ADD en Dwang (volwassenen)

Laatste reactie 28/12/2020 20:41 door 1984
· Markeren als ongelezen
Mark Lemmers 2 jaar geleden geplaatst
Een bekende van mij heeft de diagnose OCD (of dwang). Nu herken ik zelf bij haar ook heel veel van ADD. Nu heb ik met ADD ook best veel moeite om gedachten los te laten, etc. Ook weet ik dat ADHD en ADD vaak samen gaat met zaken als angst, depressie, dwang, etc.

Nu mijn vraag, zijn hier meer mensen die ook last hebben van dwang of wellicht vroeger die diagnose hebben gehad toen ze nog niet wisten dat ze ADHD/ADD hadden? Hoe gaan jullie daar mee om? Is de aanpak voor iemand met ADHD/ADD en dwang anders dan voor iemand met enkel dwang? En hebben jullie andere relevante tips? Ben wel benieuwd naar wat meer informatie rondom deze combinatie...
Jorien Van d - van R 2 jaar geleden geplaatst
@marklemmers​ voor mij best herkenbaar. zolang ik me ervan bewust ben heb ik het redelijk onder controle maar ik kan heel slecht ertegen als iets opeens veranderd in mijn omgeving en in een poging dat te controleren kan ik mezelf best dingen 'aanleren' die opeens routine worden. bijvoorbeeld altijd als ik mijn hond gedag zeg voor ik ga slapen eindigen met 'tot morgen' vanuit een soort angst dat hij er op een ochtend niet meer is. en alsof ik dat kan controleren door altijd voor ik wegloop naa boven te eindigen met tot morgen. bij mij is het bijna altijd uit controle behoefte. Vaak als mijn emoties heftig zijn is het erger (met angst en onzekerheid kan ik het minst omgaan). Als ik niet goed in mijn vel zit kan ik ook dwangmatig peuteren aan mijn huid of haren epileren. ik vind dat dan super irritant en wil ermee stoppen maar het lukt me gewoon niet. is dat een beetje wat je bedoelt? 
Wazig Hoofd 2 jaar geleden geplaatst
Een beetje heb ik het wel. Maar beslist geen ocd, dat neemt veel grotere vormen aan totdat het zelfs niet meer leefbaar is. 
Maar een zekere dwang wat betreft ongewassen handen of iemand die met de schoenen naar binnen looptdan zie ik de afdrukken met bacteriën zitten lijkt het wel en zou ze het liefst wegpoetsen. In tussentijd weet ik dat dat nergens op slaat gelukkig en leg het naast me neer maar in mij hoofd blijft het wel rondwaren. En checken of iets echt op slot is doe ik ook. Vaak kan ik me niet meer herinneren dat ik het gedaan heb dus checken . Ook belachelijk natuurlijk want je doet dat meestal automatisch. Verder dan dat gaat het gelukkig niet.  
Ik vraag me wel af hoe het komt , is dat om niets te vergeten wat vaak gebeurd of  een idiote vorm van controle houden op iets wat echt niet zo belangrijk is en intussen soms belangrijke dingen wel vergeten ? 
Annemarie VR 2 jaar geleden geplaatst
Ik herken het heel erg. Ik kan bv mijn huis laten ontploffen maar als ik ga opruimen word ik dwangmatig en perfectionistisch, verzand ik in details. Heb vroeger diagnose ocd gehad. Waar heb jij last van?
Mark Lemmers 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb zelf geen dwang klachten, maar kan me erg goed de overlap met ADD voorstellen. Zo kan ik zelf erg lastig gevoelens en gedachten los laten. Kan me zo voorstellen dat bij dwanggedachten hetzelfde mechanisme speelt...

Een verklaring is natuurlijk orde scheppen in chaos, maar ik denk dat los daarvan hardnekkig gedachtes en gevoelens vasthouden ook gewoon een eigenschap is die veel adders hebben.
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
@marklemmers​ wellicht heeft jou kennis wat aan het volgende artikel: ADHD en dwangmatigheid:  https://adhdblog.nl/adhd-en-dwangmatigheid/
1984 Heem 9 maanden geleden geplaatst
Jazeker hier ADD en dwanggedachtes, door de dwanggedachtes angsten ontwikkeld en daarvoor therapie gekregen, de dwanggedachtes komen voort uit mijn ADD.
Door die dwanggedachtes erachter gekomen dat ik ADD heb.
Heel mijn leven al last van add klachten en rond mijn 13e kwamen pas de dwang klachten.
Nooit de link gelegd, maar add met een dwangstoornis komt vaak voor.
Pas toen ik mijn verleden en familie erbij haalde lees : op school ging het heel moeizaam vroeger, verschillende banen gehad, familie met adhd kenmerken, dyslexie, dyscalculie allemaal in de familie.
Toen ging er bij mij een lichtje branden.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 26 December 2018 om 11:28
Aantal lezers 38
Aantal reacties 8