ADHD en voertuig besturen

Laatste reactie 02/02/2021 11:42 door Wilfried
· Markeren als ongelezen
Frank Schoonoord 3 maanden geleden geplaatst
Beste lotgenoten,

2 weken geleden is er ADHD bij mij geconstateerd en ben ik in afwachting van behandeling en medicijnen. 

Vandaag had ik de scooter van mijn zoon geleend (50km/u) omdat ik binnenkort met een nieuwe baan begin in het centrum van Utrecht. De rit op de scooter duurde zo'n 18 minuten. Sneller dan met de auto. Het was erg leuk om te doen en ik reed nog zeker 30 minuten extra door het centrum, maar ik merkte tegelijkertijd dat ik steeds 'hyperder' werd. Eenmaal thuis moest ik helemaal tot rust komen. Met autorijden ben ik juist (te) relaxed en doe ik altijd iets ernaast. Ik rijd dus erg slordig. 

Aangezien ik deze week met motorrijlessen ben begonnen en ik eigenlijk had moeten melden dat ik ADHD heb, maak ik mij een beetje zorgen. Om helemaal hyper op de snelweg te rijden lijkt mij nou ook niet erg prettig.

Herkent iemand deze ervaring?  
Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
Hallo Frank, heel herkenbaar wat je aangeeft. Daarom heb ik zelf ook bewust gekozen om geen motorrijbewijs te halen, omdat ik bang ben voor ongelukken en mijzelf niet onder controle kan houden.

Wat je aangeeft.. dat je het steeds leuk vind op de scooter.. kan komen doordat je lichaam extra Endorfine aanmaakt.. wat een geluk en blijheid veroorzaakt.. 

Ze noemen het ook wel euforie.. wij ADHD'ers kunnen dat heel goed zelf creeren en is best een bijzonder mooi voordeel.. soms in het nadeel dan, maar goed.. bekijk het positief.. 

Je bent er zelf bij.. je moet doen wat je gevoel aangeeft en afwegingen maken.. althans dat zou ik doen.
Wilfried Doet er niet toe 3 maanden geleden geplaatst
Wat je hier beschrijft is exact de reden waarom ik gestopt ben met motorrijden. 

In de auto, beetje onderuit, met m'n favoriete muziek aan ben ik ontspannen. Trap ik de gaspedaal in dan gebeurt er niet echt iets spannends. Althans, niet met de auto's die ik kan veroorloven. 

Op de motor echter is dat anders. Je zit al in een veel actievere houding. Je rijdt motor met héél je lichaam. Je bent wendbaarder dan al het andere wegverkeer. En als je de gashendel opendraait dan voelt het alsof je afgeschoten wordt. Die adrenaline was veel te verslavend voor mij toen ik 18 tot 22 jaar was. Boetes stroomden binnen. En ik kon het echt niet afleren. De enige manier was om mijn motor verkopen.

Dit was allemaal ver voor mijn ADHD diagnose. Maar achteraf weet ik zeker dat dit mij toen parten speelde.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 29 January 2021 om 13:14
Aantal lezers 20
Aantal reacties 3