel mogelijk de regel erin houden.laat ze zelf wat dingen bedenken. Als we een dag weggaan dan meld ik dat al een week van te voren want anders is de dag zelf zo'n hieper dag omdat ze niet weten wat er gaat gebeuren en het is weer verandering dat voor hun al zoveel impact heeft.

5) Structuur bieden vind ik de basis. Dat betekent samen lijstjes maken met (leuke) dingen, die dan in de loop van de dag afgestreept kunnen worden. Ook op de camping ;-) Dat kan ook een hele basic dagplanning zijn: ontbijten, opruimen, even spelen, een uitje, zwemmen, koken, slapen. Dat helpt vaak al.

P.S. de bovenstaande reacties hebben we verkregen via ons ADHDblog platform. Veel plezier en succes met de zomervakantie tips.
Rafael Schelhaas 1 jaar geleden geplaatst
mijn tips

Veel buiten zijn, bos wandelen, fietsen, dingen zoeken in de natuur, fiets route of wandel route met ze verzinnen en dan bijvoorbeeld dieren of paddestoelen op de foto zetten die je tegenkomt. na de kinderboerderij, na de stad lopen voor een ijsje, Buiten zijn werkt bij adhd-ers gewoon beter omdat de energie anders is dan binnen. Volgens mij voelen veel adhd-ers zich beter buiten. Speeltuin, zwemmen, gamen, tekenen, knutselen, laat ze vooral ook dingen zelf gewoon doen, speel maar zelf buiten, zet een bak water buiten en 2 waterpistolen, of misschien hebben ze de leeftijd dat ze zelf al gewoon kunnen voetballen of weet ik veel wat buiten. ga zeker niet van alles voor ze verzinnen want daar wordt het vast niet gezelliger op dan. Want dan willen ze de hele vakantie dat jij ze maar vermaakt. Laat ze is zelf een film kijken, spelletjes doen... misschien kunnen ze ergens logeren, ... en soms hoef jij gewoon helemaal niks. papa kijkt nu voetbal en jullie zoeken het maar lekker even uit :) 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 14 July 2018 om 12:28
Aantal lezers 19
Aantal reacties 4