ADHD en relatieproblemen

Laatste reactie 17/10/2020 07:23 door Frenky
· Markeren als ongelezen
Bing Girlpower 1 jaar geleden geplaatst
Beste partners van ADHD.

Het is soms best lastig om mee te leven moet ik even zeggen.. een partner met ADHD.

Hoe ervaren jullie dit en hoe ga je hier mee om?
Roxanne Lof-van de Lustgraaf 1 jaar geleden geplaatst
Hoi,

Ik heb ook het zelfde probleem, we zijn al 14 jaar samen en we hebben ook veel mee gemaakt. Dat verhaal bespaar ik iedreen. Maar mijn partner heeft ook ADHD, dit begint me op te breken. Hij drijft altijd zijn zin door, er word wel naar hem geluisterd maar andersom niet. Het vraagt veel aandacht en heel veel energie. Hij houd mij ook erg in de gaten en is wantrouwend  naar mij toe. Ook hebben we samen 2 kinderen waar van mijn dochter ook zwaare ADHD  heeft. Ik merk aan me zelf dat ik het allemaal niet meer trek, we gaan op mijn verzoek  in relatie  therapie  en daat starten we deze week mee.  Ook hier staat hij niet achter want het ligt niet aan hem maar allemaal  aan me zelf.
reactie op @roxannelof-vandelustgraaf:
Eline van Doornen Zorg dat je naar een therapeut gaat die ervaring heeft met ADHD en relaties is mijn advies. Je hebt er ook een paar fijne boeken over 'adhd en relaties'. Het is natuurlijk heel lastig als een partner niet ziet dat ADHD  een grote stempel kan drukken op een relatie. Ik kan je zeggen, dit werkt twee kanten op. Er zijn ook partners die het onzin vinden dat de ADHD-er dingen bij de ADHD legt een wilt daardoor niet (graag) mee werken of mee willen gaan naar therapie en gewoonweg weigeren. De ADHD-er moet bepaalde dingen 'gewoon' niet meer of anders doen. Helaas is dat een beetje hetzelfde als vragen aan een kind in altijd even gedisciplineerd en taakje te doen. 1x oke, 2x misschien ook nog maar daarna..  je moet samen beter inzicht krijgen hoeveel ADHD in je relatie bepaalt, dit geldt voor beide partijen. Ook al stemt je partner eigenlijk niet in, hij gaat wel mee! Ik hoop dat hij toch dingen zal gaan inzien voor jou en het gezin. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Eline van Doornen Zorg dat je naar een therapeut gaat die ervaring heeft met ADHD en relaties is mijn advies. Je hebt er ook een paar fijne boeken over 'adhd en relaties'. Het is natuurlijk heel lastig als een partner niet ziet dat ADHD  een grote stempel kan drukken op een relatie. Ik kan je zeggen, dit werkt twee kanten op. Er zijn ook partners die het onzin vinden dat de ADHD-er dingen bij de ADHD legt een wilt daardoor niet (graag) mee werken of mee willen gaan naar therapie en gewoonweg weigeren. De ADHD-er moet bepaalde dingen 'gewoon' niet meer of anders doen. Helaas is dat een beetje hetzelfde als vragen aan een kind in altijd even gedisciplineerd en taakje te doen. 1x oke, 2x misschien ook nog maar daarna..  je moet samen beter inzicht krijgen hoeveel ADHD in je relatie bepaalt, dit geldt voor beide partijen. Ook al stemt je partner eigenlijk niet in, hij gaat gwel mee! Ik hoop dat hij toch dingen zal gaan inzien voor jou en het gezin. 
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
paula van der Fluit 1 jaar geleden geplaatst
hi hoi,

ik heb zelf ook adhd maar dring nooit mijn zin door.
Omdat ik zo chaotisch ben in mijn hoofd en geen keuzes kan maken laat ik mij juist leiden.

Soms zijn bepaalde kenmerken niet kenmerkend voor adhd maar heeft het meer met andere symptomen te maken.
Therapy is denk ik wel belangrijk voor jullie allebei. Ik hoop dat hij mee wil.
Als hij dat niet wil en niet wil mee werken wordt het zwaar. Allebei moeten jullie willen werken aan verbetering van jullie relatie.

ik wens je veel sterkte 

Blijf voor jezelf zorgen. 

ps : misschien een kleine tip , zorg dat hij niet het gevoel krijgt dat het allemaal zijn schuld is. Mannen willen dan nog weleens boos worden en totaal niet meer willen. 
War Hoofd 1 jaar geleden geplaatst
Probeer ook het onderscheid te maken tussen ADHD en karakter. Ieder mens heeft immers ook gewone eigenschappen. 
Zin doordrijven en wantrouwend bijvoorbeeld zijn is geen ADHD dingen,  dat schaar ik onder eigenschappen. 
Veel drukte en energie is weer wel ADHD.  
reactie op @warhoofd:
Heleen Horspower Drukte en energie komen wij thuis niet tekort ☺️
1 jaar geleden

Beantwoorden

Soesje W. Dat vind ik dus ook! Niet elke slechte/vervelende eigenschap van je partner met ADHD, is een kenmerk van ADHD of valt daaruit te verklaren. Kan gewoon een vervelende karaktereigenschap zijn.
11 maanden geleden

Beantwoorden

Heleen Horspower Zo bekijk ik het dus ook @soesje gewoon positief bekijken in plaats van negatief en dat alles door de ADHD komt..
11 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Angelo Schijven 1 jaar geleden geplaatst
@binggirlpower
Wij zin een samengesteld gezin waarin ieder gezinslid belast met adhd en andere aanverwante stoornissen.
Ik snap doordat elk mens anders is ook elke adhd andere symptomen kunnen hebben.
Maar bij ons als partners botst het soms flink ook andere gezinsleden zijn explosieve
En impulsien vaak een issue
Maar bovenal een gekke gezellige creatieve groep stuiterballen bij elkaar😅🤣🤣
Grroet
Heleen Horspower 1 jaar geleden geplaatst
Ondervind best vaak problemen met mijn ADHD partner.

Vooral de communicatie vind ik moeilijk blijven. Dat hij mij niet altijd begrijpt maar andersom ook niet, erg lastig.


reactie op @heleenhorspower:
Bing Girlpower Exact. Wij begrijpen elkaar ook vaak niet.

Ach, het blijft een hele lieve man ondanks zijn ADHD.
11 maanden geleden

Beantwoorden

Soesje W. Mijn man en ik hebben allebei 'iets'... ADD/autisme (hij autistische trekken in ieder geval). Wij begrijpen elkaar ook vaak niet. Ik denk dat het ook soms gewoon typische man-vrouw verschillen kunnen zijn, misschien versterkt door de eigenschappen van ADD of autisme. Het is niet zo gek dat een man en een vrouw elkaar niet goed begrijpen. Onze hersenen werken echt anders! Best interessant om daar eens wat onderzoek naar te doen (artikelen te lezen etc). 

Het heeft ook wel echt zin om je wat te verdiepen in de psyche van een man op zich. Ze zijn echt anders dan wij... 
11 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Egni R 1 jaar geleden geplaatst
Blijft erg lastig.
Wij zijn 17 jaar samen en 2 kinderen. 
Bijna dagelijks is er wrijving, irritatie of ruzie. 
Ik probeer niet te reageren op die steken onder water (is blijkbaar echt een eigenschap van add/adhd) en het proberen je op te fokken, maar dat valt niet altijd mee. 
Helemaal omdat het inderdaad vaak uit het niets komt..
Ik kan er niet aan wennen.. 
reactie op @add-ing:
Marelle Thuis 17 jaar samen maar wel elke dag ruzie en irritaties.. dan kies je toch voor jezelf. Ik wist het wel.
11 maanden geleden

Beantwoorden

Soesje W. Dat herken ik zelf niet als eigenschap van ADD - misschien met dat H'tje ertussen iets meer, maar ik denk misschien ook gewoon een vervelende eigenschap van persoon zelf...? Kan ook nog he...

Vervelend hoor, lijkt me zo stressvol dat ik hiermee niet zou kunnen leven (heb zelf ADD en ben heel gevoelig). Heel veel sterkte en wijsheid gewenst. Relatietherapie lijkt me niet overbodig in jouw geval... zeker als het bijna dagelijks is! Ook voor de kinderen is dat geen veilige omgeving... 
11 maanden geleden

Beantwoorden

Egni R Al gehad een paar jaar geleden. Maar niet gespecialiseerd in add. Ja is ook heel vervelend. Maar heb twee kinderen en wil het hun niet aandoen om uit elkaar te gaan. 
11 maanden geleden

Beantwoorden

Alice m Ik snap je reactie als buitenstaander @marellethuis. Ik wil het wel graag opnemen voor @add-ing. Wij hebben dezelfde situatie. Je bent constant in twijfel wat het beste is voor je kinderen; of je moet blijven en je geluk moet halen uit sporadische gelukkige momenten, maar ondertussen het verkeerde voorbeeld geven aan je kinderen - dat je niet weg hoeft te gaan bij iemand die je slecht behandelt. Of dat je er voor kiest om weg te gaan en in onzekerheid te leven over of je wel de juiste keuze hebt gemaakt, of dit echt het beste was voor je kinderen, of je het niet nog een kans had moeten geven, of je ze niet veel verdriet doet omdat ze hun ouders minder gaan zien, etc. Wat vaak ook meespeelt is dat je bang bent dat je kinderen zich tegen je gaan keren omdat ze zich door jou verlaten voelen omdat jij er voor koos om weg te gaan. Het is echt een lastige situatie. Je blijft omdat de sporadische geluksmomenten je elke keer weer hoop geven dat het misschien toch wel weer gezellig gaat worden. Ik weet niet of dit iets verheldert, misschien valt dit alleen te begrijpen als je zelf kinderen hebt of deze situatie zelf ervaren hebt. In ieder geval veel sterkte @add-ing
11 maanden geleden

Beantwoorden

Egni R Bedankt Alice M ja blijft lastig inderdaad. We hebben ook wel mooie momenten hoor maar inderdaad wat doe je de kinderen ook aan he. We maken geen ruzie waar de kinderen bij zijn. 
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Bing Girlpower 11 maanden geleden geplaatst
Bedankt allemaal voor de lieve en ondersteunde reacties. Ook veel erkenning, fijn om te lezen.
Karim M 11 maanden geleden geplaatst
Gaat niet over ADHD, maar het boek omringd door idioten gaat over verschillende typen mensen die er zijn volgens de DISC methode. Hierin komen ook de verschillende basisbehoeften en stressoren van deze typen aan bod. Zo krijg je een andere kijk op mensen die anders zijn dan jij en kan je het idee dat je “omringd bent door idioten” loslaten. Uiteindelijk begint het bij jezelf en moet je willen accepteren dat mensen anders zijn en andere behoeften hebben.

Ik ben altijd wel geïnteresseerd in mensen, wat hen drijft en dit soort onderwerpen, dus kan zo’n boek wel aardig lezen. Dat geldt niet voor alle boeken ;)
BellaWatson BellaWatson 3 maanden geleden geplaatst
Ik denk dat je gewoon naar een ervaren specialist moet. https://jouwdromenverklaard.nl/blog/dromen-over-spinnen. ik was onlangs op een sessie, aangenaam verrast door de kennis) een aardige aardige persoon, hielp om mijn problemen op te lossen. Ik had twijfels over mijn jongeman, ik zou graag een gezin met hem stichten, maar om een aantal redenen wist ik niet of ik dat wel moest doen. Nu ben ik er zeker van dat alles goed komt met ons) er waren nog steeds problemen met mijn ouders, we hebben een moeilijke relatie met hen sinds mijn kindertijd... deze kwestie is ook opgelost.
Frenky BE 1 maand geleden geplaatst
Ik voorzie weinig relatieproblemen met vrouw ondanks de ADHD diagnose. Ondervind alleen vaak communicatie problemen en dat we elkaar niet begrijpen..
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 17 November 2019 om 17:00
Aantal lezers 106
Aantal reacties 23