adhd en werk. Wat is je ervaring?

Laatste reactie 29/04/2021 20:38 door Steve
· Markeren als ongelezen
Nicole unknown 3 weken geleden geplaatst
Hoi Allemaal,
Ik ben voor mijn opleiding HBO HRM een scriptie aan het schrijven. Op mijn 40ste ben ik gediagnostiseerd met ADD en er vielen veel puzzelstukjes op zijn plaats. Waarom ik anders was dan mijn collega's en ik vaak trucjes nodig had om staande te blijven. Waarom ik het niet lang volhield op 1 plek en ik bv geen boodschappen kon doen voor een avonddienst. Hier werd ik zo moe van dat ik me door de dienst heen moest slepen. 
Wat me ook opviel is hoe weinig kennis werkgevers hebben van ADHD en hoe weinig er eigenlijk te vinden is met concrete cijfers en begeleiding vanuit de werkgever voor mensen met ADHD en werk. 
Daarom ga ik hier mijn scriptie over doen. Awareness creeren en misschien een product waardoor er proactief begeleid wordt zodat iemand met ADHD zich prettig voelt op de werkvloer en zaken als burnouts en jobhoppen worden beperkt. Misschien een utopie, maar je moet ergens beginnen. 

Zouden jullie me willen helpen met voorbeelden waar jullie op het werk tegenaan lopen en wat volgens jullie je zou kunnen helpen om je werk met plezier uit te kunnen voeren?
Ik zou daar erg mee geholpen zijn. Dank je wel.
Jay Vincent 3 weken geleden geplaatst
Hoi Nicole,

Interessant dat je dit gaat onderzoeken. Lever dan ook graag mijn bijdrage:

Mijn werk bestaat uit veel actie, maar ook het benodigde papierwerk daarbij. Ik merkte dat ik als ADHD'er de actieve werkzaamheden met plezier uitvoerde. Ook de administratie dat daarbij kwam kijken ging prima. Waar ik echter tegen aan liep waren grotere projecten of bijvoorbeeld lange overleggen. 

Mijn leidinggevenden wisten niet wat ADHD inhoudelijk met zich mee bracht. Zij gaven aan dat zij een ongemotiveerde en soms zelfs luie houding bij mij zagen. Wat het probleem was is dat ik niet wist waar ik bij een project moest starten. Ik vind het lastig om overzicht te creëren en een project in kleine stapjes onder te verdelen.

Toen ik duidelijk uitgelegd had hoe mijn ADHD in elkaar zit, was er veel meer begrip. Niemand twijfelt aan de kwaliteit van werk dat ik lever, en mijn leidinggevenden zijn daardoor bereid mij even op weg te helpen d.m.v. overzicht te creëren. Ook snappen zij dat mijn spanningsboog om achter een computer te zitten niet langer dan 2 uur is. Ze accepteren dat ik daarna 'actie' nodig heb. 

Kortom, waar ik tegen aan liep/loop is dat met name leidinggevenden niet weten wat ADHD daadwerkelijk is, en hoe dat zich uit op de werkvloer. Het ideale plaatje zou voor mij zijn dat er korte en bondige informatie voor leidinggevenden is hoe zij om kunnen gaan met ADHD. Denk aan een kennisclip, foldertje oid. 
Zodat zij niet meer opkijken als ik weer eens mijn werktelefoon thuis vergeet, wegdroom in een vergadering of een groot project uit stel. 
Nicole unknown 1 week geleden geplaatst
Hoi Jay,

Dank je voor je hele duidelijke bijdrage. Hier kan ik wel wat mee. Ik heb dit ook besproken met de hr manager en zij zei eigenlijk hetzelfde als wat jij zegt. Zij ziet het dan van de andere kant als een leidinggevende bij haar klaagt dat iemand bv altijd te laat komt en dus onbetrouwbaar is. Als zij dan verder onderzoekt blijkt diegene dus ADHD te hebben en de leidinggevende heeft geen idee wat het precies inhoudt en wat die kan doen om de werknemer te helpen. Inmiddels heb ik hier en daar bij leidinggevenden wat rondgevraagd en het blijkt dat zij idd niet weten wat ADHD inhoudt. Wat me ook opviel is dat zij wel openstaan voor uitleg. 

Ik hoop dat er nog meer mensen reageren om een wat completer beeld te krijgen waar mensen met adhd tegenaan lopen op het werk.
jane bambi 1 week geleden geplaatst
Ik zou graag helpen en ik heb wel wat slechte ervaring op mijn werk door ADHD maar ik wil dat liever niet hier plaatsen omdat ze het dan misschien ook kunnen vinden haha. Maar ik wil wel zeggen dat ik het een goed idee vind om hier je scriptie over te doen en het lijkt me super interessant om te zien wat eruit komt.
reactie op @janebambi:
Steve Fischer Hey dag Jane,

Jij had het over slechte ervaringen op het werk die je niet wou delen om dat ze het misschien zoude kunnen terug vinden haha, gelukkig houd jou adhd je op andere vlakken dan werk wel nog steeds scherp haha..

Ik ben Steve en zeer vrolijke jonge van 24jaar. Heb me altijd anders gevoeld dan de andere. Maar dacht dat het normaal was om dubbel zoveel energie als andere te hebben en alles zo intens te ervaren en intens te zijn voor andere.

Maar met gesprekken met de psycholoog komt adhd de hele tijd naar boven en het is wel duidelijk dat mijn brains anders werken dan die van de andere,

Ik heb nog geen diagnose ma die volgt spoedig..
Mij concentreren op mijn werkt kost me alle moeite van de wereld. Van zodra ik afgeleid word is het hek van dam. Ga ik zitten dromen, met collega’s praten, op mijn gsm tikke en is het bijna onmogelijk om mijn focus terug te krijgen zoveel energie kost het me om me te concentreren dat het mij gewoon niet lukt.

Zou je me u ervaringen op het werk met mij willen delen ? Ik beloof niks aan u werkgever te vertellen hahaha


1 week geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 April 2021 om 15:16
Aantal lezers 18
Aantal reacties 5