Adhd en verveling - corona

Laatste reactie 04/01/2021 20:26 door Frank
· Markeren als ongelezen
Kylie M 9 maanden geleden geplaatst
Beste allemaal,

Hoe gaan jullie als adhd/add om met verveling? 
Ik merk dat ik nu door corona mij enorm verveel en dan ellendig ga voelen. Daarnaast wil ik nix meer doen maar toch ook wel. Ritme is ver te zoeken. 

Iedereen in mijn omgeving is ook behoorlijk corona moe. Er zijn minder contacten en ik merk nu pas hoeveel aandacht ik daadwerkelijk nodig heb. Vind het ergens ook wel beschamend maar kan mn hoofd niet stoppen. Het eenzame gevoel overheerst veel en je gaat ook niet steeds anderen lastig vallen als je weer iets wilt doen ofzo 

Zit een beetje in het midden qua extroversie en introversie. Reageer heel heftig op deze situatie. Ben nog nooit zoveel met mezelf geweest. Het vinden van eigen hobbies en dingen om te doen vind ik ook moeilijk.

Iemand een idee ?
Rick Robijn 9 maanden geleden geplaatst
Hi Kylie,

Goed dat je dit meldt! Ik denk dat de emotionele reactie van mensen met AD(H)D tijdens deze periode natuurlijk heftiger is dan bij de meeste mensen. 

Je hebt het erover dat je ritme bent kwijtgeraakt, en ik merk dat zelf ook enorm. Ga je genoeg naar buiten om je hoofd leeg te maken? Ik merk bij mij dat een half uur tot uurtje wandelen per dag wonderen doet. 

Met vriendelijke groet,

Rick Robijn.
Kylie M 9 maanden geleden geplaatst
Hi Rick,
Bedankt voor je reactie. Ik moet zeggen dat ik de afgelopen 3 dagen idd nauwelijks buiten ben geweest.

Kan mn ei niet kwijt merk ik. Sport ook fanatiek voor de tv maar krijg alleen maar meer energie ervan. Tis allemaal wat te rustig voor me.

Nog goeie hobby tips? Borduren werd hem niet haha 

Sta open voor hobby tips!

Groetjes
Kylie
Frank Schoonoord 8 maanden geleden geplaatst
Hi Kylie,

Erg herkenbaar wat je schrijft. Ik ben ook op zoek naar een hobby. Zelfde reden. Die rust vinden (en vasthouden) is precies waar het bij mij ook telkens verkeerd ga. 

Maar hier wat tips voor een hobby:
- sieraden maken (verkopen via marktplaats)
- Ansichtkaarten maken (schetsen, fotograferen in bos, stad, etc) verkopen via eigen website en/of lokale winkels (doet vriendin van mij en die heeft ook ADHD...loopt trouwens best aardig die handel, maar rijk word je er niet van)
- Fotografie zelf (de natuur in en een thema nemen, of architectuur in binnensteden). Niet alleen foto's maken, maar ook het nabewerken is tijdrovend, maar erg ontspannend om te doen. Zit er zelf ook over na te denken. 
- Modelbouw (m'n buurman heeft een complete kamer ingericht met een landschap met treinen, bergen, etc.). Ik vind het mega-triest overkomen, maar ik kan mij wél voorstellen dat je op deze manier jezelf helemaal kan terugtrekken in een wereldje waar je al je energie en plezier voor jezelf kunt vinden in complete rust. Hij gaat daar helemaal in op en letterlijk iedere avond zit hij daar te genieten. Tsja, ieder z'n hobby.
-  Schilderen & zo. Er zijn ontzettend veel mensen die een soort atelier in hun huis hebben puur als hobby. Maar ja, je moet het geduld maar opbrengen om het te leren en bij geen talent is de lol er snel vanaf. 
- Meubilair herstellen/Kussens maken. Oude fauteuils kopen en deze zelf herstellen en verkopen. Booming business.
- Busjes verbouwen tot campers. Helemaal booming business :) Wel iets meer ruimte nodig ;-)

Ben benieuwd welke je aanspreekt

Prettige dagen!
Frank


Marco . 8 maanden geleden geplaatst
leuke tips Frank.

Ons kennende zullen we ze allemaal wel een tijdje uitproberen 😜
Frank Schoonoord 8 maanden geleden geplaatst
😂 Hoe herkenbaar...  

Dit jaar een racefiets en skeelers gekocht.  De 2e keer al direct 160km gefietst. Tsja, moet toch kunnen? En skeelerend in de zomer rondjes rond de singel in Utrecht om te eindigen bij Rhijnauwen om daar te gaan zwemmen. Toen nog geen flauw idee dat dit best wel absurd is, zeker als je geen geoefend sportman bent. 
En oh ja, Begonnen met trimhockey en fitness  Oh ja, gisteren nog een mountainbike gekocht... was ik even vergeten (geen grap). En een kookclubje opgericht trouwens

Altijd normaal gevonden, maar nu merk ik echt pas wat ik allemaal doe, terwijl ik denk 'valt toch mee'?

Herkenbaar? Zo is het met alles eigenlijk. Werk, wonen, vrienden, etc. Aan de ene kant ontzettend leuk en afwisselend, maar man...wat vermoeiend...

Doel wordt🚶ipv 🏃

Frank Schoonoord 8 maanden geleden geplaatst
Nou, het gaat zoals Marco zegt. Het gaat met vlagen. M.a.w. ik krijg een prikkel als ik mensen zie sporten. Dus de laatste 2 weken loop ik elke dag 1 uur in het bos (zelfs als ik geen zin heb, maar dan zit er een soort 'moeten' achter waar ik vanaf moet). Ik zie dan veel mountainbikers en denk...tsja, dat deed ik vroeger ook veel. Dus dan koop ik zo'n fiets na uren achter internet gezeten te hebben en alles te hebben uitgezocht. Rijd 2 uur om zo'n fiets te halen en nu is het afwachten of en wanneer ik hem ga gebruiken. Het is dus altijd pro-actief. Impuls gedreven. Je doet het dan eventjes een tijdje om het daarna weer voor langere tijd op te bergen en weer aan iets anders te beginnen. Stilzitten op de bank met mijn labtop is voor mij een hel. Mijn spieren spannen zich dan aan en dan 'moet' ik wat doen. Mijn vriendin is 'normaal'. Zij deelt haar dag automatisch goed in. Dus zij gaat bijv. 's ochtends even sporten wat zij de dag van te voren gepland heeft en houdt zich aan haar eigen afspraak (1 rondje en daarna stoppen), vervolgens gaat zij thuis eerst rustig wat eten, leest een blaadje, doucht uitgebreid, leest daarna een boekje en gaat vervolgens boodschappen doen mbv een lijstje die zij van te voren maak. Als ik dat met mijn gedrag vergelijk: Ik ga s'morgens in een opwelling sporten, rijdt naar een bos en begin aan een willekeurige route, geen planning of wat dan ook. Ren totdat ik mij voldaan voel, ga naar huis en eet al lopend mijn lunch, pak spullen bij elkaar om te klussen, zit in de tussentijd op mijn laptop, rijd nog even langs de McDonald met mijn dochter en weer terug, ga weer verder met klussen, denk direct...de trap ga ik ook direct schilderen, etc. etc. en denk dan 's avonds..shit ik moet nog douchen... kortom, de een heeft een strak plan en voelt zich in controle over de dag en de ander (ADHD'er) verzint het ter plekke, zonder plan en brengt de dag door in chaos. Pas als lichaam en geest tegen het randje aan zitten, krijg ik de klap en voel ik mij doodmoe, gespannen en soms angstig. Het ligt dus volledig aan het gestructureerd leren leven en de grenzen van jezelf niet telkens overschrijden. Klinkt simpel, maar is het niet, omdat je je hele leven dit al gedaan hebt en qua instelling iedere keer denkt...acht, kan er nog wel bij. Althans, zo gaat het iedere dag bij mij. Rennen terwijl je eigenlijk wilt stilstaan.  
reactie op @frankschoonhoven:
Nomen Nescio Ik bedenkt me trouwens, ik zit eigenlijk weinig, want daar wordt ik ook onrustig van. Liggen is daarentegen heel anders, op de bed, bank, of luie stoel met poef. Op mijn bureaustoel werk ik prettiger met mijn benen gestrekt op een poef.

Oh... Als je budget hebt voor een impulsaankoop van een mountainbike:
- mijn Herman Miller Aeron bureaustoel
- een goed verstelbare externe monitor
- goed in de hand liggende muis en mechanisch toetsenbord met stille switches
maken voor mij een enorm verschil in mijn productiviteit in vergelijking als ik enkel op mijn laptop werk. Goed kijken naar mijn houding en comfort maken voor mij een groot verschil in met name het volhouden van concentratie en niet afgeleid worden.
8 maanden geleden

Beantwoorden

Frank Schoonoord 8 maanden geleden geplaatst
Hi Nomen, vanochtend even wezen mountainbiken. Maar nu eens op een 'normale' manier. Dus echt bewust voor het eerst in mijn leven voorbereid op een ochtend mountainbiken. Bewust de rem er op gegooid, want ik wilde direct de deur uitvliegen. Dus gestart met het controleren van de bandenspanning, bandjes netjes opgepompt, bidon gevuld met water, helm opgeduikeld uit de kelder, toch nog een extra windjack erover heen en een koffiemok meegenomen voor na afloop. Je wilt niet weten hoe vaak ik bibberend van de kou, zonder helm en met platte banden door het bos aan het jakkeren was en met ontzettende dorst en onderkoeld naar huis toe reed. Waarom? Ik gooide mijn mountainbike in de auto en reed weg. Altijd onvoorbereid en ondoordacht. Ik had altijd haast...ik moest weg... Opvallend was dat ik juist gespannen werd van het ontspannen voorbereiden voordat ik wegreed. Ik blokkeerde mijn impuls om snel weg te rijden. Raar maar waar. Eenmaal aangekomen was het een feest dat ik alles bij mij had. Echt nog nooit gebeurd. Altijd vergat ik wel wat. 

Bedankt voor je tip voor een bureau-opstelling, maar als ik ergens aversie tegen heb, dan is het wel bureauwerk. Ik had ooit een baan in de reclamewereld waarbij ik 6 jaar lang een eigen secretaresse had. Zij deed al de administratie en ik moest zoveel mogelijk lunchen/dineren met klanten en 'op jacht' gaan. Voor mij is het duidelijk nu pas duidelijk waarom deze baan, naast alle overige 6 banen die ik had, mij zo ontzettend aansprak. Hekel aan detail, hekel aan stilzitten, lekker dynamisch, ondernemend, afwisselend, sociaal en lekker eten ;-)
Kylie M 8 maanden geleden geplaatst
Hai iedereen, wat fijn de reacties en herkenbaarheid.
Ik heb nu de laatste tijd last van onderprikkeling  ik heb veel meer stimulatie nodig dan ik nu heb. 

Van fysieke hobbies word ik wel het vrolijkst. Je wordt er moe van wat de slaap bevordert. Veel verder dan wandelen, hardlopen en skaten is het niet gekomen. En online yoga en pilates maar daar kom je je huis niet uit.

Merk dat ik door de inactiviteit naar binnen gekeerd raak met angstklachten en wat depressie buien erdoorheen. Teveel nadenken ipv doen.

Qua banen voor ADHD'ERS  ben ik erg benieuwd. Ik zit al jaren op kantoor maar word lichtelijk gek ervan. In een vorige baan was ik veel meer op pad wat me veel meer trekt. Vraag me af hoe je als adhd op je "ideale" werkplek terecht bent gekomen? Of wellicht gecreëerd?

Heb erg veel gedachten over vrijwel alles momenteel.  Haha teveel nadenktijd😅
Frank Schoonoord 8 maanden geleden geplaatst
Hi Kylie, ik vind je posts leuk, want ik herken alles in jouw ervaringen. 

Qua sport: Mountainbiken is mijn laatste ontdekking. Ik snap nou waarom ik dat juist altijd zo leuk vond. Je kunt niet anders dan zeer gefocused aan deze sport doen, anders ga je op je plaat. Dus zolang de route duurt, ben je geconcentreerd bezig. Wielrennen doe ik soms wel, maar vind ik een stuk saaier. Skeeleren doe ik geregeld in de zomer, ook omdat je geconcentreerd door het verkeer moet manoeuvreren (en het gewoon leuk is om te doen). 

Stilzitten is voor mij ook 'een dingetje'. Ik ben daar bijzonder slecht in. 

Qua werk:
Mijn eerste baan was een kantoorbaan. Binnen een 1/2 jaar was ik vertrokken. 
Mijn 2e t/m 4e baan waren allemaal account/sales management banen. Dus veel op pad, weinig op kantoor, steeds weer een nieuwe bestemming, nieuwe mensen, nieuwe projecten, etc. Ik zit in de reclamebranche, dus daar is veel 'chaos' en creativiteit. Ik genoot van mijn werk.
Mijn 5e baan was een eigen bedrijf in de reclame. 17 jaar gedaan. Ontzettend leuk, afwisselend, geen baas boven mij, creatief, etc. Maar uiteraard wel veel stress, administratie, etc. Een concept dat ik had ontwikkeld heb ik verkocht aan een Amerikaans bedrijf, waardoor ik contractueel ook moest stoppen met het bedrijf.  
Mijn 6e baan was marketingmanager met een team van 11 personen. Iedere dag naar hetzelfde kantoor, dezelfde mensen, hetzelfde bureau, heel veel vergaderen en ontzettend traag.. ik zat tegen het plafond aan en liep continue door het hele pand om mijn energie kwijt te raken. 1 1/2 jaar gedaan, ontslagen door conflicten met de directeur en juichend het pand verlaten. Vreselijk vond ik het daar. 

Ik ben nu in bewust in gesprek gegaan met een creatief bedrijf om voor hun de internationale sales op te zetten. Wederom, veel op pad, weinig op kantoor, internationaal, afwisselend, genoeg prikkels, etc. Heb er nu al zin in ;-) Dit is exact wat ik nodig heb. 

Dus dat je op kantoor lichtelijk gek wordt kan ik volledig begrijpen. Kijk of er mogelijkheden zijn binnen het bedrijf om een buitenfunctie te kunnen vervullen of stap over naar een dynamische branche met veel buitenfuncties. Horeca is ook erg leuk (nu alleen wat minder...)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 18 December 2020 om 15:44
Aantal lezers 27
Aantal reacties 11