ADHD en autisme ervaringen?

Laatste reactie 01/12/2019 22:27 door Heeltje
· Markeren als ongelezen
Coen Olde Bijvank 6 maanden geleden geplaatst
Klopt het dat ADHD vaak samengaat met Autisme? Op het moment van schrijven ben ik bezig met psychologische onderzoeken en daar is Autisme ook een onderdeel van.. en het lijkt er sterk op, dat ik ook best wat kenmerken van Autisme heb. Nu zei de psycholoog dat het wel vaker voor komt dat mensen met ADHD vaak nog een andere stoornis erbij hebben.. in dit geval dus autisme. 

Mensen zeiden het wel eens tegen mij over autisme.. maar vaak als grap of ik dacht, ja tuurlijk en gaat het wel goed met jou zei ik dan? Haha.. beetje onzekerheid.. maar nu blijkt dat toch wel zo te zijn.. en kan hier ook veel informatie uithalen en weer stukje beter mee omgaan door middel van hulpmiddelen.. 

Zijn hier nog andere leden die dit ook hebben? Ik wil er absoluut niet te koop mee lopen maar ben oprecht benieuwd..

Bij mij zal en moet alles gepland gaan worden voor nu en in de toekomst.. als iets niet doorgaat, wordt verzet, of ik weet niet wat ik moet doen.. dan krijg ik kortsluiting en wordt ik helemaal naar, voel ik me slecht en wordt ik hyperactief.. 
Stephanie van der Heijden-Bovens 6 maanden geleden geplaatst
Hoi Coen,

Toen ik destijds mijn onderzoek omtrent ADHD kreeg, bleek ik ook kenmerken van autisme te vertonen. Mij werd echter uitgelegd dat ADHD en autisme enkele raakvlakken hadden, waardoor ze doelgericht moesten kijken of mijn manier van reageren voortkwam uit mijn ADHD of dat het uit het autistisch vlak voortkwam. Ze vergeleek het met een score-meter van 1 tot 10. Elk mens blijkt wel 1 of 2 autistische kenmerken te bezitten, en bij een score vanaf zes is er pas echt sprake van autisme (net zoals bij ADHD dus eigenlijk). 
Bij ADHD en autisme zitten overlappende kenmerken, waardoor het soms lijkt alsof ADHD'ers over het algemeen ook sneller autistische kenmerken hebben. Toch kunnen ADHD'ers goed reflecteren, en binnen het autisme gaat dat véél minder. 
Je manier van reageren wordt beïnvloed door je ADHD, net zoals dat bij autisme dus beïnvloed wordt. Bij beide is de prikkelverwerking anders dan bij mensen zonder autisme of ADHD, dus wat je zegt omtrent dat plannen en moeite hebben met schakelen als iets totaal anders gaat is bij beide herkenbaar... 
Zelf kan ik ook erg prikkelbaar zijn als iets totaal anders gaat (ik kan dan niet zo snel schakelen en moet eerst even alles relativeren voordat ik me kan herpakken) en activeer ik mijn hyperactiviteit als er overwachte extra karweitjes op mijn pad komen waarvan ik dan van mening ben dat het haalbaar is om te doen, wat niet altijd zo is.... Dat laatste is puur te wijten aan ADHD, maar het eerste zou op twee manieren uit te leggen zijn ;)
De psychiatrisch verpleegkundige van PsyQ die destijds mijn diagnose stelde had het over een grijs gebied wanneer ADHD'ers dus drie of vier kenmerken leken te hebben binnen het autistisch spectrum. Daar val ik dus ook in. Dan heb je geen autisme, maar wel iets meer kenmerken dan een gemiddeld persoon. Dat is dan te wijten aan ADHD en het karakter dat je gevormd hebt door je ADHD (zeker bij een diagnose op volwassen leeftijd, aangezien je dan jezelf al zoveel foefjes geleerd hebt om zo goed mogelijk te functioneren mét ADHD), in combinatie met een kwetsbaarheid/gevoeligheid door je eerdere functioneren met ADHD zonder dat er ooit rekening mee gehouden is. 
Of je nu ADHD of autisme hebt, visualiseren en weten waar je aan toe bent vinden beide groepen fijn... en zo zijn er nog wat puntjes.

Maar als je twijfelt over de mogelijkheid of je misschien ook iets in het autistisch spectrum in je hebt, dan zou ik zeggen laat het onderzoeken!
Niks zo vervelend als ergens over blijven piekeren en het je maar afvragen. Laat het maar uitsluiten of bevestigen! 
Etiketjes plakken kan soms zo lekker verhelderend werken, en hoe meer handvatten je krijgt hoe beter je deze kan toepassen.
Heel veel succes!!

groetjes, Stephanie
 
reactie op @stephanie:
Coen Olde Bijvank bedankt voor je uitgebreide reactie over ADHD en Autisme, ik vind vooral de score een goed meetpunt.. dus minimaal 6 punten voor daadwerkelijk autisme, ik ga dat eens navragen aan mijn psycholoog.

Etiketjes plakken, haha! Nou ik ben er niet trots op ofzo.. maar wel heel blij mee.. want ik pak letterlijk alles aan van A tot Z en dan met de gedacht één keer nooit weer.. ben al een goed half jaar onder de pannen en gaat heel goed.


6 maanden geleden

Beantwoorden

Stephanie van der Heijden-Bovens hoi Coen,

Hier eindelijk een reactie terug. Weet je inmiddels al wat meer? Fijn trouwens dat je verder nog veel reacties hebt weten te verzamelen! (en mijn uitgebreid zijn zit em ook in mijn ADHD haha, lastig hoofd- en bijzaken scheiden... Maar ik ben iig blij te lezen dat jij ook niet anti-etiketjes bent... ik vind die namelijk soms lekker verhelderend, zolang er niet vol vooroordelen naar gekeken wordt!)
 
5 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank @stephanie​ ja, uit onderzoeken is gebleken dat ik autisme heb en hier ga ik over 2 maand mee aan de slag bij de TOS Team Ontwikkeling Stoornissen, hier leren ze mij hoe ik het beste met bepaalde situaties om kan gaan. Ben er heel blij mee, omdat ik mij nu zelf weer kan verbeteren en dan klimmen weer een laddertje omhoog. 

Ik zie het altijd als positieve ontwikkelingen :)
4 maanden geleden

Beantwoorden

Stephanie van der Heijden-Bovens Precies, nog meer handvatten toch :)
Heel veel succes met alles!!
4 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Inderdaad @stephanie heb ik ook wel nodig, ik merk dat ik anders teveel ga denken.. door trainingen wordt ik steeds sterker en kan ik de weg beter bewandelen.


4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 6 maanden geleden geplaatst

ervaringen ADHD en Autisme


1) Persoonlijk denk ik dat veel mensen te snel ADHD bij autisme diagnosticeren. Het komt natuurlijk best wel voor MAAR: De klachten die lijken op ADHD kunnen soms heel goed te verklaren zijn doordat bij autisme de kenmerken bij overprikkeling hetzelfde kunnen zijn. Slechte concentratie, onzekerheid, impulscontrole, emotieregulatie etc. Allemaal problemen bij overprikkeling. Voila!

2) Adhd en autisme liggen best dicht bij elkaar dus overlap komt zeker voor. Maar ik denk ook dat we van beide nog steeds niet helemaal helder hebben wat het nou helemaal inhoud omdat het toch vaak per individu verschilt. Dus over diagnose is ook mogelijk. Dat je dus alleen adhd of alleen autisme hebt maar dat je symptomen in beide "hokjes" passen. Zelfde geld voor de combi met borderline. Er wordt steeds meer duidelijk dat adhd ook veel invloed heeft op emotie regulatie en dus kunnen symptomen in beide hokjes passen.

3) k heb de diagnose adhd gemengd met autisme. Lastig omdat ik een hele zware vorm van adhd heb en daar hele zware medicijnen voor krijg. Het onderdrukt mijn drukke buien en gedachtegang maar daarnaast krijg ik meer last van "autistische trekjes" wat het voor mij dus lastiger maakt om te kiezen of ik met of zonder medicatie door wil gaan want het is voor mij dus de keuze trekjes of drukte.

4) Ik ben er van overtuigd dat je kenmerken van autisme kan hebben naast ADD /ADHD . Bij de sommigen word het benoemd bij de diagnose ( bv ADD en kenmerken autistisch spectrum ) het uit zich idd in het overzicht ,snel kwijt zijn ,door te veel verandering in de dagelijkse structuur . en bv daardoor ,de controle willen houden daarover, ook zijn groepen ( mensen ) vaak te veel prikkels , en doe je dat liever niet.. bij ADHD zoek je het juist vaak op ( daardoor vaak tegenstrijdig ). Maar goed het voelt niet-voor ieder het zelfde , dat maakt et moeilijk om het van elkaar te onderscheiden ( vooral bij vrouwen is het lastig die zijn goed in de situaties te leren waardoor autisme minder opvalt )

5) Ik ben hier de laatste 2 jaar steeds meer over aan het nadenken of ik niet ook een vorm van autisme icm ADHD heb.
Ik weet wel al heel lang dat als het goed met me gaat dan is mijn adhd ook een aanvullend positief punt.
Gaat het echter niet zo goed dan is mijn adhd juist een behoorlijk struikelblok.
De laatste 2 jaar merk ik dat ik veel meer bezig ben met structuur.
Daar gedij ik goed op.
Ook dat alles een vaste plek heeft ( mandjes mentaliteit) is veel belangrijker dan voorheen.
En hoe meer structuur ik onbewust of bewust creëer hoe meer ik niet meer zonder kan.
En dat voor iemand die zo spontaan was en een vrolijke stuiterbal.

6) Er zit een grote overlap in kenmerken van ADHD en ASS. De achterliggende oorzaken van die kenmerken is wel anders. De kenmerken zeggen nl niet altijd iets over de oorzaak. Overprikkeld raken komt bij beide voor bijvoorbeeld. En de drang naar controle ook. En alleen de dingen willen (kunnen) doen die we leuk vinden bijvoorbeeld.Of hyperactiviteit (kan bij beide voorkomen, hoeft niet, allebei bestaat ook zonder hyperactiviteit). De redenen waarom die kenmerken naar voren komen zijn anders. Dus de behandeling ook. 

7) Ja ik heb de diagnose sinds november. Noemde mezelf altijd een halve autist omdat ik zoveel structuur en duidelijkheid nodig had. Ik dacht altijd dat het door de chaos van ADHD kwam totdat ik een therapeute kreeg die verder onderzoek wilde doen.

8) Het verschilt nogal per persoon,je hebt natuurlijk ook nog te maken met karakter van iemand en iedere adhd en autisme is weer anders maar inderdaad het komt wel vaker voor.

9) Er zijn mensen die heel duidelijk autisme hebben of heel duidelijk ADHD hebben. Ik heb echter het idee dat veruit de meerderheid in het tussen beeld zit. Dus ADHD/ASS. In mij beleving is het vaak één. Soms is het ene gedrag op de voorgrond en soms het andere. Maar ik zie dat bij allemaal het niet bij elkaar kunnen puzzelen van de situatie en verwachtingen en verwerken van de informatie en prikkels de oorzaak is.
Aanpak is per individu verschillend.

10) Mijn zoon heeft Adhd en autisme. Adhd heeft inderdaad vaker combinaties met andere "stoornissen" bijvoorbeeld met angststoornissen, dwangmatigheid, borderline, autisme. Of je hebt naast je Adhd hier kenmerken van.

11) Ik heb zelf een autisme spectrum stoornis en mijn kinderen hebben een adhd+add diagnose. En alle drie komen meer voor in onze familie, ik weet zeker dat er een verband is. En er is ook overlap.
reactie op @coenoldebijvank:
steve X Anthony William, de auteur van oa Medical Medium beweert het volgende:      'Autism is a more advanced form of ADHD with higher levels of toxic heavy metals present in the brain'. Of de oorzaak van adhd zware metalen weet ik niet. 
Ik vind autisme als een gevorderde vorm van adhd een goede verklaring .....  Met deze theorie heeft iemand met autisme dus ook adhd, kan een verklaring zijn voor de vele dubbeldiagnoses en overlappingen. 

https://organicbiomama.com/healing-foods-herbs-and-supplements-for-adhd-and-autism

4 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank heel interessant, ik geloof ook dat je door goede voedingen, je ADHD of ADD kunt verminderen in positieve zin.
3 maanden geleden

Beantwoorden

steve X Dit dieet heeft mijn zoon (adhd, asperger met iq + 130) een paar maanden gevolgd met spectaculaire verbetering tot gevolg.   Moeilijk vol te houden maar het werkt wel.    Ga er deze week terug mee beginnen. 

https://www.bol.com/be/p/gut-and-psychology-syndrome/9200000046465021/
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
paula van der Fluit 5 maanden geleden geplaatst
Hi Coen,

Ik lees nu dit bericht en er gaan bij mij bellen rinkelen.

ik heb sinds kort de diagnose ADHD 

Ik herken dus dat als iets anders loopt dan gepland ik helemaal van mijn pad kan zijn. Ik raak dan in paniek. Ook als ik keuzes moet maken ben ik helemaal weg.  Dit kan dan een aantal dagen aanhouden. dit zou dus mogelijk een vorm van autisme kunnen zijn!

Ook ik moet rust inbouwen om te kunnen functioneren. 
Maar als oprechte adhd er vind ik dat ook weer saai. Waar ligt de grens van  de positieve kanten van adhd omarmen en loslaten wat niet goed is voor een mens?

ik ben nog in een begin traject en leer graag van andere ervaringen

groetjes Paula
reactie op @paulavanderfluit:
Coen Olde Bijvank Rust is vaak saai als ADHD-er ja, haha. 

Maar wel goed om soms even bij stil te staan.

Goed dat je bezig bent met behandelingen. 

Toevallig ook bezig met onderzoeken naar autisme of dat nog niet?
3 maanden geleden

Beantwoorden

Paula van Kuil 5 maanden geleden geplaatst
Hi, grappig, ik bedacht mij ook al dat ADD en autisme in een overlappend spectrum moeten zitten. Samen met hooggevoeligheid. Alleen heb ik het idee dat een hooggevoelig persoon zeer empatisch is en een autistisch persoon helemaal niet. Ik herken me hier verwarrend genoeg allebei in want ik ben nogal direct, ik begrijp het politieke ergens omheen draaien niet. Ik begrijp dat het minder pijnlijk voor de ander is, maar ik pak die hints maar slecht op, wees helder! hahaha Ook andersom, kennelijk kan ik bij de ander ontactisch op zijn zwakke plek drukken, terwijl ik tegelijk compleet ervaar wat de ander ervaart en dan het belang van de ander boven de mijne zet, waardoor ik mijn eigen waarde niet erken. Het klinkt als een mijnenveld zoals ik het schrijf, zoveel rekening met de wereld en alle mogelijke opties houden dat ik mijzelf kan verliezen, wat zich uit in lethargie.

Naast de labels is het naar mijn idee belangrijk dat ik naar binnen ga, ga voelen wat er bij mij speelt van binnen, doodeng, maar wel een voorwaarde om mijzelf goed te wortelen. Net als een boom, zonder wortels waait deze om. Ik merk dat ik erg streng ben voor mijzelf, mezelf snel afkeur, de lat hoog leg hoe het zou moeten zijn, wat de lol wel uit het leven haalt en mij als calimero laat zijn, ik tegen de grote boze wereld. Ik mag meer mijn gevoelens er laten zijn, mijn binnenwereld bewust maken, gevoelens omarmen, accepteren, aanvaarden. Wanneer ik in die flow zit, vertrouwen heb in het leven, in mijzelf, dat is mijn hoofd ook meer helder, kan ik ook beter keuzes maken, kan ik het klein houden, stap voor stap. Het ego, controle, herkennen en er te laten zijn, voelen wat ik in het moment ervaar en daar te blijven, niet eruit te piepen, en in mijn buik of hart te blijven.

Ben wat afgedwaald.. ik vraag me dus af of ADD'ers meer richting autisme of meer richting hooggevoeligheid aanschurken en of empathie hierin het verschil maakt.
reactie op @paula14:
War Hoofd Om het nog ingewikkelder te maken : kan beide. Ook in het autistisch spectrum kan soms wel een stuk empathisch vermogen liggen. Sociaal gedrag is dan soms nog weer wat anders, dat kan bijv van buiten af aangeleerd zijn omdat er inzicht mist. Maar ook mensen met autisme kunnen gevoel voor empathie hebben. Maar er In  er ook weer die dat minder of bijna niet hebben. 
5 maanden geleden

Beantwoorden

Kim ... 4 maanden geleden geplaatst
Hmm zit even mee te lezen... maar autisme en ADHD zitten allebei in het frontale deel van je hersenen.
Dus daar zit het probleem daarom lijken sommige aspecten op elkaar.
Alleen mensen met autisme hebben geen tekort aan dopamine wat een ADHDer wel heeft.
reactie op @kimw:
Coen Olde Bijvank Exact en autisme is een heel breed begrip heb ik mij laten vertellen.. eerder had je 3 verschillende autisme categorieën sinds 2013 is tot één geheel gebracht.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Nicole Hoogenboom Klopt sinds de laatste DSM invoering heeft men het alleen nog maar over de verzamelnaam autisme. En dat is voor veel mensen ontzettend verwarrend. Het maakt namelijk heel veel uit welke vorm je hebt en welke 'hulp' daarop moet worden ingezet. Ik blijf mij hier nog steeds over verbazen.
4 maanden geleden

Beantwoorden

War Hoofd Dat ben ik met je eens Nicole. Lastig is het geworden soms. Ik werk in   de hulpverlening en dan is een gerichte  aanwijzing echt wel fijn . Nu moet je eerst nog uitvinden waar iemand precies zit. Anders oom wel maar kan je samen sneller van start. 
4 maanden geleden

Beantwoorden

Nicole Hoogenboom Het is nog wel een verschil of je met een hoog functionerend persoon met het Syndroom van Asperger werkt, samenwoont of begeleid of met iemand met MCDD. Beide een vorm van autisme maar oh zo'n verschillende vorm van begeleiding nodig. Ook voor diegene zelf maakt het nog al een verschil waar de hulpvraag ligt. Het maakt het voor iedereen de hulpverlening een heel stuk minder overzichtelijk wat wanneer aan te bieden.
4 maanden geleden

Beantwoorden

War Hoofd Precies ! 
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
steve X 3 maanden geleden geplaatst
Hey,

Ik heb ook beide en herken mezelf in uw verhaal. 
Ik weet dat ik nu iets vreemd ga zeggen maar de wetenschap is niet unaniem overtuigd dat ADHD wordt veroorzaakt door dopamine tekort. 
Het is niet omdat je medicatie geeft die de symptomen tijdelijk doen verminderen door dopamine te verhogen dat je er een tekort van hebt. 
Rilatine en amfetamine werken ook bij mensen zonder adhd, concentratie zal ook verhogen. 

ASS, type asperger en adhd zijn hetzelfde volgens mij. 
Tot  een paar jaar geleden konden beiden diagnoses ABSOLUUT niet samen gesteld worden. Nu worden ze in 50% van de patiënten samen gesteld. 

https://www.cam.ac.uk/research/news/imaging-study-shows-dopamine-dysfunction-is-not-the-main-cause-of-attention-deficit-hyperactivity

Moniek Smit 2 weken geleden geplaatst
Ik heb geen ADHD of ADD diagnose maar denk wel dat ik autisme heb.
Yvonne Brits 2 weken geleden geplaatst
Hey Coen,

Ik lees net pas dat jij net als ik Autisme en ADHD hebt, gefeliciteerd!

En het blijft in mijn ogen een lastige combi. Omdat het bij autisme vooral de interne prikkels zijn waar je last van hebt en met je ADHD last hebt van externe prikkels, die dan weer zorgen voor ook interne prikkels. 

Wat mij erg veel helpt is de psycho educatie voor Autisme.
Ik leer hier wat bij mijn eigenschappen/karakter hoort en hoe het autisme zich bij mij uit (iedereen is weer verschillend) en hoe daarnaast mijn adhd zich weer uit.
Welk van mijn gedrag of gedachten hoort bij mij en welke horen bij mijn ASS.

Ik leer daar hoe mijn autisme werkt in de hersenen (Theory of mind, Centrale Coherentie en de executieve functies), waardoor dat dus anders loopt in de hersenen dan bij "normale" mensen.
En dit verklaart mijn gedrag, gedachten etc... en hoe ik dat (soms) niet kan veranderen.. wat gek genoeg juist weer rust geeft, omdat ik er niets aan kan doen. 

Maar ook krijg ik inzicht in mijn positieve kanten van mijn autisme en hoe ik deze kan inzetten om er beter mee om te gaan.

Dus ik raad je echt aan om dit te volgen. Zelf dacht ik "daar gaan we weer", weer een therapie waarin ze mij zeker gaan vertellen hoe ik er mee om moet leren gaan...dus best met een negatieve instelling er heen. Maar dit is het helemaal niet, in tegenstelling dus, je leert jezelf kennen op basis van hoe jou hersenen werken, een compleet ander inzicht dus.

En om kort te reageren op wat andere opmerkingen hier. 
Bij iedereen met Ass uit zich dat anders., geen enkele ass is hetzelfde.
Dat je met Ass geen empathie kunt hebben is complete onzin. 
Met Ass ben je overgevoelig, zit er geen filter op alles wat op je afkomt in bijvoorbeeld een gesprek. Waardoor alles binnenkomt.
Bij Ass loopt de informatieverwerking anders dan bij "normale" mensen (Tom, CC, EF)

Interessant artikel over ADHD of Autisme?
https://www.impulsenwoortblind.nl/wp-content/uploads/2017/03/adhd-of-autisme-nr3-2010.pdf


reactie op @yvonnes:
Coen Olde Bijvank Haai @yvonnes​ dat klopt. Sinds 3 maand de diagnose Autisme erbij gekregen.

Bedankt voor de tip; psycho educatie

Hier start ik mee in 2020, heb er veel zin in.
2 weken geleden

Beantwoorden

Heeltje Crox 1 week geleden geplaatst
Ik heb ook een combinatie ADHD en Autisme.

Veel moeite met banen behouden en slecht in sociale contacten onderhouden los van alle anderen kopzorgen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 June 2019 om 22:10
Aantal lezers 37
Aantal reacties 26