ADHD Etiket: Niemand wil mijn kind nog hebben!

Laatste reactie 08/05/2019 23:16 door Coen
· Markeren als ongelezen
🔥 Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Het ADHD etiket, vandaag in het Algemeen Dagblad een hartenkreet van de ouders van Liam. Een ingezonden brief over een jongetje van zeven jaar die het moeilijk heeft op school. Een jongen ‘met veel humor, liefde, creativiteit, intelligentie en originaliteit, maar ook veel impulsiviteit en het niet kunnen verwerken van prikkels.’ Van Liam zijn er zoveel. Ook redacteur Daphne van Rossum heeft haar eigen Liam thuis.

Moeder Hanneke Verveer en 'bonusvader' René van der Kruit schrijven: "Vanaf de babytijd zien we dat Liam zich anders gedraagt (ADHD etiket) dan andere kinderen. Na een lange zoektocht krijgt hij als 4-jarige de diagnose ADHD. Liam gaat naar het reguliere basisonderwijs. We voeren regelmatig gesprekken op school."
Liam wordt weggezet als onvoldoende gemotiveerd, snel afgeleid en als een kind met een lage cito-scores, het ADHD etiket. "We komen tot de conclusie dat het noodzakelijk is om Liam op een vorm van speciaal onderwijs te laten instromen dat gespecialiseerd is in dit soort gedragsproblematiek."
Alle scholen die de ouders bellen, kunnen hem echter niet plaatsen. De wachtlijsten houden dat tegen. Het kan nog wel een half jaar duren voordat er een school voor Liam gevonden is. In de tussentijd is Liam een nummer geworden. Zijn ouders zijn radeloos.
Meer lezen over ADHD etiketten? Ga da naar ADHD etiket.
🔥 Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
ADHD etiket video, faalangst, psychische problemen. Nooit eerder was de druk op de jeugdzorg zo groot als nu. Wat is er in hemelsnaam aan de hand met onze kinderen zeggen de meeste ouders..

Elke kind een (ADHD) etiket

Frederieke Boom 3 jaar geleden geplaatst
Echt naar dat ADHD etiket en erg dat scholen er zo mee omgaan. Mensen die hiervoor zorgen hebben zelf geen kinderen met ADHD en weten dus helemaal niet wat wij als ouders soms mee moeten maken.
🔥 Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
@frederiekeboom het is ook erg. Ik denk zelf dat heel veel leraren niet om kunnen gaan met kinderen met ADHD in de klas, ze hebben dus geen handvatten en daarnaast zitter er nog 20 leerlingen in de klas.

Ouders zonder ADHD kinderen weten vaak helemaal niet hoe moeilijk het soms is voor de ouders van kinderen met ADHD, het zou goed zijn dat deze ouders zich toch een klein beetje gaan inlezen.

Dit heeft weer een positief effect als een kind met ADHD bij deze ouders gaat spelen, dan hebben ze in ieder geval een beetje kennis van zaken.
Renée Lijten 2 jaar geleden geplaatst
In mijn ervaring weten scholen en leraren grotendeels niet wat ADHD inhoudt; of ze kunnen er niet mee overweg. Nu heb ik maar op 5 scholen gezeten, maar op geen van deze 5 scholen heb ik met plezier gestudeerd (motivatie) overal had ik problemen met concentratie (steevast blijven bij de preek/lectuur-didactiek) Als ik iets niet snapte probeerden ze mij vaak weer andere methodes aan te leren, wat zeer averechts werkte. Ik kon heel fel reageren op dingen die er gebeurde in de klas, en de groep 8 leraar noemde mij een varken, vanwege en zeer impulsieve lach, die er luid uitkwam.

Er is geen enkele leraar die mij heeft kunnen helpen met de vakken waar ik moeite mee had. Dat kan aan mij liggen, maar ik weet wel dat er nooit bepaald creatief mee omgegaan werd. Er wordt in zijn algemeen lesgegeven (erg interessante lectuur stijl; gaap). Ik schreef altijd op wat ik niet snapte, omdat dit tussendoor vaak niet ging; als je je vinger op stak om iets te vragen was het 9 van de 10 keer 'na de les', of 'daar kom ik later op terug'. Dan kwam de leraar uiteindelijk op de hurken bij je zitten, of je ging na school bij een leraar zitten, en dan keek die waar je op vastliep. De methode die voor mij tot nog toe het beste hielp was iets naar mij toe brengen; de rekenvraag visueel maken en vertalen naar een scenario wat ik ken. Mijn vader kon dat goed; maar hij is afgestudeerd op de universiteit en heeft het over zulke moeilijke begrippen dat ik vaak alsnog niet begreep wat hij bedoelde.

Leraren blijven in mijn ervaring steevast bij dezelfde didactiek; waar ontzettend veel concentratie voor nodig is.
🔥 Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst
@renelijten ben het helemaal met jou eens. Mooi uitgelegd hoor.. Echter is mijn advies aan ouders en / of verzorgers van kinderen met ADHD hun zoon of dochter naar school te sturen waar sowieso de helft praktijk is.

Bijvoorbeeld het AOC oost, dit zeg omdat ik hier zelf ook 2 jaar op school heb gezeten met veel plezier. Hier had en kreeg ik de ruimte die ik nodig had, op een school met alleen met schoolbanken en klaslokalen dat gaat het gewoon niet worden.

Dat vind toch geen enkel kind leuk, of zie ik wat over het hoofd?

Een speciale school voor ADHD'ers, dat zou echt fantastisch zijn :)
reactie op @coenoldebijvank:
Renée Lijten Toen ik 16 was heb ik een jaar onderwijsassistent gedaan. Daar werd ontzettend hard gehamerd op de omgang met kinderen die een stoornis hebben; zoals ADHD of autisme. Daarom vind ik het zo raar; vooral voor basisscholen waarvan de leren van de PABO af zijn gekomen, dat dingen nog steeds zo gaan. Speciale school of niet, ik vind dat een leraar die HBO heeft gehad wel wat meer blijk mag geven van zijn/haar studie.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Er is inderdaad nog niet super veel veranderd.. echter zijn er wel stappen gemaakt.. maar nog lange niet zoveel dan dat ik had gehoopt.
8 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 October 2018 om 13:47
Aantal lezers 57
Aantal reacties 8