Adhd en sensorische integratie

Laatste reactie 14/09/2017 14:38 door Coen
· Markeren als ongelezen
Debora de Kort 4 maanden geleden geplaatst

Ik lees dat veel kinderen met adhd ook sensorische integratie problemen hebben. Wat zijn jullie ervaringen hier mee en wat zijn de verschillen?

reactie op @deboradekort:
Coen Olde Bijvank

Nieuwe ervaring sensorische therapie.. Ik heb een zoon van 9 met ADD en DCD (developmental coordination disorder... ook wel dyspraxie genoemd). Omdat ik pas merkte dat hij motorisch achterliep rond zijn 7e, heeft school ons geadviseerd om contact te zoeken met een kinder-ergotherapeut die ook sensomotorische integratie therapie geeft. Sensomotorische integratie richt zich op het versterken van de hersenverbindingen die nodig zijn voor goede motoriek en nog veel meer (meer info op: http://www.nssi.nl/. De therapie verloopt vrij spelenderwijs waardoor het voor kinderen vaak ook niet vervelend is om te volgen. Bij mijn zoon kwamen we via deze therapie erachter dat er meer aan de hand was. Toch heeft hij veel baat gehad bij de therapie omdat de methoden overlappen met degene die men gebruikt voor DCD.

Bovendien vertelde de kinder-ergotherapeut dat het fenomeen vaker voorkomt bij kinderen met een AD(H)D en/of autisme.

@deboradekort de bovenstaande ervaring heb ik ook nog kunnen vinden voor jou.. ben je ondertussen al wat stappen verder?


4 maanden geleden

Beantwoord

Debora de Kort

Hoi!

Nog niet, we starten over een poosje met de onderzoeken. Bedankt voor je reactie!


4 maanden geleden

Beantwoord

Coen Olde Bijvank

Hallo @deboradekort​ goed om te horen, ik ben erg benieuwd! Hou ons op de hoogte en deel jouw ervaringen.

Heel veel succes! 


4 maanden geleden

Beantwoord


toon 2 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 4 maanden geleden geplaatst

Ervaringen sensorische integratie heb ik ontvangen via verschillende platformen, wellicht kun je er wat mee @deboradekort

Mijn dochter met adhd krijgt inmiddels 2,5 jaar sensorische integratietherapie en zij heeft er heel veel baat bij. Ze leert daar hoe zij zelf haar prikkels kan reguleren en zij krijgt hulp met haar planningsvaardigheden en impulscontrole, dit alles spelenderwijs. Als zij een keer over heeft geslagen merken wij gelijk verschil, ze is een stuk onrustiger en veel sneller overprikkeld en boos. Ik kan het iedereen aanraden om te kijken of het wat voor zijn of haar kind met bijvoorbeeld adhd of een Autisme Spectrum Stoornis kan doen!
Mijn zoontje heeft adhd, pdd-nos en een sensorische integratie stoornis. Hij heeft vroeger borsteltherapie gehad en vanaf baby zijn al fysiotherapie
Mijn zoon en dochter hebben allebei een SI stoornis. Zoon heeft een overregistratie van prikkels (is druk, maar geen adhd), dochter een onderregistratie van prikkels (ass). Zij voelt haar lichaam minder goed. Vroeger ook weinig pijnprikkels, maar dat heeft zich wel ontwikkeld.
Mijn zoontje is erg prikkelgevoelig, nieuwe kleding, sokken die niet lekker zitten. Kaartjes en naatjes is kleding. Maar ook attracties in pretparken vind hij niet fijn. Hij heeft ADHD en Tourette
aak gepaard met adhd, add, autisme en hoogbegaafdheid. Je hebt er goede fysio en ergotherapie voor. Begin deze week voor m'n zoontje met fysio en ergotherapie voor zijn sensorische integratie, prikkelverwerking en fijne motoriek.
Maria Louise Booisma 4 maanden geleden geplaatst

Dit kan zeker veel doen. Tactielintegratie wat ook een onderdeel is van sensorische integratietraining kan ingezet worden om de receptoren in de huid te stimuleren zodat prikkels op een correcte manier kunnen worden doorgegeven. Dit maakt een gedeeltelijke of gehele renovatie mogelijk van verloren functies in het zenuwstelsel. En hier hebben kinderen met ADHD en autisme vaak baad bij. Aanrakingen via de huid gaan weer als veilig te voelen. Dit zorgt uiteindelijk weer voor stress vermindering en meer rust in het hele lichaam. Zelf kun je als ouder hierin ook iets betekenen. Massage van de voeten, strijkbewegingen maken over het lichaam en de rug. Voor het slapen gaan altijd vanuit de romp naar buiten, naar het hart toe stimuleert. Tekeningen maken op de rug. Raadspelletjes doen, wat voel je op je rug bijvoorbeeld. Met je ogen dicht iets laten voelen. Zachtjes kriebelen op de rug. Stap voor stap, vanuit veiligheid. 

Coen Olde Bijvank 4 maanden geleden geplaatst

Video over sensorische integratie therapie

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 20 August 2017 om 17:46
Aantal lezers 32
Aantal reacties 7