ADHD en lockdowns

Laatste reactie 24/01/2021 00:16 door gino
· Markeren als ongelezen
gino das 3 maanden geleden geplaatst
Hallo allemaal,

Ik kreeg in de zomer van 2019 de diagnose ADHD. Ik kreeg Dex en CGT. Dit veranderde mijn hele leven in positieve zin. Ik haalde eindelijk mijn bachelor, richtte eindelijk het bedrijfje op wat ik altijd al wilde starten, ging sporten, stopte met(overmatig)drinken en roken, kreeg structuur, verloor 25 kilo door gezond te leven en, het allerbelangrijkste, voor het eerst had ik het gevoel dat het soepel ging. Kortom, ik voelde me heel erg goed en ben eigenlijk ook best snel gestopt met dagelijks gebruik van Dex en gebruikte het alleen op dagen dat ik echt gefocust moest zijn.

In maart 2020 kwam Corona naar NL. In het begin was ik heel bang, maar liet ik me niet van de wijs brengen. De maanden daarna ging mijn bedrijf failliet, kon ik niet meer sporten, had ik opeens geen structuur meer en werd het steeds lastiger om door te gaan met waar ik mee bezig was. Om de verveling tegen te gaan heb ik eerst een baan gezocht, maar het thuiswerken bleek echt een ramp. Ik ben er dan ook maar mee gestopt. Ook het volgen van een Master lukte me gewoon niet(de discipline voor een studie heb ik eigenlijk nooit gehad). Nu zit ik al een tijdje nutteloos te zijn op de bank.

Ik heb de hele dag weinig prikkels, behalve wetenschappelijke artikelen en data te lezen over Covid, en de hele dag in een huis te zitten. Tot eind augustus ging dat redelijk. Maar ik ben inmiddels weer terug bij af. Ik heb niets te doen en ben weer begonnen met (ketting)roken, rond een uur of 16:00 trek ik mijn eerste biertje open en word ik met een kater wakker en daarbij een schuldgevoel omdat ik dit eigenlijk helemaal niet wil. Ook heb ik veel ruzie met mijn vriendin, terwijl ik diep van binnen weet dat dit vooral aan mij ligt.

Hoe veel progressie ik maakte, hoe destructief ik nu ben. De combinatie van geen prikkels hebben, geen perspectief zien en de frustratie omdat ik het niet eens ben met het beleid(Nee ik ben geen complotdenker:p) heeft inmiddels zoveel impact dat ik niet goed meer functioneer. Alles wat ik heb opgebouwd, nadat ik de knop heb omgezet, is compleet weg. Inmiddels betrap ik me er ook op dat ik me begin af te vragen of het leven eigenlijk nog wel zin heeft.

Ik vroeg me af of er mensen zijn die ook in de problemen komen vanwege het feit dat er maar weinig prikkels zijn en ben benieuwd hoe zij daar mee omgaan.

Dank jullie wel!
jane bambi 3 maanden geleden geplaatst
Hoi,

Ik heb ook last van de lockdown en ik heb nog geen perfecte manier gevonden om hiermee om te gaan. Ik heb contact opgenomen met de huisarts en sta nu op een wachtlijst voor de GGZ. Als ik jou was zou ik ook de huisarts bellen want het gaat niet de goede kant op als ik het zo hoor. De dingen die je nu doet, daar zul je na de lockdown ook nog last van hebben. Zoek NU op hoe laat de huisarts bereikbaar is, schrijf het op en bel morgen om die tijd. Want je hebt nu verslavingsproblemen bovenop ADHD. Als je het moeilijk vindt om te bellen (vanwege uitstelgedrag of iets anders), vraag dan een familielid om hulp. Stel het niet uit! Alleen al het maken van een plan/taak voor morgen kan helpen. Voor huisarts/ggz afspraken de deur uit gaan kan ook helpen omdat je dan toch even weg bent van huis.

Indien je al in behandeling bent, zijn dit mijn andere tips waarvan ik niet weet of het helpt:
- Ga om 16:00 de deur uit, maak een fietstocht of wandeling, ook als het koud is. Luister naar een podcast (niet over corona), luisterboek of leuke afspeellijst als je het lopen/fietsen saai vind. Probeer iedere dag om een vaste tijd terug te komen en ga dan een goede maaltijd koken. 
- Doe op vaste tijden en dagen de boodschappen. Schrijf dat in je agenda. Schrijf ook in je agenda op welk tijdstip je het boodschappenlijstje gaat maken en recepten gaat zoeken. Schrijf op het lijstje specifiek hoeveel bier en sigaretten je gaat kopen, en koop niet ongepland in de tussentijd meer.
- In plaats van artikelen over corona lezen, kun je ook een boek of stripverhaal lezen.
gino das 3 maanden geleden geplaatst
Hi,

Dank je wel voor je reactie en tips. Ik heb gisteren de dokter gebeld en heb dinsdag een afspraak. 

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 21 January 2021 om 21:03
Aantal lezers 21
Aantal reacties 3