ADHD en vriendschappen

Laatste reactie 12/02/2020 08:00 door Rika
· Markeren als ongelezen
warhoofd . 6 maanden geleden geplaatst
Hoihoi!

Ik ben opzoek naar mensen die hetzelfde probleem ervaren, namelijk; moeite met vriendschappen opbouwen en behouden. Ik loop hier zelf eigenlijk al bijna heel mijn leven mee en ben benieuwd of meerdere mensen met ADHD dit probleem ervaren! 

Ik merk bij mezelf dat ik het moeilijk vind om mij open te stellen aan anderen en te laten zien wie ik echt ben, zowel mijn positieve kanten als mijn lastige kanten... 

Ook wil ik graag dingen doen ( wat vast meer mensen die op dit forum zitten herkennen 😜)! Wandelen in het bos, naar een stad, dingen beleven en ondernemen. Maar de meeste mensen die ik tegen kom willen ieder weekend stappen of in de keet bij ons dorp bier drinken. Ik vind naar een discotheek gaan eigenlijk niks aan en als ik bij de keet ga zitten vind ik dat zo nu en dan nog weleens leuk maar merk dat ik dan gauw met mijn eigen gedachte in knoop kom waardoor ik snel weer weg wil...

Als ik dan eenmaal een hechte vriendschap ervaar klamp ik daar zo stevig aan vast, ik moet en zal diegene dicht bij mij blijven houden omdat ik diegene niet wil verliezen. Ik heb soms het gevoel dat dit zich uit in 'claimend'gedrag. 

Zo had ik een vriendin waarmee ik al sinds de basisschool goed bevriend mee was. We hadden dezelfde hobby's en vonden dezelfde dingen interessant. Maar opeens laat zij niks meer van zich horen. Als ik haar bijvoorbeeld app reageert zij vaak niet en als we wat willen afspreken ben ik degene die altijd initiatief in moet nemen. Op deze manier zijn al zoveel verschillende vriendschappen van mij geëindigd, wat mij erg aan het twijfelen brengt ( wat doe ik verkeerd? luister ik wel goed genoeg? praat ik te weinig? praat ik teveel? etc. ).

Zijn er meerde mensen die dit herkennen? En wat doen jullie om eenzaamheid te voorkomen/verhelpen? Ik ben erg benieuwd!
Rika Fife 6 maanden geleden geplaatst
Hoihoi. Veel volwassenen vinden het moeilijk om nieuwe vrienden te maken. Men maakt op school véél makkelijker vrienden dan op hun werk, waar we wel de meeste tijd doorbrengen. Maar ik denk dat het wel met AD(H)D te maken heeft dat je niet ''van nature'' weet of je te veel praat, of juist te weinig. Ik weet zelf niet of ik te snel te veel persoonlijke dingen deel, maar ik vind het gewoon saai om over koetjes en kalfjes te praten. Als ik mensen ontmoet waar ik goed mee op kan schieten wil ik ook van alles ondernemen, maar ze willen thuis zitten, naar de sportschool of naar de kroeg. Verder ben ik juist de gene die niet meer reageert. Ik denk dan ''ik reageer straks wel'', en vergeet het. Of ik ben te moe (overprikkeld) om te reageren. Als ik een aantal maanden iemand niet spreek zeg ik niks meer, dan heb ik het gevoel dat het voor altijd te laat is.
Samira van Doorn 6 maanden geleden geplaatst
Hoii hoii,
Ik ervaar t zelfde probleem. Ik begrijp dus ook precies wat je bedoeld. 
Ik denk ook altijd dat iedereen denk: daar heb die drukke weer.
mathieu wouters 6 maanden geleden geplaatst
Vriendschappen en relaties pfff...  Altijd een moeilijke geweest. 

In de middelbare school vond ik maar moeilijk aansluiting bij anderen.  Ik had en heb nog steeds, zoals @rikarika​ ook al aanhaalde, moeite om over koetjes en kalfjes te praten.  Dus ging ik met de andere outsiders om. 

Ik doe zelf erg weinig moeite om vriendschappen te onderhouden omdat ik ook weinig moeite heb om alleen te zijn (al ben je nooit écht alleen met een gezin natuurlijk).  Anderen doen vaak wel hun best om me aan te halen en daar ga ik dan soms wel op in, tot ze het opgeven natuurlijk.  En na een paar maanden denk ik dan : "shit, hoe zou het met die of die zijn?" Maar dan durf ik niets meer van me te laten horen in de veronderstelling dat de andere teleurgesteld of kwaad is ofzo... 

Maar het heeft niets te maken met desinteresse of , gewoon een andere manier om naar relaties te kijken.  Voor mij hoef je niet elke week of maand af te spreken om vrienden te kunnen blijven met iemand.  De tijd die er tussen zit maakt niet uit.  Enkel diegenen die daar geen drama van maken zijn voor mij échte vrienden.   Zo heb ik een paar dagen geleden afgesproken met een vriend die ik 14 jaar 😳 niet meer gezien had!  En toch leek het alsof er geen week tussen deze en onze laatste ontmoeting zat.  Het 'toeval' had onze wegen weer doen kruisen. 

Mijn overtuiging is dat je de mensen die je in je leven nodig hebt tegenkomt en blijft tegenkomen.  Vriendschap moet iets ongedwongen zijn. 

Dus @warhoofd​ laat dat aanklampen en die onzekerheid maar varen 😉
warhoofd . 6 maanden geleden geplaatst
wat fijn om te horen dat ik niet de enige ben! bedankt voor de reacties! 
War Hoofd 6 maanden geleden geplaatst
Wellicht ten overvloede of maakt het jullie niet uit : dit is een andere warhoofd dan ik 😊
reactie op @warhoofd:
Rika Fife We zijn allemaal een beetje warhoofd ;)
6 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 February 2020 om 19:45
Aantal lezers 22
Aantal reacties 7