ADD en daardoor veel “nevenkwalen”

Laatste reactie 28/02/2018 08:59 door Jeroen
· Markeren als ongelezen
Nienke Gertsen 11 maanden geleden geplaatst
Sinds een maand of 4 heb ik de diagnose ADD.
Mijn weg hier naar toe is jammer genoeg zeer onrustig geweest.
Ik heb altijd wel geweten dat ik anders ben als anderen, niks ging bij mij zoals het bij “normale” mensen ging. School niet afgemaakt, relaties lopen allemaal spaak, sociale contacten onderhouden ben ik zeer slecht in, enz enz enz
Ik merkte al sinds een paar jaar dat door externe gebeurtenissen ik steeds minder grip op Mn eigen leven kreeg. Tot ik begin dit jaar letterlijk de complete controle over mijzelf en mijn leven ben verloren......resultaat..... een BurnOut...... mijn lijf trok keihard aan de NoodRem!!!
Ik heb zelf gevraagd om mij te laten diagnotiseren en na eerste gesprekken kwam eruit dat ik een Bipolaire gedragsstoornis had en zware paniekstoornis. Daar is toen ook een behandeling voor gestart.
Gesprekken met een therapeut en medicatie (sertraline en bromazepam)
Na een paar maanden bleek dat deze behandeling weinig tot geen effect had, toen is mijn behandelaar dus verder gaan zoeken en uiteindelijk kwamen we uit op ADD (en HSP) en daardoor heb ik een heleboel “nevenkwalen” (verlatingsangst, gebrek aan zelfvertrouwen, niet kunnen loslaten, wantrouwen van mensen en ga zo maar even door) ontwikkeld die mij een normaal leven zwaar in de weg staan!!

Toen de diagnose ADD kwam ben ik per direct gestopt met de sertraline en bromazepam (geen aanrader om daar in 1x mee te stoppen, maar ik ben wel heel blij dat ik er vanaf ben)
Ik slik op dit moment +/- 60 Mg Methylfenidaat per dag.
Ik ben nog niet echt heel erg tevreden over t resultaat met de methyl, maar volgens mijn therapeut moet ik echt eerst stabieler worden (Mn burn-out overwinnen) voor we met andere medicatie gaan starten.

Zijn hier op t forum meer mensen die door hun AD(H)D zodanige nevenkwalen hebben ontwikkeld?? En hoe gaan jullie hiermee om??
reactie op @nienkegertsen:
Emile De jager Hallo Nienke best heftig allemaal. Ik heb ook een burn-out gehad enkele jaren geleden en ben ook getest waarbij adh(d) is vastgesteld. Ik slik nu Welbutrinn en doe het erg goed hiermee.Deze antidepressiva werkt na een aantal weken misschien iets voor jou.
9 maanden geleden

Beantwoorden

Fiona R Hoi Nienke, ivm met burn-out ben ik naar een psycholoog gegaan. Bijna gelijk dacht ze aan ADD, gezien mijn verhaal. Ik heb me dus laten onderzoeken en daar kwam idd ADD uit.
In het verleden ook te maken gehad met een lichte depressieve periode en een korte periode angst/paniek-stoornis. Voor beide behandeld, oa psycholoog en medicatie. Maar toen dus nog geen diagnose ADD.... die kwam pas afgelopen juli. Nu snap ik ook veel beter waarom ik die perioden gehad heb.
Het komt trouwens veel meer voor bij mensen met ADHD, comorbiditeit, dwz 2 of meer stoornissen bij dezelfde persoon. Ik ben nu een boek aan het lezen waar een hoofdstuk hieraan wordt gewijd: "Het ADD-syndroom. Een nieuwe kijk op ADHD/ADD"van Thomas E. Brown. Ik vind het een zeer interessant en verhelderend boek!

9 maanden geleden

Beantwoorden

Jeroen Hoi, ja naast mijn adhd/add heb ik last van dwangstoornissen(controledwang en smetvrees), ook zit ik door omstandigheden in een burn out momenteel. Die dwangstoorbissen heb ik gekregen  nadat ik in die burn out ben beland. 
De psychiater heeft me uitgelegd omdat ik soms de grip op bepaalde zaken kwijt raak onbewust grip op andere dingen ga uitoefenen dus eigenlijk een soort van angst stoornis
7 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
War Hoofd 11 maanden geleden geplaatst
Overspannen geweest, school niet afgemaakt vroeger, later nog wel veel bijgeleerd. Tot in mijn 30e gedacht dat ik dom was en ook we onzekerheid. . Me altijd anders gevoeld en veel te veel rekening gehouden altijd met andere mensen. 

Nog wel meer dingetjes maar dit in een notedop. Toevallig wel in werk terecht gekomen wat me goed ligt en waar in goed in ben. Wel via omwegen die niet logisch zijn eigenlijk. Ik ben ver in de 40 en weet ook nog niet zolang dat ik adhd heb. Ik ben prima terecht gekomen maar als ik het eerder geweten had dan was het wel makkelijker geweest. Had ik me niet zolang imperfect gevoeld. Maar tja, een mens is nooit te oud om te leren, ik probeer het te accepteren en leer hopelijk uiteindelijk op sommige gebieden wat steviger in de schoenen te staan. Ik begin met nee zeggen zo af en toe, lukt al een beetje.
Coen Olde Bijvank 11 maanden geleden geplaatst
Ik net zoals @warhoofd​ 7 opleidingen gedaan, geen één afgemaakt (helaas). Wel doorgeleerd op internet met name Google en mijn zelf ontwikkeld tot online marketeer.. voorbeelden zijn:

https://adhdblog.nl (ja, al bijna 7 jaar)
http://coingids.nl (site over cryptocurrency)
http://claritymedia.nl (mijn bedrijf) 

Zelf heb ik 'zware' ADHD en wat autistische trekjes. Burn-out in 2012 gehad.. hele nare tijd, als ik er aan terug denk.

Maar dat heeft mij wel goed gedaan (achteraf).. heel veel van geleerd.. goed slapen, drinken, rust.. 

Hoe ik hier mee omga.. zoveel mogelijk eigen baas blijven.. zodat je weinig tot geen verplichtingen hebt.. ik vind het namelijk heel moeilijk om afspraken met tijden te hebben.. 

Als ik een afspraak heb over 3 dagen (bijvoorbeeld) dan gaat het continu door mijn hoofd, alleen die afspraak.. erg irritant en het lijkt wel op een tik, haha.
Het is inderdaad moeilijk soms op het te accepteren maar bekijk het zoveel mogelijk positief! Kom hier vaker langs.. en uit je gewoon waar je mee zit. 

Zit je nog met meer dingen waar je niet uitkomt?

Renée Lijten 10 maanden geleden geplaatst
ADHD gaat heel vaak hand in hand met gedragsstoornissen. Ik heb Dysthyme stoornis erbij. Je bent schijnbaar ook makkelijker verslaafd aan middelen.
Krijg jij geen bijwerkingen van zo'n hoge dosis? Toen er met mijn dosis gesjoemeld werd om te kijken welke dosering paste, moest ik bij 20 mg al stoppen vanwege bijwerkingen die de indruk doen alsof je een zware griep te pakken hebt. Nu zit ik met 15 milligram per 3 uur, waar ik het dan maar mee doe, maar fijn dat jij tegen een hogere dosis kan.
Je hebt inderdaad alternatieve medicatie, maar dat wordt (natuurlijk) niet vergoed.
Wouter Wolterink 10 maanden geleden geplaatst
ik ben nu 30, naast de adhd stempel, heb ik ook pdd-nos.

ben veel gepest in mn jeugd, thuis ook niet veel gehoord doordat mn moeder borderline heeft,
nu jaren later wel allemaal vergeven, en een plekje gegeven,

hierdoor wel jarenlang het gevoel gehad dat ik niks kon, niks waard was, veel zelfmoordgedachtes gehad, laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen.

en mede daardoor een overlever geworden, misschien dat het mij uiteindelijk gesterkt heeft, en ik na alle tegenslagen, wel wat van mn leven heb gemaakt.

heeft me wel veel therapien gekost, en ik ben inmiddels helemaal medicatie vrij.

dus nee je bent niet de enigste die naast zn adhd, nog extra dingen heeft.

War Hoofd 10 maanden geleden geplaatst
Alweer dezelfde spammer volgens mij. 

Beste, verveldende,  spammer :  mocht u dit lezen en helaas zal dat wel niet maar handel van personen die klieren op  fora koop ik juist niet. 
Marjoo A-W 10 maanden geleden geplaatst
Ik weet zelf nu zo'n 8 maanden dat ik ADD heb en net zoals jij heb ik mij altijd anders gevoeld. Nevenkwalen zijn bij mij erge schommelingen in stemming, 'vatbaar' voor depressies, zeker nu het buiten zo triestig is. Ook vind ik sociale contacten erg lastig. Temeer omdat ik niet altijd weet wat ik moet zeggen en dus maar vaak de clown uithang. 

Ik weet nog steeds niet goed hoe ik er mee om moet gaan dus echte tips kan ik je niet geven. Wel heeft het mij heel erg geholpen dat mijn partner echt weet wat ADD inhoudt, zodat ik thuis meer mijzelf kan zijn en niet steeds op eieren hoef te lopen. En geef echt je grenzen aan. Wat anderen daar van vinden is hun probleem. Het gaat er om dat jij je zo goed mogelijk voelt, dus als je een afspraak die je vorige week hebt gemaakt afzegt omdat het je te druk wordt o.i.d. is dat een 100% legitieme reden. Geef wel aan wat de reden is (ga geen smoesjes verzinnen, dan blijft de buitenwereld onwetend). Je kan er altijd later nog op terug komen en het uitleggen wat er dan op zo'n moment in je omgaat of gebeurt. 

Qua medicatie gebruik ik bupropion 300 mg i.c.m. 60 en soms 70 mg methylfenidaat per dag. Dit heeft mij echt enorm geholpen. Vooral op school. Heb nooit moeite met school gehad omdat ik achteraf onder mijn niveau presteerde. Nu ik bezig ben met mijn HBO opleiding besef ik pas hoe lastig de ADD is. Ook in sociale situaties heeft de medicatie mij geholpen. Mijn hoofd is een stuk rustiger en raak hierdoor minder snel in (helaas alleen voor mij) voelbare paniek. In het weekend, als ik geen belangrijke verplichtingen heb, laat ik de methylfenidaat staan. Dit omdat ik ontzettend ben afgevallen en het maar niet stopte. Blijf echt even een tijdje proberen met de medicatie en ga samen met je behandelaar kijken wat de juiste dosering is etc. Ik heb er ruim 6 maanden over gedaan om dit een beetje stabiel te krijgen maar het werpt nu wel zijn vruchten af.

Je bent niet de enige in ieder geval. Denk dat dat ook al fijn is om te weten.
Schuil naam 9 maanden geleden geplaatst
Ik heb naast ADHD de diagnose borderline gekregen. Ook ik heb heel mijn leven geweten dat ik "anders" reageerde in social omgang b.v. Ik kwam afspraken niet na, relaties liepen stuk na een heftig begin en ik "ben" enorm druk in omgang en mijn hoofd. 

Sinds dat ik met ritalin en concerta ben begonnen ben ik helemaal veranderd, ik heb zoveel rust dat het onwerkelijk voelt en ik moet wennen aan de nieuwe ik. Rust is dan fijn voor de stress maar het wennen aan geen stress hebben is ook moeilijk, vind ik.

De diagnose van ADHD is aan het licht gekomen na een burn-out. De burn-out is veroorzaakt door het niet kunnen stoppen met zorgen, blijven presteren, en overmatig alcohol en later soft-drugs gebruik om de stress te verdoezelen.

Ben nog steeds niet de oude, en ik voel me letterlijk tenegeer geslagen. Dat sluit dan weer aan bij de borderline diagnose die is vast gesteld. Dus ja, ook ik heb nevelkwalen ontwikkeld mede door ADHD. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 November 2017 om 09:38
Aantal lezers 99
Aantal reacties 41