ADD-er zonder effect van medicatie?

Laatste reactie 18/09/2021 17:41 door Oliver
· Markeren als ongelezen
Roos Druk 1 week geleden geplaatst
Is er dan ook maar iemand die net als ik geen enkel effect merkt van medicatie?
Ik ben een vrouw van 38 en loop mijn hele leven al tegen psychische problemen aan. Veel therapie gehad maar met beperkt resultaat en het blijft vrij onduidelijk wat er mis is met me. Autisme onderzoek heb ik gehad maar dat is helemaal uitgesloten. Heb een fijne jeugd gehad maar heb me ondanks dat, altijd anders dan anderen gevoeld en het is altijd druk in mijn hoofd, mijn hoofd staat nooit stil. Dit was als klein meisje al zo.
Ik ben een jaar geleden zelf moeder geworden en ondanks dat ik het verstandelijk en qua liefde goed kan/doe ben ik echt doodmoe en zit ik meerdere malen per week te huilen omdat ik gek word van de prikkels. Voorheen kon ik mezelf terugtrekken na een (werk)dag maar nu volgen dan nóg meer prikkels die ik gewoonweg niet trek. Ik weet dat iedere moeder het zwaar heeft maar mijn hoofd ontploft gewoon en dat maakt me angstig voor de toekomst. Mijn parttime job heb ik ook al moeten opzeggen, ik kreeg het gewoon niet voor elkaar icm moederschap.

Ik heb tien jaar geleden een adhd onderzoek gehad maar ik was een twijfelgeval. Toen wel ritalin en dexam geprobeerd (tot de maximale dosis) maar 0 effect, niet negatief of positief. Ik loop nu sinds een paar jaar opnieuw bij dezelfde psych die ook echt van mening is dat ik ADD heb, dus recentelijk weer medicatie geprobeerd maar weer geen effect (lisdexam).

Ik heb in het verleden ook bupoprion geprobeerd en ook dat had geen effect. Ik slik nu al geruime tijd Sertraline en geprobeerd of ophoging effect zou hebben maar ook dat had geen effect op de overprikkeling/drukte in mijn hoofd. Ik word nu aardig radeloos. Als ik de podcasts over ADD bij vrouwen bekijk herken ik gewoon alles!

Tot nu toe heb ik nog niemand gevonden die ik ook geen enkel effect van ADD medicatie merkt. Bestaan er meer van deze uitzonderingen of heb ik het dan gewoon niet? Mijn psych heeft het nu over Invulv. Iemand daar bekend mee?
JJ S 1 week geleden geplaatst
Hallo Roos,
Pittig hoor. De struggle met prikkels in een gezinssituatie is zeer herkenbaar!

Om te beginnen: dat de medicatie niet werkt betekent niet automatisch dat je geen AD(H)D hebt. Volgens mij heb je al een diagnose. En dat is dan ook wat het is. Als je je herkend in AD(H)D en de adviezen/vaardigheden helpen je, dan zit je op de goede weg.

In die zin is het ook maar net wat je situatie is en waar je (door je neurologische afwijking) tegenaan loopt. En ja, uiteraard is het effect van medicatie van persoon tot persoon verschillend. Maar zoveel wist je al.

Ik heb in het verleden, na eerst methylfenidaat te hebben geprobeerd (negatief effect op mij), ruim een jaar Dexamfetamine gebruikt omdat het mij hielp met motivatie en het vasthouden van mijn aandacht op één taak. In de huidige fase van mijn leven (ik ben 43) hielp het me vooral in mijn werk. 

Maar Dex hielp mij niet niet bij het verdelen van aandacht en/of het verwerken van prikkels binnen het drukke gezinsleven. Integendeel, dit ging mij met dex zelfs een stuk slechter af. Voor mij was dit de zelfs reden om er uiteindelijk mee te stoppen. Had ik Dex in mijn studententijd gehad, dan had ik het denk ik een wondermiddel gevonden. Maar toen was het verdelen van aandacht en het verwerken van prikkels nog niet het grootste probleem.

In jouw geval zou dit ook zo kunnen zijn. Je merkt geen effect omdat de medicatie niet helpt voor de specifieke 'struggle' die je hebt met prikkels. Wat dat betreft kan het geen kwaad om nog even door te experimenteren. En, ook als medicatie niet helpt, dan kan kennis van AD(H)D je helpen te doorzien wat jij nodig hebt om niet meer 'gek van de prikkels' te worden.
Roos Druk 1 week geleden geplaatst
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Het is een zoektocht hè?!
Ik wil inderdaad eens met een ADD coach oid gaan praten. Wat mij tegengehouden heeft is dat diegene geen medicatie mag voorschrijven. Maar sowieso lijkt het me wel fijn om eens met iemand te praten die gespecialiseerd is op het gebied van ADD bij vrouwen. Ik gedraag me bijv buitenshuis zo “gesocialiseerd”/sociaal wenselijk dat ook dat een rol speelt bij mijn vermoeidheid.

Helaas heb ik nog nergens gelezen over ADD-ers die niets van medicatie merken dus het blijft allemaal zo gissen terwijl ik inmiddels erg blij zou zijn met een sticker :S
Roos Druk 1 week geleden geplaatst
Intuniv bedoelde ik trouwens 🥴
Oliver ... 1 week geleden geplaatst
Hoewel ik een man ben herken ik veel van wat je schrijft. Wat je naar mijn gevoel ook ervaart zijn spanningen en angsten die door prikkels worden gevoed.
Ik ben indertijd ook begonnen met ADD medicatie. Het leek toen zelfs slechter te gaan en ik belande toen in een burn-out (zit jij daar ook niet tegenaan?).
Uiteindelijk was de conclusie dat ik ook een gegeneraliseerde angststoornis heb (je voelt je gespannen/geprikkeld zonder geldige reden). Pas toen ik hier medicatie voor kreeg is het beter gegaan. De antidepressieva dempt namelijk de prikkels (en vlakt je emoties meer af).

Het was wel lastig om een juiste balans tussen de medicatie voor ADD en angststoornis te vinden omdat ze elkaar ook deels opheffen.

Ik ben geen deskundige, maar wellicht toch de moeite om hier eens naar te informeren. Het blijkt namelijk dat ADD-ers veel meer kans hebben op een angststoornis.

N.b. Een van de kernmerken van angststoornis is dat je denkt dat de situatie hopeloos is 😘. Uiteindelijk komt het goed
Roos Druk 1 week geleden geplaatst
Je slaat de spijker op z’n kop!
En al helemaal wat je als laatste zegt, die angst nekt mij. Als de spanning oploopt dan voel ik me hopeloos en word ik bang dat ik het allemaal niet meer kan. En met een kleintje loopt niet alles als gepland en krijg je niet altijd je rust die je nodig hebt en dan ontstaat er paniek (en het kan trouwens ook zo weer over zijn).

Ik heb ook bijna alle antidepressiva al geprobeerd en slik nu 50 mg sertraline. Ophogen had helaas geen effect.
Heb in het verleden ook last gehad van angstaanvallen bijv bij het uitgaan of in drukke collegezalen of tijdens het autorijden. Gelukkig is dat nu minder (toch door de sertraline denk ik).
Voor andere (reeële) dingen ben ik dan weer helemaal niet bang (bijv. de bevalling).

Ik heb vaak overspannen thuis gezeten. In het verleden had ik goede banen die ik dan niet meer trok, maar ook al werk(te) ik de laatste jaren parttime en in een minder veeleisende job, ook dan voel ik me overspannen 😖 En nu ben ik gloeiend overspannen, en ja, dan ga ik hopen dat er toch een medicijn bestaat dat mij gaat helpen (ook wel typerend voor mij, altijd blijven zoeken naar hulp in de angst het niet (zelf) aan te kunnen 🤔)

Welke medicatie slik jij nu? En voel je je echt rustiger?
reactie op @332:
Oliver ... Hi Roos,

Wat rot dat de angst jouw leven lijkt te regeren.
Ik gebruik zelf toevallig ook Sertraline en Medikinet voor AD(H)D. Wanneer ik meer Medikinet gebruik, dan stijgt de angst en andersom. Het is voor mij daardoor altijd kiezen: of meer angst of meer last van AD(H)D.
Ik sta altijd op met een gejaagd onrustig gevoel. Hierdoor kan ik sowieso nooit lang uitslapen. Bij het ontbijt neem ik dan mijn medicijnen en na een half uur ben ik mijn ergste spanningen kwijt.

Doordat ik niet teveel Medikinet kan nemen, ben ik thuis behoorlijk chaotisch en heb snel het overzicht niet. Op mijn werk kan ik dit nog redelijk onder controle houden. Ik ben wel bang dat dit in de toekomst een probleem kan gaan zijn.

Wat overigens voor mij  goed heeft geholpen is om geen enkel kopje koffie meer te nemen. En daarnaast niet teveel chocola.

Angst is een vreemd iets wat moeilijk is uit te leggen aan anderen. "Je hoeft je hier toch niet druk om te maken?". Ze snappen dan niet dat je soms zelfs voor leuke dingen gespannen kunt zijn. Het punt is dat je het zelf niet onder controle kunt hebben. Voor mij heeft congnitieve gedragstherapie ook wel geholpen. Ik heb wel geleerd om beter te relativeren. En als ik nu een paniek aanval heb, dan blijf ik tegen mezelf zeggen dat het tijdelijk is en weer voorbij gaat. Die gedachte helpt mij.

Jij bent zeker ook perfectionistisch? En heb je bevestiging nodig?
1 week geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 14 September 2021 om 11:06
Aantal lezers 9
Aantal reacties 7