ADHD en werk/opleiding

Laatste reactie 06/12/2017 21:50 door Pieter
· Markeren als ongelezen
RoosRoos 6 maanden geleden geplaatst
Onlangs ben ik door de huisarts en praktijkondersteuner doorverwezen voor ADHD diagnostiek bij een GGZ instelling. Er viel echt een kwartje toen ze mij vroegen of ik mezelf in ADHD kenmerken herken. Ik had er zelf nooit (serieus) aan gedacht maar hoe meer ik erover lees hoe meer dingen op z'n plaats vallen, uit het verleden en heden.
Bij de GGZ intake werd mij vrij snel gezegd dat het erg onwaarschijnlijk is dat ik ADHD zou hebben aangezien ik mijn opleiding (WO) heb afgerond en nu bezig ben met promotie onderzoek. Nu ben ik benieuwd of er meer mensen zijn die tegen dergelijke (voor)oordelen zijn aangelopen in de diagnostiseringsfase. Hoe hiermee om te gaan?
Cini Camente 2 maanden geleden geplaatst
Hoi RoosRoos, 

Ik ben pas net lid geworden van dit forum dus zie je bericht nu voor het eerst. Ik ben benieuwd hoe je diagnostiek-traject verder verlopen is. 
Zelf heb ik meerdere studies succesvol afgerond, maar dat heeft geen noemenswaardige rol gespeeld bij de diagnostiek (vermoedelijk omdat ik zo slim was om pas aan de bel te trekken toen ik al op meerdere levensgebieden was vastgelopen ;)). Opleidingsniveau an sich is namelijk geen reden om de diagnose niet te krijgen, maar de mate waarin je in je functioneren gehinderd wordt is dat wel.  
Renée Lijten 2 maanden geleden geplaatst
ADHD wordt net zo goed gekenmerkt door hyperfocus wanneer men iets heel interessant vindt en of ergens heel veel motivatie voor heeft. In dat geval is ADHD hebben alleen maar een pré. 
Als je goed bent in je opleiding of je werkt, is het alleen maar logisch dat je je opleiding goed afgerond hebt. 
Mijn voorbeeld, als ik economie zou studeren, zou ik het eerste jaar al van de opleiding verwijderd worden omdat het dan al duidelijk zou zijn dat ik het niet zou halen. Ik ben slecht in economie. Ik snap het niet en het interesseert me werkelijk niets. Als ik een opleiding met alleen maar talen zou doen, zou ik met vlag en wimpel slagen. Ik houd van talen. Ik ben er goed in en het interesseert me mateloos. 
Het is onzin dat men geen ADHD kan hebben als men goed kan studeren. Sommige dingen lukken beter, anderen minder. 
reactie op @renelijten:
Pieter De Kroon Zoals.bij ieder mens.....
2 maanden geleden

Beantwoorden

Angel A 2 maanden geleden geplaatst
ADHD is niet IQ gerelateerd. Het kan wel zijn dat je ADHD invloed heeft op je vermogen informatie op te nemen en tal van andere redenen om niet de opleiding te kunnen doen die je zou willen.  Bijvoorbeeld, lees hierboven te weinig interesse of niet zo veel stof op kunnen nemen door afgeleid worden. Ik heb zelf HBO niveau. Werk op MBO niveau en ben hier tevreden mee. Dit is wat ik door mijn ADHD aan kan. Zet mijn HBO denk niveau vaak in binnen mijn werk. Dus heb er verder geen last van. Dat deze uitspraken gedaan zijn tegen jou vind ik persoonlijk getuigen van ondeskundigheid.
Ik heb een zoontje van 8 met stevige ADHD. Hij functioneerde niet op school. Lees, schrijfproblematiek, gedrag. Zijn IQ is getest en daar is niks mis mee. Dit merkten we al door al zijn interesses. Inzichten etc. Nu met medicatie gaan zijn cijfers echt omhoog.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 August 2017 om 15:07
Aantal lezers 48
Aantal reacties 5