ADHD en werk..

Laatste reactie 20/03/2019 16:17 door Han
· Markeren als ongelezen
Han _ 3 maanden geleden geplaatst
Hoi! Tot nu toe vooral meegelezen, maar nu toch maar even een berichtje. Ik heb al een topic voorbij zien komen geloof ik over ADHD en werk, maar ik loop zo vast dat ik benieuwd ben naar andere ervaringen. Ik heb een aantal weken geleden de diagnose gekregen en het voelde alsof alles op zijn plek viel. Qua werk veel verschillende banen gehad, maar laatste jaren na 9 tot 12 maanden steeds weer geswitcht omdat ik het niet meer trok... elke keer kom ik weer op een punt dat ik tegen een burn out aanzit, veel te overprikkeld ben, oververmoeid en vooral veel behoefte aan rust. Het lijkt wel alsof na 2 dagen werken, ik 1 of 2 dagen nodig heb om bij te komen, waarin ik op die dagen dan dus ook heel weinig doe om weer vooruit te kunnen daarna. Maar dat gaat natuurlijk niet, waardoor ik vanaf woensdag meestal aan het vechten ben om de week door te komen..echt vreselijk irritant en niet echt 'a way to live'... zijn er meer mensen die dit zo ervaren hebben of ervaren? Of misschien tips hebben? Ik word er echt wanhopig van ondertussen...
reactie op @han:
Ellie Stam Idem dito. Inmiddels 60 geworden en blijf hier tegen aan lopen. 
Ik werk in de zorg en ben aan de zoveelste uitdaging begonnen. In de hoop wat rust te vinden.
Blij om te lezen dat dit voor iemand ook zo voelt.

Groet Ellie
2 maanden geleden

Beantwoorden

Susanna Van der M Heel herkenbaar en dan de teleurstelling in mezelf dat het me weer niet lukt baan en zorg voor mijn kind te combineren terwijl zoveel dat gewoon kunnen. Het idee dat men denkt dat je gewoon te lui bent om te werken, terwijl ik zo graag wil.  Maar wat zou ik moeten doen zonder dat ik na een aantal maanden de slagboom weer op mijn hoofd krijg.  Naar is dit he. 😔 ben er knap onzeker van geworden en de druk van wat hoort in maatschappij helpt niet. 
2 maanden geleden

Beantwoorden

Han _ Wat fijn om te lezen in ieder geval dat ik niet de enige ben die hier tegenaan loopt, dat helpt een klein beetje... Maar inderdaad, mega frustrerend! Precies hoe jij het omschrijft inderdaad, dat je dan na een tijdje weer een slagboom op je hoofd krijgt en je weer helemaal opnieuw kan beginnen. Niet alleen met werk dan inderdaad, maar de combinatie van meerdere dingen in je leven: het lijkt niet naast elkaar te kunnen bestaan zoals dat bij veel andere mensen wel zo is inderdaad. Heb ook zitten denken dat ik me misschien extra bewust moet zijn van mn energielevel en niet teveel op gaan in bijvoorbeeld mn werk zodat er ook wat meer naast kan bestaan, maar het zit zo ontzettend niet in mn aard om minder goed mn best te gaan doen? Niet dat ik altijd compleet in hyperfocus ben hoor, maar je probeert wel wat je doet goed te doen natuurlijk. Zo lastig om hier een balans in te vinden!
2 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
Hoi Han, je verhaal klinkt heel herkbaar bij veel ADHD-ers als ik voor hen mag spreken.. 

zelf ook enorm veel last van overprikkeling.. de wereld draait maar door.. en ik weet gewoon soms ook niet meer wat ik moet doen.. het is naar gevoel.. en ik begrijp je volkomen.

in het volgende topic staan ook nog reacties over ADHD en werk ervaringen https://forum.adhdblog.nl/conversations/adhd-en-werk-opleiding

tips? ik heb eigenlijk geen idee.. als ik eerlijk ben.. 

echt sneu om te lezen, ik leef met je mee, oprecht..

het is gewoon niet makkelijk, velen begrijpen je niet.. of zeggen 'ah kom man, wat wil je dan doen..' 

ja he, kom op man.. ik ga er soms gewoon aan onderdoor.. en daar pas ik voor.. dat heb ik wel geleerd.. ook pas, sinds een paar maanden.

wellicht zijn er nog psychologen of hulpverleners die tips hebben.
reactie op @coenoldebijvank:
Han _ Hoi Coen, bedankt voor je reactie en de aanvullende informatie! Het onbegrip van de mensen om me heen vind ik ook lastig inderdaad, ze begrijpen gewoon niet wat een struggle het voor ons is. Soms denk ik, als ze toch eens zouden weten waar we ons doorheen worstelen op dagelijkse basis , hoeveel energie we daarin moeten stoppen en hoeveel energie je dat kost... Kan het best frustrerend vinden vaak als ik andere mensen ogenschijnlijk door hun dag zie fluiten waarbij alles lekker steady gaat en ze 's avonds dan nog van alles kunnen doen. Moet je niet teveel bij stil staan en ADHD brengt me ook wel veel positieve dingen (qua persoonlijkheid en dingen die ik erdoor heb bereikt, door mn kwaliteiten die ik anders niet had gehad of veel minder). Maar toch blijft het erg lastig..
2 maanden geleden

Beantwoorden

Kirsten P indewolken 3 maanden geleden geplaatst
Het is zeker herkenbaar wat je schrijft.

Ik heb sinds juni een nieuwe baan waarbij ik op de woensdagen vrij ben. Dan plan ik ook niets, die dag is om op te laden. In het weekend zorg ik dat ik één dag niet teveel hoef. Dus niet mijn hele weekend vol plannen. En wat heel fijn is, is dat ik de luxe heb dat ik thuis kan werken als het nodig is of om oordopjes in te doen om je af te sluiten. 

En vaak zijn collega's ook wel heel begripvol als je zegt: ik wil me graag concentreren, kunnen jullie iets zachter praten of ergens anders? Ik weet uiteraard niet wat voor werk je doet, want dat is natuurlijk niet bij elke baan mogelijk. Maar ik merk dat ik op deze werk plek veel minder prikkels heb dan de winkel waar ik hiervoor werkte. 

Succes met het zoeken van de juiste balans en een fijne werkplek

Kirsten 
reactie op @indewolken:
Han _ Ah dat lijkt me heel fijn inderdaad, de woensdag dan als oplaaddag... dat is helaas voor mij niet mogelijk met mijn baan. Het lijkt alsof ik de prikkels opzich nog wel redelijk aankan, alleen op het moment dat ik tussen al die prikkels door ook nog eens heel geconcentreerd ergens mee bezig moet zijn dan wordt het heel lastig en ben ik echt leeg aan het einde van de dag. Nu zit ik nog wel in de instelfase van mn medicatie (dex) en ik merk wel dat het een groot verschil kan zijn wanneer ik de timing van de medicatie iets beter voor elkaar heb. Alleen ook dat lijkt af te hangen van hoe je dag loopt, hoeveel prikkels, hoeveel concentratie, hoe goed je medicatie werkt en hoe snel het uitgewerkt is. Ik heb veel getwijfeld aan mn baan de laatste maanden (door waar ik tegenaan loop), maar vind het echt te leuk om ermee te stoppen en wil dus echt proberen of ik er op een andere manier mee om kan gaan zodat ik het beter trek. is dus nog nogal een zoektocht ;)
2 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 2 maanden geleden geplaatst
@han ik heb nog meer informatie kunnen vinden m.b.t. ADHD en werk:

https://adhdblog.nl/adhd-en-werk/ 
https://adhdblog.nl/add-en-werk/
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 14 March 2019 om 19:53
Aantal lezers 42
Aantal reacties 9