ADHD bagatelliseren bij vrouwen?

Laatste reactie 01/03/2021 12:43 door Avec
· Markeren als ongelezen
Kirsten K 2 maanden geleden geplaatst
Ik ben Kirsten, 37 jaar en heb deze week de intake gehad bij een psycholoog om op ADHD (ADD) getest te worden.
Mijn klachten zijn tot dit jaar nooit gelinkt geweest aan ADHD, hoewel ik hier wel vaker kort aan heb gedacht. Ik heb me ondanks concentratie- en motivatieproblemen sinds mijn kindertijd altijd weten te redden, doordat ik nooit echt ergens voor hoefde te leren. Nu in de huidige omstandigheden lukt het me echter niet meer om op tijd af te schakelen of om rust van alle prikkels te krijgen.

Nu merkte ik in het intake gesprek met de GZ psycholoog dat zij veel zaken bagatelliseerde. Veel punten die ik noemde waren: typerend voor de leeftijd, typerend voor hoogintelligente vrouwen, gebaseerd op te hoge verwachtingen, nieuwerwetse tijdgeest. Kortom, ik weet niet zo goed of ik me nou achteraf serieus genomen voel..

Ik heb me al geruime tijd goed ingelezen en zie dat veel vrouwen van mijn leeftijd hier tegenaan lopen. Ik hoop hier op het forum wat informatie te vinden over of ik niet beter de overstap kan maken naar een psycholoog/psychiater die gespecialiseerd is in ADHD bij volwassenen (vrouwen).

Ik ben overigens zelf ook (niet-klinisch) psycholoog 🙂
Con scindo 2 maanden geleden geplaatst
Hoi Kirsten, heb je vragenlijsten(en) ingevuld/laten invullen door je omgeving?

Na mijn vermoeden van adhd ben heb ik een afspraak gemaakt met mijn huisarts. Die heeft me na mijn verhaal doorverwezen naar een psycholoog.

Daar begon het met traject met het invullen van een algemene vragenlijst en ook een specifieke vragenlijst gericht op adhd (iets als dit: https://add.org/wp-content/uploads/2015/03/adhd-questionnaire-ASRS111.pdf)

Op basis van de score bleek dat ik echt wel veel kenmerken had. Daar valt dan niet echt over te bagatelliseren denk ik dan.

Ook na de twee gesprekken met de psycholoog (waar dan 1x, 10 min. een hoofdbehandelaar(?) bij aanwezig was die snel weer vertrok met als commentaar: "prima, ik weer genoeg hoor"), vonden ze dat het wel aannemelijk was maar dat het te weinig naar voren kwam uit de antwoorden die mijn moeder gaf op de vragen in de vragenlijst, m.b.t. mijn kindertijd.

De diagnose adhd konden/durfden ze niet te stellen.

Advies: doorverwijzen naar ADHD centraal omdat ze daar meer ervaring hebben en ook uitgebreider testen. Daar was het trouwens heel duidelijk.

Achteraf denk ik dan dat het beter was om direct te zij doorverwezen naar ADHD centraal.

Ik heb altijd problemen ervaren die ik nu goed kan verklaren. Alles valt op z'n plek. Heel apart wel, op onze leeftijd (eye opener). Ik heb m'n studie ook kunnen afmaken. Nooit moeite gehad met leren, het was niet moeilijk. Deed gewoon net genoeg (soms net niet, oops, jaartje over doen, 2x). Ik was vooral bezig met de dingen die me interesseerde, als het even moest: studeren. Uiteindelijk qua werk wel goed gekomen. Verder: uitdagingen.

Lang verhaal maar jullie scannen vast net als ik ook snel door de tekst heen :p
jane bambi 2 maanden geleden geplaatst
Voor gespecialiseerde GGZ is een lange wachttijd dus het kan geen kwaad om alvast om een doorverwijzing te vragen. 
Het kwam bij vrouwen heel vaak voor dat ze de diagnose depressie krijgen in plaats van ADHD of autisme maar dat is ondertussen denk ik wel bekend bij de GGZ? Uiteindelijk is ieder mens uniek dus het kan zijn dat je niet in het "ADHD hokje" past maar evengoed problemen ervaart. In dat geval is misschien een behandeling gericht op jou als individu beter dan een behandeling gericht op ADHD?
War Hoofd 2 maanden geleden geplaatst
Veel meisjes en vrouwen weten zich aan te passen op school en werk. Daardoor blijft het ook verborgen. In mijn geval ook en alsnik terugkijk wordt ik al moe als ik er aan denk.
Er waren schoolrapporten van vroeger voor nodig om goed terug te kunnen kijken en daar stonden opmerkingen op die adhd echt wel typeren. 
Dus in antwoord op je vraag, ja de diagnose worst vaak gemist maar ook diagnoses als autisme bij vrouwen. 
reactie op @warhoofd:
War Hoofd Word gemist en niet worst gemist, nieuwe telefoon ☺️
2 maanden geleden

Beantwoorden

Avec Avec 1 maand geleden geplaatst
Wat een herkenbaar verhaal Kirsten, en wat naar voor je dat je in het gesprek niet helemaal serieus genomen voelde of in elk twijfelde of de betreffende psycholoog dat deed. Helemaal als je zelf ook psycholoog bent kijk je nog weer kritischer en vakkundiger natuurlijk naar hoe zo'n intakegesprek verloopt en heb je zelf ook wel een redelijk beeld van je klachten en hoe die te duiden. Dat je hoogintelligent bent kan het nog lasteriger maken, want dan stel je jezelf ook al die vragen en vraag je jezelf uiteraard ook uitgebreid af wat de achtergrond van je concentratie- en motivatieproblemen is. Juist dan zou je wensen dat een psycholoog in de intake net nog wat scherper inzoomt en wat voorbij sommige factoren kijkt.  Ik kan me voorstellen dat een gespecialiseerde psycholoog/psychiater dan toch wat kundiger is inderdaad en ook beter kan begrijpen hoe je in jouw specifieke situatie toch misschien behept met addd/adhd zonder dat dat e.e.a. al te gemakkelijk wordt afgeschoven op dingen als hoge verwachtingen, leeftijdsfase, etc. Ik zou zeker gaan voor een psycholoog/psychiater bij wie je je helemaal gehoord voelt en die echt wat verder kijkt en zich niet laat leiden door een eerste indruk zoals blijkbaar nu het geval was. Super herkenbaar wat je verder schrijft over je weten te redden omdat je er niet voor hoefde te leren en de prikkelgevoeligheid etc. Ben zelf ook een vrouw van ongeveer jouw leeftijd met een achtergrond in de psychologie :-) Sterkte en succes met je zoektocht en diagnosetraject!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 February 2021 om 15:04
Aantal lezers 23
Aantal reacties 6