ADHD en zorgen hebben/maken

Laatste reactie 05/08/2017 14:51 door Coen
· Markeren als ongelezen
Fránces . 2 jaar geleden geplaatst
Hallo,

Een hoofd vol gepieker en scenario's bedenken. Ik kan mij al snel zorgen maken om van alles dat ik er al snel nerveus van wordt. Laat staan wanneer er zich écht pittige situaties voordoen en er ook daadwerkelijk zorgen zijn.
Hoe gaan jullie om met dit soort momenten? En speelt medicatie hierin ook een rol?

Groetjes!
reactie op @frances:
Lotte Hijmensen Hoi Frances,

Piekeren was ik ook een ster is. Tegenwoordig is dit een stuk minder gelukkig. Ik gebruik iedere dag affirmaties om me op te concentreren. Een affirmatie is een positief zinnetje dat je tegen jezelf herhaalt. Ook het woordje moeten is geschrapt uit mijn vocabulaire. Dat is vervangen door willen of kunnen. Dit haalt een heleboel stress weg (ook wetenschappelijk bewezen). Wanneer ik toch begin te piekeren onderzoek ik mijn eigen gedachten op of ze waar zijn. En wat het aller ergste is dat er kan gebeuren als het waar is. Vaak valt het dan allemaal wel mee en zakt de spanning weer.

succes!

groetjes Lotte
2 jaar geleden

Beantwoorden

Marc de Schipper Hoi Frances
Ik heb me hele leven al zorgen en piekeren en een leven met piekeren houd maar niet op,
Gebruik al 5jaar dex en heeft mij een beter leven gegeven, niet elke dag maar dat heeft iedereen en ben nu weer single want dat vraagt teveel piekeren stress en ben mezelf niet meer dus blijf single en lekker naar de sportschool.!

Groetjes
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Inge van Westenbrugge 2 jaar geleden geplaatst
Hallo @frances,

Piekeren en doemscenario's bedenken ben ik ook wel goed in.
Een slechte gewoonte van mij is vooraf invullen hoe iets (negatief) zal gaan verlopen.
Achteraf blijkt dan bijna altijd dat al die 'drukte' om niets is geweest...
Het lukt me gelukkig steeds beter dit zo min mogelijk te doen.
Daarentegen kan ik in echt pittige situaties juist weer heel goed handelen, hoe raar dit ook klinkt.
Snel en oplossingsgericht denken, het hoofd koel houden en scherp en alert zijn.
Ik merk dit met name op mijn werk en vind dat heel prettig (ik werk in de zorg dus dit komt regelmatig voor).
Op die momenten krijg ik echt een 'hyperfocus' en ben ik heel geconcentreerd.

Groet, Inge
Fránces . 2 jaar geleden geplaatst
Hoi @ingevanwestenbrugge2

Hoe heb je jezelf dat aangeleerd?
Inderdaad kan ik ook in pittige situaties (vooral op mijn werk) goed en direct handelen. Wel vind ik het dus lastig wanneer er (privé) langdurige negatieve situaties spelen die mij gevoelsmatig raken. Ik kan dan ook echt een doemdenker zijn.
Als iemand tips heeft.. graag! :P
reactie op @frances:
Inge van Westenbrugge Hoi @frances,

Hoe ik mezelf dat heb aangeleerd is eigenlijk hetzelfde als Coen en Lotte aangeven.
De knop omzetten, proberen om negatieve aspecten om te buigen naar positieve aspecten én onderzoeken of mijn gedachten waar zijn. wat ik vaak deed was invullen wat de ander dacht (negatief) en vooraf zelf invullen dat dingen toch niet goed zouden gaan. Ik heb geleerd dat vooraf invullen enorme verspilling is van mijn energie omdat ik dat simpelweg niet kan weten. Klinkt heel eenvoudig, maar het kost echt wel even tijd en gaat uiteindelijk steeds gemakkelijker.
Als ik onverhoopt toch in mijn oude patroon verval en alleen maar 'beren op de weg' zie en mezelf hierop betrap: denk ik bij mezelf: 'wat zou er gebeuren als het wél goed zou gaan?'
Dit haalt de negativiteit weg en dan worden de 'beren op de weg' kleiner voor mezelf, waardoor ik merk dat ik er beter tegen opgewassen ben.
Succes!

Inge
2 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst
Vervelend om te lezen @frances echter heb ik er zelf ook veel last van gehad.

Het klinkt wat gek.. maar ik mij zelf aangeleerd om 'de knop' om te zetten. Het klinkt simpel maar dat is het ook.. en veel negativiteit om te buigen in positiviteit, dat helpt ook al heel veel.

En elke keer weer opnieuw.. je zult zien en merken dat het leven een stuk makkelijker wordt.

Succces!
Nicole Hoogenboom 2 jaar geleden geplaatst
En opnieuw en opnieuw en opnieuw @frances . En dan op een gegeven moment herken ik de situatie van een van die vele eerdere keren dat ik in de paniek en negatieve stress schoot en realiseer ik mij dat ik de situatie nu wel en ook goed in de hand heb.

Stil staan bij mijn "angst" en die langzaam los mogen laten en mij realiseren dat ik die niet langer nodig heb om te functioneren helpt mij , bijna , elke keer er weer door heen.
Een soort veranderde mindset.

Met warme groet,

Nicole
Hans Bergsma 2 jaar geleden geplaatst
Ik weet dat cognitieve gedragstherapie daarbij goed kan helpen, ik lees alles wat los en vast zit over ADHD en ADD en weet dat er vooral de laatste jaren bij ADD en ADHD steeds betere resultaten worden geboekt met cognitieve gedragstherapie. Instellingen als Karakter en Bosman GGZ gebruiken het standaard in de behandeling van ADHD en ADD, dus niet alleen maar medicamenteuze behandeling, maar juist de combi. Omdat de geboekte resultaten daarmee echt evidence based zijn betalen zorgverzekeraars er over het algemeen graag aan mee. Zou een oplossing kunnen zijn, piekeren of vollopen is vaak een inefficiënte manier van coping, alternatieven aanleren en gebruiken helpt. Doe er je voordeel mee
Suzanne Bennis 2 jaar geleden geplaatst
Goh zeg, @Frances@Inge,
Het is alsof ik een beschrijving van mezelf lees. Ik heb veel geleerd van mijn ADHDcoach en ik ben nog bezig met cognitieve gedragstherapie. Maar ik vind het ontzettend moeilijk hoor en zoals Nicole ook schrijft, blijven oefenen! Steeds weer opnieuw en opnieuw! Maar ik heb de neiging dat als het niet "snel" genoeg gaat om te vervallen in oud gedrag. Maar omdat ik veel geleerden dingen toch echt wel als positief ervaar, pak ik dan ineens, als ik dan weer nieuwe moed heb om het weer te proberen, toch steeds weer de draad op en ik merk dat ik bij veel dingen steeds ook weer stapjes verder kom.
Nu zou ik heel graag nog bij mezelf doorkrijgen wanneer mijn oude gedrag er alweer in sluipt en dus verdere terugval kan voorkomen......
Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst
@frances gaat het alweer wat beter..? Aangezien je wat stil bent.. laten we uitgaan van het goede :)
reactie op @coenoldebijvank:
Fránces . Hoi @coenoldebijvank , wat aardig!
Inderdaad even niet meer gereageerd. Door alle drukte (en met name in mijn hoofd) niet zoveel toegekomen aan even 'rustig' achter de computer te zitten.. 100 dingen tegelijk..dan juist even niks meer kunnen/overzien.... je kent het vast wel. ;)

Groetjes!
2 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Gelukkig @frances ik herken hoor, haha.

Of alles tegelijk willen doen en dan nog geen taak voltooien :( maar stukje bij beetje gaat het beter.
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Fránces . 2 jaar geleden geplaatst
Fijn om te lezen dat het herkenbaar is!
Ik vind dat malen 1 van de vreselijkste dingen die er is... 100 scenario's verder, uitgeput en weer verder malen.. bah.
Cognitieve gedragstherapie is een goede tip @hansbergsma en @suzannebennis , bedankt!
Ik wacht nu (nog steeds helaas) op mijn coaching adhd vanuit psyq, maar mocht dit niet voldoende zijn ga ik jullie tip zeker onthouden en er wat mee doen.
Jorna Postma 2 jaar geleden geplaatst
Wat voor mij erg helpt is mindfulness en meditatie. En dan vooral het idee erachter dat jij niet je gedachten bent, maar degene die je gedachten observeert. Dat je je niet identificeert met wat je denkt. Want wat jij denkt is 9 van de 10 keer gewoonweg niet waar, wat Lotte hierboven ook al zegt. Je kunt niet bedenken hoe de toekomst gaat verlopen, want die is er nog niet en bovendien zijn er teveel verschillende factoren waar jij geen invloed op kan uitoefenen en die toch altijd anders lopen dan jij kan bedenken. Mensen die dit veel beter kunnen uitleggen dan ik zijn bijvoorbeeld Byron Katie en Eckhart Tolle. Hebben goede boeken geschreven en ook op Youtube staat er heel wat van hun methodes. Succes! Ik weet er alles van hoe erg dat malen kan zijn...
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 17 April 2017 om 13:28
Aantal lezers 87
Aantal reacties 15