AD(H)D en continu muziek in m'n hoofd

Laatste reactie 13/02/2020 20:52 door Willem
· Markeren als ongelezen
Christiane S 6 maanden geleden geplaatst
Vandaag vanaf het opstaan een irritante zich herhalende hoempapa, gisteren in de auto toffe jazz met rake teksten, op straat lopend vaak intens klassiek en tijdens het koken zing ik hardop mee... er zit bijna altijd muziek in m'n hoofd. 
Het zijn geen bekende stukken, maar kunnen wel samenraapsels van meerdere symfonieën, of varianten op bestaande nummers in een andere uitvoering zijn. Meestal herken ik het niet en komen er steeds meer instrumenten bij, inclusief solo's en achtergrondkoren, en check ik of het wel echt origineel is, bv door de melodielijn of het muziekgenre te veranderen. Het komt als vanzelf, en tegelijk kan ik het dus bewust manipuleren.

Dat laatste geldt helaas minder voor het repetitieve repertoire, die kortere fragmenten lijken meer op iets niet uit je hoofd kunnen krijgen, wat iedereen wel eens heeft. Dat is dan een foutje in het systeem, een loop, en heeft met dwang of onderprikkeling te maken? De anderen gaan mee met emoties, gedachten of situaties... zo kan het bv aanzwellen tot een bombastisch hoogtepunt als ik bijna thuis ben. 

Eigenlijk heb ik zolang ik me kan herinneren al muziek in m'n hoofd gehad, maar sinds een burnout en paniekaanvallen, zijn er ook televisies in m'n oren gekomen, een statisch geluid, wat er niet is als ik er niet aan denk, en vice versa. En sinds ik weet dat ik ad(h)d heb en daar medicatie voor gebruik, lijkt de muziek meer continu aanwezig, misschien wel op de plek van waar eerder heftige emoties en met name veel gedachten zaten? Waar het eerst dus met name gekoppeld aan emoties en gedachten was, of op plaatsen waar veel mensen komen (op een treinstation of in de stad bv, zit ik in een film met filmmuziek), is het er nu ook zonder lading of aanleiding. Nu nog een apparaat vinden dat alles wat er in mijn hoofd zit kan opnemen of vertalen naar papiermuziek, zodat de componist in mij haar creaties eindelijk kan delen! 

Ik ben heel benieuwd of iemand zich hierin herkent, en/of er wat meer over weet? 
Mr B 6 maanden geleden geplaatst
I heb wel heel vaak muziek in m'n hoofd, en ik denk dat ik het kan koppelen aan als ik me prettig voel.

Maar speel zelf ook gitaar en zing, dus ben er misschien ook wel veel met muziek bezig. Maar bij mij zijn het vaak korte stukjes van rock/pop muziek die ik ken.

Ik heb wel iets anders geks.. Ik denk bijvoorbeeld niet echt in "tekst", maar heb wel onbewuste associaties. Dus ik denk ergens aan (as we do..) en opeens heb ik een nummer in m'n hoofd. Dan zit ik me af te vragen "hoezo dit nummer dan?" en dan zit er juist iets in die tekst waar ik op associeerde blijkbaar.
reactie op @bbking:
Christiane S Ja dat laatste is ook een herkenbaar fenomeen, er zitten meerdere lagen in dit onderwerp...  de associaties zouden dan een soort geautomatiseerde reacties/koppelingen kunnen zijn (het brein als machine vol opgeslagen gegevens, gewoonten etc), en/of het laat een stukje van je onderbewustzijn zien (misschien geeft het nummer in je hoofd wel een bepaald gevoel weer over wat je denkt, de sfeer die het nummer bij je oproept) en/of het zouden ook nog boodschappen van een hoger bewustzijn kunnen zijn, reagerend op wat je denkt? 

Ik maak de laatste tijd trouwens bijna nooit meer muziek in het echt (piano en zang), best jammer... terwijl het een soort levensbehoefte was, eigen nummers en teksten... wrs was het vooral een manier om me te uiten, op gebieden waar het emotioneel pijnlijk was? En heb ik daar nu een en ander opgelost, en/of ben ik afgevlakt door de medicatie? Nouja dat is weer een heel ander topic...

Op dit moment is het buiten stilte voor de storm, terwijl in m'n hoofd Stevie Wonder's "isn't she lovely" flink is uitgelopen met de mondharmonica solo's ;-)))
6 maanden geleden

Beantwoorden

War Hoofd 6 maanden geleden geplaatst
Ik heb heel vaak.liedjes in.mijn hoofd. Altijd al. Ik rij veel in de auto als ik.werk, ga er steeds voor even in en dan blijft het laatste liedje vaak hangen. Als dat een hele vervelende is dan wacht ik even met uitstappen voor een beter liedje. Soms heb ik het in de gaten maar soms ook niet en is het " latent" aanwezig en zingt er toch iets.  
Ook als ik wakker word smacht hoor ik vaak muziek of een herhalende reclame slogan. Die zijn het ergst samen met de smartlappen want daar hou ik niet van. 
Ik "drum " veel met vingers en handen en bij brood smeren enzo met de messen.
Als ik het zo overleed word ik er zelf moe van 😟

Haha en misschien zegt je hoofd dat je maar weer echt muziek moet gaan maken. 
Jos Jennö 6 maanden geleden geplaatst
Zo grappig ik vroeg dit laatst nog aan een kennis en die herkende het niet maar ik heb hetzelfde vooral als ik moe ben.. mensen vragen me vaak hoe kom je erop maar dan zeg ik altijd ik doe het niet bewust je moet het meer zien als zogenaamde pop-ups. Vaak zijn het dan deuntjes die ik er niet uit krijg...
Willem V 6 maanden geleden geplaatst
Zeer herkenbaar.
Ik luisterde vroeger cassette bandjes en de muziek hoorde ik ook als de cassettespeler uitstond, en op volgorde van het bandje, in mijn hoofd.
Ik word nog steeds wakker met muziek in mn hoofd en elke ochtend een ander nummer.
Het voelt alsof er een eindeloze playlist draait.
Ben dus niet de enige.
Zit sinds een week de Amfexa ook gedwongen zoals iedereen die Dexamfetamine had en heb nu een (hardere) piep in mn oren en gespannen nek.

Groet, Wiilem
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 February 2020 om 15:38
Aantal lezers 23
Aantal reacties 6