ADD en tijdsbesef

Laatste reactie 13/04/2021 12:02 door Paul
· Markeren als ongelezen
Claudia Era 4 weken geleden geplaatst
Hoi! Ik ben erg benieuwd of meer mensen dit herkennen. Ik hoor en lees namelijk veel dat mensen met adhd/add vaak te laat komen of zich verslapen. Maar ik hoor of lees nooit dat mensen vaak te vroeg zijn.
Bij mij is het zo, dat in mijn hoofd, een uur erg snel voorbij gaat. Daarom sta ik vaak veel te vroeg op. Ik ben ook vaak veel te vroeg op het werk of op afspraken. 

Ook al heb ik praktisch altijd genoeg tijd over, ik krijg het maar niet voor elkaar om bijv iets later op te staan, of van huis te vertrekken zonder dat ik in de stress schiet.

Zijn er meer mensen die dit ook ervaren?

Groetjes,
Claudia
Wilfried Doet er niet toe 4 weken geleden geplaatst
Heel herkenbaar. Tijdsbesef is er bijna niet bij mij. Goed reistijd inschatten en mogelijke vertragingen incalculeren is ook al moeilijk. Daarbij heb ik ook een gruwelijke hekel aan te laat komen. Dus dan maar te vroeg. Véél te vroeg. Soms wel 45 minuten te vroeg. Dan ben ik bang wat mensen daar dan weer van gaan denken en dan ga ik nog niet naar die afspraak, maar ga in de buurt wachten. 
reactie op @wilfried:
Claudia Era Ja heel herkenbaar! Vooral als iets nieuw is ben ik er uren of dagen mee bezig.
Vroeger op de middelbare school stond ik elke dag rond 03:30/04:00 op terwijl mijn school ongeveer 20minuten van mijn huis was en ik om 08:30 moest beginnen. In mijn beleving had ik dan altijd net genoeg tijd om mijn ochtend routine te volbrengen. Ik was ook altijd veel te vroeg op school. Maar toch kreeg ik het niet voor elkaar om in te zien dat een uur best even duurt.
Nu, jaren later is het gelukkig wel minder extreem als toen, maar nog steeds vind ik tijd inschatten lastig. Dat uur blijft in mijn hoofd heel snel voorbij gaan. 

Maar ik probeer het nu als iets positiefs te zien. Beter te vroeg dan te laat:)
3 weken geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 4 weken geleden geplaatst
Zeker herkenbaar, ik heb echt een hekel aan te laat komen! Ook als mensen te laat bij mij komen, ik raak gewoon lichtelijk in paniek! En net zo als @wilfried​ schrijft, ik ben vaak veel te vroeg en rij dan nog een extra rondje.. of ik ga even lekker rustig zitten met een bakje koffie.

@clauu​ ik vind het dus een hele goede eigenschap van jou. Ik zou me er niet druk om maken :)
reactie op @coenoldebijvank:
Claudia Era Ja, ik vond dat altijd super frustrerend als iemand te laat kwam bij mij. Maar dan had ik mezelf er alleen maar mee en ik kon daar ook in blijven hangen. Dus daar kwam dan niks goeds van. Ik heb wel geleerd dat meer los te laten. Accepteren dat elk persoon anders is.
Ik ben notabene zelf altijd extreem vroeg met afspraken wat voor andere mensen ook niet echt te begrijpen is haha. 

Maar ik zie dit alles ook niet als iets negatiefs. Ik ben alleen erg benieuwd of er meer mensen zijn die net als ik slecht tijd kunnen inschatten en dat dat zich dan uit in erg vroeg zijn inplaats van laat. 
3 weken geleden

Beantwoorden

Paul Visser 4 weken geleden geplaatst
Hoi, 

Dit herken ik (helaas) niet, ik ben het type van de laat komen/verslapen. Ik gebruik helaas in de zin omdat ik best veel last heb van deze eigenschap. Ik heb ook erg moeite met tijd inschatten en dat maakt voor mij juist dat ik heel erg moet haasten om niet te laat te komen.
Ik vind het heel interessant dat een bepaalde eigenschap(moeite hebben met tijd inschatten) zulke verschillende uitingen kan hebben. Ik vraag mij dan af in hoeverre dit aangeleerd is, en of andere factoren hier ook een rol spelen. Vroeger had ik hier veel minder last van. Daarnaast ben ik de afgelopen tijd mentaal achteruit gegaan, en dat heeft het een stuk verergerd. 

Ik ben benieuwd naar jullie ideeën/ervaringen. 
reactie op @teckna:
Claudia Era Hoi! Ik ben echt benieuwd wat er dan in jou omgaat op het moment dat je je hebt verslapen of ergens te laat komt? 
Ik heb mij in het verleden wel eens verslapen terwijl ik moest werken. Als ik dan wakker schrok raakte ik meteen finaal in paniek. Ik jankte dan alles bij elkaar en liep de hele dag achter de feiten aan. Voor mij voelde dat echt als een hell. 

Kan het misschien zo zijn dat in jouw beleving een uur best lang duurt, en dat je jouw taken makkelijk in die tijd kan volbrengen? Maar daarin elke keer weer mee vastloopt?3 weken geleden

Beantwoorden

Paul Visser Hoi Claudia, 

Wanneer ik mij verslapen heb of te laat kom/merk dat ik te laat ga komen is mijn eerste reactie vaak iets in de trant van: Oh shit oh shit oh shit. Dan probeer ik in te schatten wat ik nu het beste kan doen. Wie moet ik een bericht sturen, wat kan ik doen om het op dit moment beter te maken? Ik herken goed dat je dan de hele dag achter de feiten aanloopt. Uiteindelijk voelt het alsof je met het verkeerde been uit bed bent gestapt. Het is zeker niet dat ik mij ook maar enigszins comfortabel voel om mij te verslapen of te laat te komen. 
Ik denk dat voor mij het grootse probleem is dat ik op dit moment weinig structuur heb. Een onregelmatig slaapritme, ongunstige gewoontes(lang op de telefoon zitten alvorens uit bed te stappen bijv). Je noemde wat over tijdsbesef, en dat is zeker een punt. Ik onderschat maar vaak ook overschat hoeveel tijd iets kost. Het onderschatten komt bijvoorbeeld voor als ik inschat hoeveel tijd ik nodig heb alvorens ik de deur uit kan stappen. Het overschatten komt voor bij bepaalde taken waar ik tegenopzie. 
Een tweede belangrijke factor is mijn mentale gezondheid. Als die niet goed is, versterkt dit de kans op verslapen/te laat komen. Hierbij komt ook een slecht slaapritme om de hoek kijken. Daarnaast een zware weerstand om de dag te beginnen. Een onrealistische angst voor wat er gaat komen die dag. Dit zorgt voor uitstelgedrag en dan kom je sneller te laat. Wanneer je vaker te laat komt, wordt het bijna een soort gewoonte. Een nare gewoonte, maar het gaat toch een soort van in je systeem zitten. De gevolgen voor mijn mentale staat zijn dan funest. 

Ik kan hier nog wel een lap tekst over schrijven, maar ik denk dat dit het wel duidelijk maakt. Ik droom van een tijd waarin ik mij beter voel, een structuur heb en elke dag een kwartier eerder op mijn werk aankom dan dat ik moet beginnen. 


3 weken geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 April 2021 om 11:02
Aantal lezers 20
Aantal reacties 8