ADHD en wajong uitkering aanvragen?

Laatste reactie 01/11/2017 17:19 door Dieneke
· Markeren als ongelezen
Lars Man 4 maanden geleden geplaatst

Is mogelijk om als ADHD-er een Wajong uitkering aan te vragen? Heb ondertussen wel tien banen gehad, en elke keer moet ik weer weg.

Te druk, chaotisch, geen structuur maar ik ben wel een toffe en lieve collega. Yeah right en mij toch weer de deur wijzen.

Ben er nu echt klaar mee en ik wil kijken of ik in aanmerking kan komen voor Wajong.

reactie op @larsman:
Stephanie van der Heijden-Bovens hoi Lars,

Misschien een vervelende vraag, dus ik hoop dat je het mij niet kwalijk neemt, maar gebruik jij medicatie? Want als dat niet het geval is, is het misschien raadzaam om er tóch over na te denken. Met medicatie als Ritalin heb je een betere concentratie, werk je minder chaotisch, onthou je makkelijker wat er gezegd wordt en heb je het ook eerder in de gaten als je jezelf wat druk en erg aanwezig gedraagt wat mogelijk hinderlijk gevonden kan worden op de werkvloer. 
Daarnaast vraag ik me af in welke branche je werkzaam bent/was, want misschien heb je juist net een iets andere functie nodig...?
Als je binnen je werk prettig bezig bent en levert wat er van je gevraagd wordt en je echt je aan de geldende regels houdt en met jezelf duidelijk afspreekt wanneer je even lekker 'los' kan gaan, dan lijkt het mij dat je toch echt succesvol moet kunnen zijn in een baan, ondanks je ADHD.
Heel veel succes in ieder geval!!

groetjes,
  Stephanie
3 maanden geleden

Beantwoorden

Tamara Tygo 4 maanden geleden geplaatst

Om een Wajong (2015) uitkering aan te vragen tegenwoordig moet je nu en in de toekomst volledig duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Over het algemeen is ADHD niet voldoende om daarvoor in aanmerking te komen volgens mij. Het is ook heel wat om nu al met zekerheid te zeggen dat je nooit zult kunnen gaan werken.

Ik kan me goed voorstellen dat de ADHD je momenteel erg beperkt maar wellicht zijn er wel dingen die je kunt doen/leren dat dit in de toekomst beter gaat, of dat dit met ondersteuning beter gaat, zo zal het UWV er namelijk ook naar kijken. Dit maakt je dan ook niet duurzaam arbeidsongeschikt en dan kom je niet in aanmerking voor een Wajong uitkering.

Wat niet wilt zeggen dat je het niet kunt proberen, ik zou er alleen niet te veel van verwachten ?

War Hoofd 3 maanden geleden geplaatst
Bovenstaande klopt, je krijgt dat niet meer voor iets als dit. Bekijk of je hulp kunt krijgen in het vinden van een baan die bij jou past. Dan kun he hem ook makkelijker behouden. 
Ik weet nog niet zo lang dat ik adhd heb maar heb wel al jarenlang een baan waarin het deels wel goed uitkomt dat ik het heb. Mijn werk  bestaat eigenlijk uit kleine stukjes. Voor ik per ongeluk afhaak is de tijd vaak om en moet ik weer op pad naar een ander persoon. En ik moet kunnen reageren op ad-hoc situaties. Allemaal dingen die mij heel goed passen. Mogelijk is er voor jou oom ergens iets wat je past. Heb je ooit, vroeger misschien,  een baan in gedachten gehad die jou ideaal lijkt ? Dan zou je daar misschien eens naar kunnen kijken. 
Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
Wat is Wajong? Mocht je meelezen en niet weten wat wajong precies betekent? Lees dan het volgende artikel op de website van het UWV https://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/wat-is-wajong/index.aspx

Dieneke V 3 maanden geleden geplaatst
Hoi Lars Man,
Vervelend dat je al zo vaak de deur bent gewezen. Heb je ook concrete tips / punten mee gekregen? Zit er wel voldoende uitdaging in je baan? Is er een ander job die beter passend voor je zou zijn?
Ook een vraag die ik me afstel is of je al gesprekken / therapieën hebt gevolgd om je adhd onder controle te krijgen? Er zijn nog zoveel meer opties dan een uitkering! + wanneer je aan het werk bent krijg je eruit eindelijk meer voldoening voor terug dan van je uitkering.
Ik ben benieuwd naar de rest van je verhaal. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 29 September 2017 om 09:26
Aantal lezers 21
Aantal reacties 6