ADD ADHD Hoogsensitief

Laatste reactie 13/02/2020 22:58 door Jager
· Markeren als ongelezen
Vincent Vliering 3 jaar geleden geplaatst
Hallo ik ben Vincent en ik vraag mij af of ik de combinatie ADD, ADHD en HSP mogelijk is.

Ik weet namelijk dat ik het gecombineerde type heb.. maar heb ook veel kenmerken van hoogsensitief of wel HSP.

Moet ik dit weer via de huisarts laten testen? De vorige keer (jaren geleden) kwam er geen HSP naar voren..
reactie op @vincentvliering:
Stefanie van den Berg Komt veel voor HSP en ADHD. En combinaties met A(D)HD en andere stoornissen zijn normaal en worden steeds meer herkend.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Rafael Schelhaas 3 jaar geleden geplaatst
Hoogsensatief is op internet ook te testen met geloof ik 100 vragen zijn die testen. Maar als je hoogsensatief bent dan weet je dat wel of beter gezegt voel je dat wel. Ik vind ook dat adhd-ers sowieso veel gevoeliger zijn en dingen anders zien, of er beter door heen prikken. Als kind was ik al hsp en later is de angst/paniekstoornis, paniekaanvallen en adhd nog bij gekomen. Een behoorlijk vermoeiende combinatie vind ik zelf.
Natasja Smit 3 jaar geleden geplaatst
hier ook adhd en hsp
reactie op @natasjasmit:
Jager visionair Ik ook ADHD en HSP
6 maanden geleden

Beantwoorden

Heleen Van Arkel 3 jaar geleden geplaatst
Ja, ik heb een forse vorm (Psychiater) ADHD en ben ook hoog sensitief, zeer vermoeiend!
Ik heb pas een boek aangeschaft waar ik erg veel baat bij heb en die ook goede tools geven om hier beter mee om te gaan!
Beter omgaan met emoties bij hooggevoeligheid, heet het.
reactie op @heleenvanarkel:
Jessica De Boer Hoi! Ik ben ook een ADD'er en hoogsensitief... hoe heet dat boek waar je baat bij hebt?

Edit: niet goed gekeken, titel boek hieronder
3 jaar geleden

Beantwoorden

Nicole Hoogenboom 3 jaar geleden geplaatst
Hallo Heleen

Bedankt voor de titel van het boek over HSP, ik denk dat veel van ons op dit forum hier baat bij zullen hebben. Ik ben het met Rafael namelijk eens dat volgens mij veel mensen met ADHD of zoals ik ADD veel gevoeliger zijn en zaken vaak anders zien. Of dat bij iedereen meteen HSP is weet ik niet maar een boek hierover zal altijd helpen.

Ik kan het boek echter niet vinden op internet, wil jij de schrijver nog even noemen?

Alvast bedankt.

Met warme groet,
Nicole
Neel pingpongbal 3 jaar geleden geplaatst
Hier ook ADHD en HSP. Vermoeiend soms! Maar ik heb het gevoel dat de Rilatine dat intense gevoel wat afzwakt zodat ik de emoties minder hard binnenkrijg.
Emine Pala 3 jaar geleden geplaatst
Ja, dat kan. HSP is geen ziekte. Ik ben ook HSP en waarschijnlijk ook ADHD. Zie mijn voorsteltekst. Schaam me zo *OEPS*

Het is lastig, maar HSP is iets waar artsen het maar niet over eens kunnen worden.

Goede site is: www.nieuwetijdskinderen.nl
Interessante artikelen
Emine Pala 3 jaar geleden geplaatst
Sorry te snel getypt. De site: https://www.nieuwetijdskind.com
Saskia Huis 2 jaar geleden geplaatst
Hallo
Uk heb ook adhd gecombineerde type met extra hyperactiviteit wn daarnaast ook borderline, hoog sensitief, emotie regulatie stoornis en ptss,  ben twee jaar geleden voor drie maanden intern opgenomen geweest omdat uk nu wel eens wilde weten waarom uk mij altijd zo anders hwb gevoeld en tjonge dat weet ik nu.
Naast deze psychische aandoeningen heb ik ook fibromyalgie,  artrose, pds cvs/me onderrug versleten en zit een hernia wat ook in de nek zit met een whiplash en nu is mijn stempelboekje vol.
Sterkte allemaal
reactie op @saskiahuis:
Anja Zettlinger Heej dat klinkt herkenbaar...moest ff slikken bij jou verhaal. Hier Dus nog in volop in onderzoek ivm vermoeden adhd/ADD...maar al vele diagnoses hwlaas in korte tijd nu al.. ( maar er was nooit niks ...ik stelde me aan ..snapje?)
Ook dus Bordeline, atrose, fibromyalgie, hsp, hypermobiliteitsyndroom, Osas/slaapapneu, ptss, en whiplash en paar hernia's .Goh hele waslijst dus ook..maar t kan dus...mentaal een hoop en lichamelijk en toch hoppa doorgaan...wat zijn we sterk !!! 
Moest ff reageren op jou meis...ik Ben Anja trouwens en Sterkte !! 
2 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst

Mensen met ADHD en ADD hebben ook vaak de stoornis HSP.

Cini Camente 2 jaar geleden geplaatst
HSP is een omstreden begrip waarvoor bij mijn weten wetenschappelijk geen consensus is. Natuurlijk herkennen mensen zich in de beschrijving, maar een dergelijke prikkelgevoeligheid kan met veel verschillende oorzakelijke en instandhoudende factoren samenhangen. De genoemde website kent bovendien geen enkele wetenschappelijke basis. Het staat iedereen vrij om er al dan geen waarde aan te hechten, maar adviezen gebaseerd op dit soort bronnen dienen mijn inziens met een korreltje (lees: schep) zout te worden genomen en zeker niet als feiten te worden gepresenteerd.
reactie op @cinicamente:
Angela Noll-Post Ik begrijp je gezonde, kritische blik over het HSP gebied. Wel wat zwart-wit mijns inziens. Echter zijn er wel degelijk onderzoeken gedaan in Amerika op het gebied van HSP door wetenschappers. Elaine N. Aron heeft veel samengewerkt met wetenschappers op dit gebied.
Ik vind zelf de scheidslijn tussen ADHD en HSP wel moeilijk. Ben ik sensitief door mijn ADHD of komt dit er nog extra bij? En wat is dan precies het verschil tussen ADHD en HSP want het lijkt wel erg op elkaar. Het antwoord hierop is me niet helemaal duidelijk.
Iemand benoemde het zo, het verschil is dat ADHD'ers significant slecht kunnen plannen en organiseren en HSP'ers hebben hier geen/veel minder moeite mee. Maar of dat wetenschappelijk onderbouwt is.
Maar zijn er niet veel meer dingen wat we niet wetenschappelijk kunnen onderbouwen?( intuitie bijvoorbeeld). En is het ook niet zo dat er door onderzoek iets uiteindelijk wel wetenschappelijk onderbouwt kan worden wat eerst niet onderbouwt kon worden.
Daarom is de wetenschap zo interessant...er valt nog zoveel te onderzoeken! Ook dingen die nog niet onderbouwt zijn.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Marleen Hofkens 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb ADD en ben hoogsensitief
Dreamer Mermaid 2 jaar geleden geplaatst
Hier ook ADD en HSP... Gisteren nog een huilbui, omdat ik mij verschrikkelijk overprikkeld voelde, en ondertussen de vele gedachten in mijn hoofd maar niet ophielden. Doodmoe naar bed gegaan. En zoveel had ik niet eens gedaan. Het kan, hoor. En HSP is geen ziekte. Het kan ook voordelen hebben. Maar soms is het wel verdomd lastig.
D@ni H. 2 jaar geleden geplaatst
Ik ook ADD en HSP. Verschil is dat je ADD hèbt en HSP bènt. Je kunt heel goed HSP zijn zonder ADD te hebben en andersom. Bij HSP zijn al je zintuigen sterker en beter ontwikkeld. Als je dan ook nog ADD hebt ben je je daar bewuster van denk ik omdat je geen 'filter' hebt en daardoor bv geuren, geluiden en emoties (ook van anderen) sterker binnenkomen en intenser beleefd worden. Als je twijfelt of HSP wel echt iets is ben je het zelf niet denk ik. Is door mensen ook maar een naam aan gegeven, maar dat geldt voor alles wat je kunt hebben of zijn. Je kunt ook zeggen dat je heel veel (op)merkt. Wat ik het moeilijkst vind om mee om te gaan, zijn de 'antennes' die bij mij op scherp gaan staan bij mensen of opmerkingen waar ik niet zo'n goed gevoel bij heb of krijg. Of is dat weer de ADD? Of  mensenkennis? Hmmm lastig...herkent iemand dit? 
Neel pingpongbal 2 jaar geleden geplaatst
ik ben een forse vorm van ADHD en ben hoogsensitief. Ik heb een grote verslavingsgevoeligheid en zit met paniek en angstaanvallen.
Mijn psychiater zegt dat ik in dagtherapie moet gaan om alles op een rijtje te zetten, want ik ben een uitsteller en ben zo een chaoot. Vandaag ook : ik ging naar de boekenwinkel om een boek op de post te doen, ik moest een boek afhalen, en een adres noteren. Dat is teveel in mijn hoofd en zo vergat ik mijn gsm.
Ik moet echt alles 1 per 1 doen, anders is alles onoverzichtelijk. En dan ben ik 's avonds heel erg moe.

succes iedereen,
N
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 18 May 2017 om 13:08
Aantal lezers 101
Aantal reacties 20