ADHD en PMS (vrouwen)

Laatste reactie 23/05/2020 00:33 door Mamalijn
· Markeren als ongelezen
Karen ter Riet 2 jaar geleden geplaatst
Hoi allemaal,

Ik ben Karen ter Riet en bijna 43 jaar. Ik heb nu sinds anderhalf jaar de diagnose ADHD. Net na de diagnose wilde ik er alles over weten en had ik erg veel behoefte aan tips en verklaringen van gedrag. Daar ben ik wel een beetje mee gestopt omdat ik erachter ben dat ik er zelf mee aan de slag moet om mezelf op bepaalde punten te trainen. Ik heb met name last van stemmingswisselingen en ik kan snel overprikkeld raken. Ik heb thuis 4 kinderen vanaf 2,5 jaar tot 8 jaar oud dus dat is behoorlijk wat overprikkeling. Dit is voor mij hard werken om de stemming goed te houden.
Ik heb het idee dat ik rond mijn menstruatie meer en heftigere klachten heb rondom de stemming en prikkelgevoeligheid. Herkent iemand dit?
reactie op @karenterriet492:
Suzanne Bennis Hallo Karen,

Ik herken dit héél erg!! Ik heb rondom mijn periode zoiezo veel moeite om poditief te blijven...echt heel irritant. Ook ben ik zoiezo ontzettend onrustig en wil ik veel teveel en daardoor extra geprikkeld merk ik.
Ik ben door de hele medische molen geweest ka ik wel zeggen. Heb bij de gyneacoloog gevraagd of ze me op welke manier dan ook kunnen helpen(hele zaakje eruit laten halen bijv.) Omdat ik heel duidelijk al bijna 10 jaar last heb van de hormonen, maar doen ze niet...(ben er nu ook wel enigszins mee eens dat dit ook niet zaligmakend hoeft te zijn) Ik heb nu Fluoxitine gekregen die ik zonodig gebruik in de "slechte" periodes. Ik gebruik ook Concerta. Verder heb ik in therapiën geleerd om te accepteren......en mezelf waar kan meer rust en "ruimte" te geven om echt te foen wat ik wil. Dit gaat de ene keer beter dan de andere keer. Verder heb ik geen "oplossing" vooralsnog ik houd me ook aanbevolen als iemand nog tips heeft.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Nicole Hoogenboom 2 jaar geleden geplaatst
@karenterriet

Hallo Karen

Welkom op het AD(H)D blog.
Ik hoop dat je hier antwoorden op jouw vragen zult krijgen en dat je misschien anderen ook verder kunt helpen met jouw wijsheid.

Ik heb jaren gedacht dat ik nergens last van had maar terugkijkend heb ik zeker rond de eisprong meer moeite gehad om mijn gedachten te ordenen en de zaken thuis in goede banen te leiden.
Sinds een paar jaar geen ast meer van, leve de overgang, voor mij dan. Ik weet dat dit niet voor elke vrouw opgaat en dat sommige zelfs meer hinder van hun AD(H)D ondervinden omdat de overgang natuurlijk een grote hormonale achtbaan is.

Nogmaals welkom en hoop je regelmatig tegen te komen op ons Forum.

Met warme groet,
Nicole
Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst
Hoi @karenterriet wat fijn dat je de ADD / ADHD community forum gevonden hebt. Al langer bekend met ADHDblog.nl of nog maar net..?!

Ik vind het maar knap, moeder, ADHD en ook nog 4 kinderen onderhouden. Goed bezig!

Wat heb je allemaal geprobeerd om overprikkeling tegen te gaan? Gebruik overigens nog medicatie?
reactie op @coenoldebijvank:
Karen ter Riet Hoi Coen,

Ik ben eigenlijk per toeval op dit forum terecht gekomen, maar ik vind het fijn om af en toe te lezen hoe mensen met hun ADHD leven. En dat het ook vaak mooie dingen zijn vind ik super. Want dat vind ik namelijk ook, ondanks de hinderlijke chaos en stemmingen zo nu en dan.
Ik heb ritalin en concerta geprobeerd, maar beide middelen bevielen mij niet zo goed. Nu heb ik dexamfetamine en ik slik het niet standaard, maar tijdens mijn werk en tijdens de moeilijke periode voorafgaand aan mijn menstruatie en ik moet zeggen dat ik dan wel prettiger functioneer.
Ik bedenk me ook wel dat het runnen van een huishouden met 4 kinderen sowieso heel hard werken is. Met of zonder ADHD zeg maar.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Jorna Postma 2 jaar geleden geplaatst
Tsjonge Karen, hier wilde ik nou ook net een topic over starten. Ik heb een spiraaltje, en daardoor niet echt vaak meer een menstruatie, niet heel regelmatig in ieder geval. Maar de laatste keer wel echt heel erg veel meer last van m'n symptomen. Alsof ik dan een soort Super-ADHD-er ben. En inderdaad een sombere stemming en daardoor veeeel sneller overprikkeld. Wat mij al helpt is het herkennen hiervan en dat accepteren dat dat nu even zo is. Bij mij gaat het dan een stuk sneller over dan als ik er tegen probeer te vechten. En m'n rustmomentjes overdag pakken. Al is het maar 2 minuten vluchten naar de WC (soms is dat de enige plek dat je echt even alleen kan zijn ;-) )en gewoon even concentreren op m'n ademhaling.
En zoals met alles: gedeelde smart...
Inge van Westenbrugge 2 jaar geleden geplaatst
Hallo @karenterriet,

Net als Jorna heb ik ook een spiraaltje, geen menstruatie meer en tot nu toe is dit voor mij het meest positief qua hormonen-invloed.
Ik heb ook jaren de pil gebruikt maar daarbij had ik rondom de menstruatie en eisprong ontzettend veel last van stemmingswisselingen, tot het depressieve toe. Vreselijk, voor mij nooit meer de pil.
Met het spiraaltje heb ik ook nog wel stemmingswisselingen, maar ontzettend veel minder en over het algemeen ook wel 'dragelijk'.
En wat Jorna zegt, op heftige momenten je rust pakken...ik zit ook wel eens op het toilet met oordopjes in...even tot mezelf komen ;)

Groet Inge
reactie op @ingevanwestenbrugge2:
Fránces . Ja die wc... heerlijk zo een klein hokkie!
2 jaar geleden

Beantwoorden

Karen ter Riet Hoi
Zeker is terugtrekken wel prettig, alleen komen mijn jongste 2 mij achterna in de wc hahaha. Dus die optie vervalt voor mij helaas, maar ik merk dat sporten mij ook positief beinvloed qua stemming en ik slik mijn dexamfetamine wel dagelijks ongeveer 7 dagen voorafgaand aan mijn menstruatie. Ik heb het idee ( of ik wil het gewoon erg graag) dat het wel de scherpe randen eraf haalt.
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Fránces . 2 jaar geleden geplaatst
Hoi, zeer herkenbaar.
Hier ook ADHD en PMS.. helse combinatie voor mijn directe omgeving. Omdat het mij nu steeds gezegd is probeer ik er op te letten, maar helaas lukt dat niet altijd.
Ik denk er ook over na om de pil helemaal weg te doen, maar ben er nog niet over uit. Wat @ingevanwestenbrugge2 ook zegt.. probeer op momenten je rust te pakken.
Geef dan ook gewoon even toe aan waar je op dat moment behoefte aan hebt of zonder je zelf even af om tot rust (voor zover dat lukt) te komen dmv bv een film te kijken met een bak ijs. Bij mij wil dat wel helpen haha.

Succes!
Jorna Postma 2 jaar geleden geplaatst
Hahaha, ik zie nu opeens hele hordes vrouwen op de wc met een bak ijs Netflix kijken op tablet of telefoon.... sorry, ben een beelddenker ;-)

Afzondering is soms echt even nodig. Niet alleen voor jezelf, maar ook je omgeving.
reactie op @jornapostma:
Fránces . Ideaal hoor @jornapostma ik zou het zo doen :P
Beelddenker herken ik wel ja.. te levendige fantasie hier haha.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Nicole unknown 2 jaar geleden geplaatst
Pfff pms. Praat me er niet van. Hormonen en ik zijn geen goede combi :). Ik was een enorm kreng toen ik zwanger was. Mijn man had dan ook nog het geluk dat ik graag 3 kinderen wilde. Dat hij het heeft overleefd is een wonder....oke ietwat overdreven, maar leuk was ik niet. Ik ben nu 40 en een paar maanden geleden gediagnostiseerd met add. Dit door een fikse burn-out. Mijn kinderen zijn nu 16/ 15 /13 en de oudste twee hebben autisme. Als ik pms heb dan probeer ik me iets meer afzijdig te houden zodat ik niet overprikkeld raak en het niet op mijn kinderen afreageer. Manlief moet dan even wat meer met hun bezig zijn (nu ze wat ouder zijn is dat een stuk minder natuurlijk) en hij moet even mijn slechte bui opvangen. Gaat echt goed. Ik probeer me in te houden, maar soms dan komt er een opmerking die gewoon niet heel aardig is of ik ben kortaf.

Spiraaltje werkte bij mij niet. Ik was hierdoor 2 weken ongesteld, twee weken niet. Hormonen he? Ik kan er blijkbaar echt niet tegen.
Neel pingpongbal 2 jaar geleden geplaatst
Hallo lieve vrouwen,

ik herken hier zoveel!! Zelf heb ik een spiraaltje, dus de schommeling van hormonen gelukkig niet meer, want als dat er nog eens bijkwam, dan stuiterde ik nogal eens!
Ik ben 46 jaar en sinds anderhalf jaar de diagnose van ADHD, dit dus ook na een depressie en burnout, waarvoor ik 9 maanden ben opgenomen geweest.
Hadden ze me eerder gediagnosticeerd, dan was het niet zover gekomen. Ik heb een dochter van 9 (ADD)en een tweeling van 7. Het waren alledrie slechte slapers en door 4 jaren van slaaptekort ben ik gecrashed. Ik voelde me zo minderwaardig en niets meer waard.
Nu neem ik rilatine en dat is voor mij het redmiddel geweest. Als ik overprikkeling heb, ga ik op tijd slapen. Met oorstopjes en een tijdschrift, dan heb ik rust.
Nu de kinderen zelfstandiger zijn, is het wat gemakkelijker.

fijn dat ik hier lotgenoten tref!!

Groetjes,
Kathleen
Sawina Van Der Heijden 2 jaar geleden geplaatst
Wat een herkenning! Ook ik heb enorm last gehad van pms gecombineerd met adhd. Mijn diagnose heb ik een jaar of vijf geleden gekregen bij Psyq en mijn coach heeft me toen al aangeraden om helemaal met de anticonceptie te stoppen. Natuurlijk ben ik daar flink huiverig over geweest en had ik net mijn nieuwe mirena laten zetten waardoor het er toen niet van gekomen is. Die tweede spiraal gaf mij veel vervelende bijwerkingen waardoor ik toen hij vervangen moest worden gekozen heb voor de sayana, een hele lichte prikpil. Na drie keer ermee geprikt te zijn had ik het idee dat ik enorm veel ervan aankwam en ben ik uiteindelijk helemaal gestopt met de anticonceptie. Voor mij is het een geweldige beslissing geweest. Mijn humeur, agressie, concentratie enz is veel gelijkmatiger. Ik ben in januari gestopt en heb twee keer een soort van bloeding gehad en vanaf toen al 98 dagen niets. Geen idee of het mijn hormonen zijn die hun plaats weer moeten vinden of de overgang ( ben 46 ) maar ik voel me super. Waar ik normaal maar een week van de maand 'normaal' functioneerde gaat het nu al die 98 dagen prima! ik gebruik alleen ginkgo biloba, multivitamine, vitamine d en magnesium ipv concerta. Ik werd daar op het laasts zo sloom van.
Kitty De Kit 1 jaar geleden geplaatst
Wauw hoe is het mogelijk zoveel vrouwen met ADHD en pms! Hier zou onderzoek naar gedaan moeten worden!. Ik heb hier zelf ook heel erg last van en heb het juiste middel nog niet gevonden. Natuurlijk de 3xr rust reinheid regelmaat. Maar als moeder kun je je niet altijd op het juiste moment terug trekken. En ik ga heel erg schoonmaken en opruimen. Want alles is dan opeens heel vies en een rommeltje! Mijn partner klaagt dan ook niet. Maar leuk is anders.  Sinds ik heb gekozen om de pil door te slikken. Volgens gynaecoloog is dit gewoon veilig en ervaart mijn partner meer stabiliteit. Op tijd naar bed. En gezond eten. Niet veel suiker en vet want ik voel me de volgende dag er rotter door. een stukje pure chocolade moet kunnen!  Om gelukshormonen aan te maken. Maar wat ik al hierboven benoemde. Het blijft een zwakke plek. En het accepteren hoe cliché ook heeft me het meeste geholpen.  Groetjes Kitty
reactie op @kittydekit:
Coen Olde Bijvank Waar is PMS de afkorting van?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Lin Lin Premenstrueel syndroom.

En inderdaad. ik kan alleen maar beamen. het is niet elke maand even erg. maar er zijn maanden dat ik eigenlijk niet zou mogen werken, vooral dan om mijn omgeving te beschermen :-).
Het duurt ook best lang deze periode vind ik. Het start al vanaf de eisprong tot de eerste dag van de menstruatie, dan ben je al gemakkelijk twee weken bezig.
Ik heb soms letterlijk het gevoel dat ik dan op ontploffen sta en werkelijk alles irriteert mij. ook heel vreemd, maar dan zie ik ook enkel negatieve dingen van mijn partner (ook in het verleden bij exen, het is dus niets persoonlijk) en zou de relatie zo kunnen beëindigen.

Er zou onderzoek naar kunnen gedaan worden. Want ik denk dat er wel degelijk een link is. 

Ik denk dat we, of ik spreek vooral voor mezelf, tot court gewoon veel gevoeliger zijn voor prikkels. Dus ook hormonaal. Ik voel direct de wijziging en weet al een paar uur op voorhand wanneer mijn regels zijn doorgebroken. Ik voel gewoon de "opklaring" in mijn hoofd.

Maar het is soms hard werken vind ik. Om maatschappelijk en sociaal acceptabel te blijven in deze periode. Ook voor mezelf. Gaande van ronduit depressief tot licht paranoïde. Prikkelbaar en verbaal agressief uit de hoek komen.

De typische zaken als letten op voeding (niet te veel vet, suiker, alcohol en cafeïne oa.) regelmaat en slaap helpen een stuk. 
Aanvaarding, mensen rondom je die het kennen.
Letten op je grenzen en je genoeg afzonderen.
Maar je ook fysiek kunnen afreageren zonder al te veel te moeten nadenken.

Dat combineren met een gezin misschien,  en werk en een bvb. drukke stad is bij momenten onmogelijk natuurlijk.

En gewoon ondergaan. Er komt uiteindelijk weer een einde aan. Maar fijn is het niet.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Premenstrueel syndroom, nooit van gehoord. 
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Elene Uwland 1 jaar geleden geplaatst
Wat een herkenning hier! Ook ik heb ooit toen ik 16 was de diagnose ADD gekregen en ben nu 33 en heb in die 17 jaar getobt met ritalin, dieeten, therapie en na mijn zwangerschappen kwam ik door de verloskundige in aanmerking voor een onderzoek naar vrouwen met PMS en postnatale depressie. Is de kans dat vrouwen met pms eerder een postnatale depressie krijgen. Ik kan alleen maar zeggen, ik had beide. ervoor en erna 😅. Maar geen zielig verhaal dit hoor. We hebben allemaal onze weg te gaan en ik heb door die fases altijd uitkomst gekregen. Ik ben nu stabiel door de ervaringen en concerta helpt ook zeker om emoties minder scherp te maken. In de periode voor de menstruatie heb ik erge klachten van somberheid en moeheid, de art Rob Pareira, als ik zijn naam goed zeg, zegt dat vrouwen na de eisprong een hogere dosering methylfenidaat kunnen gebruiken, want het medicijn is dan namelijk sneller opgebruikt. Klinkt aannemelijk. Toch hou ik mij aan de 38 miligram, want ik heb niet een huisarts of pschychiater, die zo flexibel instelt. Maar hangt het zo zwaar af van de medicijnen? Nee de behoefte aan rust, wordt nog steeds door de ingestelde rustdag het meest vervuld. Dus als voorbeeld; ´ kinderen, willen jullie eten? Pak zelf vandaag wat je wilt.´ En afspraken zeg ik af. Ik ben in de situatie, dat ik dat kan. Ik hoop dat jullie een werkgever of gezin hebben waar je ruimte krijgt om je even terug te trekken en de genade om onbewust kattig te doen. 
Dankjulliewel voor jullie schrijven. 

FIjne zaterdag!   
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
@eleneuwland​, heb de uitleg van Dr. Rob Perreira ook gelezen. Ik mag voor en tijdens de menstruatie ook bij doseren, maar ik heb dit pas één keer gedaan. Tot nu toe heb ik ook in een situatie gezeten waar het ook met minder kon, dan was ik maar vermoeider of iets meer geprikkeld. Ik nam dan wat vaker rust of trok me even terug. 
Op het werk zal dat vast ook wel kunnen, tenzij ik het zelf niet fijn vind dan heb ik de optie om er iets bij te nemen..omdat het kan en niet omdat het moet.

  
Mamalijn Nachtdier 1 week geleden geplaatst
Lieve dames,
Wat fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die compleet uit de bocht vliegt. Mijn ADD en mijn hormonen zijn geen aangename combinatie, niet voor mij noch voor mijn omgeving. Ik ben 45 jaar oud, getrouwd, moeder van 3 kids, gebruik Concerta 54Mg, heb Mirena-spiraal (bijna een jaar lang bloedingen gehad na het plaatsen van de vervangende spiraal 5 jaar). Ik zit nu denk ik een beetje aan het begin van de overgang.
Vanavond was ik zo niet-te-pruimen dat ik eens ben gaan googlen naar combinatie Adhd/PMS en kwam zo op dit forum terecht.
Ik ben blij met de herkenning maar wil uiteraard ook graag weten hoe ik die PMS-klachten kan verminderen. Nog wat verder zoeken op internet en ik stuitte op dit onderzoek: https://www.impulsenwoortblind.nl/wp-content/uploads/2019/11/Sandra-Kooij-Hormonale-Stemmingswisselingen-vrouwen-met-ADHD-slaap-en-gezheid-2019-1.pdf
Doe er je voordeel mee!
Groet,
Mamalijn
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 31 May 2017 om 14:22
Aantal lezers 142
Aantal reacties 22