ADHD en controle behoefte

Laatste reactie 02/08/2019 22:22 door Maxie
· Markeren als ongelezen
Andries McQueen 4 maanden geleden geplaatst
Hoi Lilian! (Leuke naam!) 

Hoe uit zich die controlebehoefte bij jou? en die dwang? 
Was ik wel benieuwd naar. Ik herken het namelijk, maar vraag we af of we het hetzelfde ervaren!
reactie op @andriesb:
Lil Billie Ha dank voor het compliment! Bij mij uit het zich in letterlijk dingen willen controleren, of ik de deur op slot heb gedaan, of het gas uit staat, of ik écht mijn pinpas mee heb, etc. Dwangmatig houdt bij mij dus in dat ik dat móet doen, anders kan ik niet weg van huis of wat dan ook. Irritant, omdat ik me ondertussen realiseer hoe suf het is haha. 
4 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Ah, gezellig die tics ;-) Ik heb het meer in dwangmatig bezig zijn met interessante onderwerpen, álles uit de kast trekken aan informatie over iets wat op dat moment totaal niet belangrijker is. 
En als ik bijvoorbeeld een pot thee zet doe ik het theezakje 60 keer heen en weer, dan weet ik zeker dat de sterkte juist is ;-) Of dat er 23 sinaasappels in een kan jus gaan. Stofzuigen gaat altijd in dezelfde route, tandenpoetsen in dezelfde volgorde, en zo nog veel meer!
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
War Hoofd 4 maanden geleden geplaatst
Ja en dan is het moeilijk iets los te laten en ga ik zitten doorzagen. Of kom er binnen 5 minuten weer op terig en binnen de volgende 5 minuten weer. 
Soms attendeert mijn  man mij erop. Het is vooral thuis omdat ik wil dat alles goed geregeld is en  niet alle gezinsleden gaan daarin mee of in  mijn tempo.
reactie op @warhoofd:
Lil Billie Ja herkenbaar inderdaad! Mijn omgeving hoor ik ook af en toe zuchten, maar zijn het gelukkig wel een beetje gewend en houden er voor zover mogelijk rekening mee. Heb je hier al eens hulp bij gehad, om te leren om dingen los te laten?
4 maanden geleden

Beantwoorden

Sara Br 4 maanden geleden geplaatst
Poeh...tell me about it. Mijn eerste stap was om de verantwoordelijkheid van anderen bij hun te laten en niet te proberen dat ook nog te gaan controleren. 

Maar ook die kleine dingen inderdaad. Mij helpt het om bij het van huis gaan en thuiskomen een vaste structuur aan te houden en vaste plekken te hebben voor dingen.
John Dex 4 maanden geleden geplaatst
Herkenbaar ja 
Heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat ik nogal vergeetachtig ben en daardoor extra controle freak ben geworden om te voorkomen dat je dingen vergeet.
Door vaste plekken en structuur kan je het jezelf idd een stuk makkelijker maken maar op slechte dagen en als ik opgefokt ben kan ik niks vinden en raak ik gegarandeerd alles kwijt leg spullen op totaal onlogisch plekken echt een ramp 😞
reactie op @johndex:
Madame Zet Precies dat! Dat eeuwige dingen vergeten en daardoor sommige dingen echt supergoed willen doen, omdat op die manier dingen in de ogen van anderen normaal gaan.
Trouwens kan ik steeds beter loslaten. Vaak is het helemaal niet zo'n ramp als je alles vergeten bent.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Lil Billie Dit herken ik ook ja! Enerzijds zal ik (belangrijke spullen) minder snel kwijtraken door de controle dwang, anderzijds word ik soms gek van mezelf dat ik spullen overal neer leg en dan een minuut later al niet meer weet waar ik het gelaten heb. 
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Fabienne Craninx 4 maanden geleden geplaatst
Ja ik herken dit ook.
Maar bij mij gaat het verder.
Vermits ik weet dat ik niet op mezelf kan rekenen(dat is spijtig genoeg zo met onze ADD)is het voor mij veel makkelijker als er door anderen al structuur is gebracht.Op mijn werk bv.dat is heel erg.Ik weet dat ik het  verstandelijk aankan,maar structuur NIET.
Ik heb heel lang gewerkt op dezelfde plaats .Nu zit ik zonder werk (niet door mij maar externe factoren).Plots word ik geconfronteerd met mijn enorme beperking,ik weet niet welke kant uit .Want niemand begrijpt dit,het is zo ongeloofwaardig.zelfs al begrijpt men me ,het zal niet helpen .de samenleving kan nu eenmaal niets doen met mensen zoals mij (ADD).
Ik vind het echt verschrikkelijk,want het maakt me depressief ,en ik heb nu geen kracht om positief te denken.Ik vind dit helemaal niet leuk.
reactie op @benne:
Sara Br Rot dat je je zo voelt Fabienne :( 
4 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank @fabiennecraninx​ naar om te lezen hoor. Je bent hier altijd welkom en kun je ter alle tijden je verhaal en ervaringen kwijt. We zijn er immers om elkaar te helpen.
4 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex @fabiennecraninx

Ik ga niet zeggen dat ADD leuk is maar ik denk wel dat je teveel nadruk legt op de negatieve kanten van ADD.
Jij bent bent Fabienne en je hebt ADD hierdoor zal je 3x zo hard moeten werken om een baan te krijgen en ook 3x zo hard moeten werken om een baan te kunnen houden
En ja tegenwoordig wordt er heel veel van je verwacht
Toch heb je hiervoor ook heel lang op dezelfde plaats gewerkt zeg je en daar ging het toch ook al die tijd goed !
Waarom zou er dat geen ander bedrijf zijn waar het voor de 2de keer gaat lukken ?
Je zal een bedrijf moeten vinden waar jij je draai kan vinden en waar ze jou kwaliteiten wel weten te waarderen.

Probeer positief te blijven ik weet dat het niet altijd makkelijk is zeker niet in deze situatie maar als jij positief over jezelf denkt dan straal je dat ook uit naar andere.
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
jcc v 4 maanden geleden geplaatst
Hoi Lillian,

Ja,  heb ik vroeger veel last van gehad. Keer op keer controleren of de deur wel echt op slot zit, of het gas wel echt uit is, of de vuilnis wel echt aan de straat staat etc.. Ik ben me pas veel later gaan realiseren dat voor mij veel te maken heeft met (het gevoel) veroordeelt te worden door anderen. Met name door intimi als ouders, partner, vrienden. etc.  Als ADHD er vergat ik blijkbaar wel eens wat. Ik kwam er achter dat hoe meer ik me aangesproken voelde hoe meer onzeker ik werd met als resultaat dwangmatige controle. Door mezelf aan te leren minder waarde te hechte aan dingen die misgaan en de veroordeling daarvan gaat het gelukkig veel beter. 
reactie op @jaccoveldman:
Lil Billie Hoi Jacco,

Dankjewel voor je reactie. Best wel een eyeopener eigenlijk. Zou zomaar eens mijn achterliggende reden kunnen zijn. Fijn dat het bij jou beter gaat!
3 maanden geleden

Beantwoorden

Maxie van max 3 maanden geleden geplaatst
Herkenbaar , heb veel dwangmatige dingen maar dat zijn vaak dingen betreft hygiëne . Of dat iets op bepaalde manier moet en ik onrustig word als anders is. Projecteer het ook op mijn kinderen helaas. Als die in pretpark naar toilet gegaan zijn willen ze ook handalcohol. Dat vind ik wel erg maar kan het niet laten.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 July 2019 om 16:21
Aantal lezers 53
Aantal reacties 16