ADHD en werk/opleiding

Laatste reactie 16/03/2019 10:19 door annette
· Markeren als ongelezen
RoosRoos 1 jaar geleden geplaatst
Onlangs ben ik door de huisarts en praktijkondersteuner doorverwezen voor ADHD diagnostiek bij een GGZ instelling. Er viel echt een kwartje toen ze mij vroegen of ik mezelf in ADHD kenmerken herken. Ik had er zelf nooit (serieus) aan gedacht maar hoe meer ik erover lees hoe meer dingen op z'n plaats vallen, uit het verleden en heden.
Bij de GGZ intake werd mij vrij snel gezegd dat het erg onwaarschijnlijk is dat ik ADHD zou hebben aangezien ik mijn opleiding (WO) heb afgerond en nu bezig ben met promotie onderzoek. Nu ben ik benieuwd of er meer mensen zijn die tegen dergelijke (voor)oordelen zijn aangelopen in de diagnostiseringsfase. Hoe hiermee om te gaan?
Cini Camente 1 jaar geleden geplaatst
Hoi RoosRoos, 

Ik ben pas net lid geworden van dit forum dus zie je bericht nu voor het eerst. Ik ben benieuwd hoe je diagnostiek-traject verder verlopen is. 
Zelf heb ik meerdere studies succesvol afgerond, maar dat heeft geen noemenswaardige rol gespeeld bij de diagnostiek (vermoedelijk omdat ik zo slim was om pas aan de bel te trekken toen ik al op meerdere levensgebieden was vastgelopen ;)). Opleidingsniveau an sich is namelijk geen reden om de diagnose niet te krijgen, maar de mate waarin je in je functioneren gehinderd wordt is dat wel.  
Renée Lijten 1 jaar geleden geplaatst
ADHD wordt net zo goed gekenmerkt door hyperfocus wanneer men iets heel interessant vindt en of ergens heel veel motivatie voor heeft. In dat geval is ADHD hebben alleen maar een pré. 
Als je goed bent in je opleiding of je werkt, is het alleen maar logisch dat je je opleiding goed afgerond hebt. 
Mijn voorbeeld, als ik economie zou studeren, zou ik het eerste jaar al van de opleiding verwijderd worden omdat het dan al duidelijk zou zijn dat ik het niet zou halen. Ik ben slecht in economie. Ik snap het niet en het interesseert me werkelijk niets. Als ik een opleiding met alleen maar talen zou doen, zou ik met vlag en wimpel slagen. Ik houd van talen. Ik ben er goed in en het interesseert me mateloos. 
Het is onzin dat men geen ADHD kan hebben als men goed kan studeren. Sommige dingen lukken beter, anderen minder. 
reactie op @renelijten:
Pieter De Kroon Zoals.bij ieder mens.....
1 jaar geleden

Beantwoorden

Angel A 1 jaar geleden geplaatst
ADHD is niet IQ gerelateerd. Het kan wel zijn dat je ADHD invloed heeft op je vermogen informatie op te nemen en tal van andere redenen om niet de opleiding te kunnen doen die je zou willen.  Bijvoorbeeld, lees hierboven te weinig interesse of niet zo veel stof op kunnen nemen door afgeleid worden. Ik heb zelf HBO niveau. Werk op MBO niveau en ben hier tevreden mee. Dit is wat ik door mijn ADHD aan kan. Zet mijn HBO denk niveau vaak in binnen mijn werk. Dus heb er verder geen last van. Dat deze uitspraken gedaan zijn tegen jou vind ik persoonlijk getuigen van ondeskundigheid.
Ik heb een zoontje van 8 met stevige ADHD. Hij functioneerde niet op school. Lees, schrijfproblematiek, gedrag. Zijn IQ is getest en daar is niks mis mee. Dit merkten we al door al zijn interesses. Inzichten etc. Nu met medicatie gaan zijn cijfers echt omhoog.
annette van kouwen 2 maanden geleden geplaatst
Hoi hoi bij mij is het nu bijna 3 jaar geleden adhd. Geconstateerd
Nadat ik medicatie kreeg ging er een wereld voor mij open maar ook een hoop ellende. Nadat alles op zijn plaats viel
Ben ik nu eindelijk aanmezelf aan het werk met behulp van Bureao maks en mijn kanjer van een dokter. Zijn we aan de slag. Met Wat ik kan en niet kan
Ik ben blij met de hulp die ik
Heb en samen komen we er wel achter wat mijn sterke kanten zijn om toch aan het
Werk /slag te gaan ik ben bijna 51
Leg de lat niet te hoog zie wel hoever
Ik kom . Maar stapje voor stapje
(Liefst gisteren hihi)
Dit is tot nu toe mijn ervaring
Als ik weer wat verder ben schrijf ik bij
Ben niet zo goed in het alles beschrijven mis woorden of zinnen kloppen niet
Ik hoop dat jullie het een beetje begrijpen
En sta altijd open voor verbetering

Liefs annette
reactie op @annettevankouwen:
Coen Olde Bijvank @annettevankouwen​ ik vind dat je heel goed bezig bent topper!

juist, omdat je nu medicatie gebruikt.. wordt alles rustig.. en komt alles op zijn plaats.. helemaal niet gek maar wel HEEL zwaar.. ook herkenbaar hier.. ben sinds 4 weken er mee bezig.. en voor het eerst serieus.. gaat ook wel jaren duren.. maar dat heb ik er voor over.

Geeft toch niet dat je niet goed in schrijven of spelling bent.. jij bent weer goed in andere dingen!

Je kunt ook altijd een nieuw topic aanmaken.. als je ervaringen wilt delen.. dan blijft het overzichtelijk.. mocht je dat willen natuurlijk :)
2 maanden geleden

Beantwoorden

annette van kouwen Dank je wel doe ik 👍😉
2 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 August 2017 om 15:07
Aantal lezers 69
Aantal reacties 8