Aanbevolen dosis rilatine bij een volwassene met AD(H)D

Laatste reactie 10/04/2019 22:58 door Vincent
· Markeren als ongelezen
Dimitri Vaerewijck 3 maanden geleden geplaatst
Ik zit hier toch met een vraagje. Ik ben een man met een gewicht van 95kg. De huisarts heeft bij mij nu rilatine 30mg MR opgestart.  Ik voel wel een positief effect maar zo rond 14u voel ik een uitwerking.  Welke zijn bij jullie de dosering? Alle tips zijn welkom.... 
Erik Schoneveld 3 maanden geleden geplaatst
Zelf weeg ik 90kg en gebruik ik ook 30mg MR caps.

Het positieve effect wat je voelt heeft veel te maken met het feit dat je dopamine gereguleerd wordt mede door de Ritalin. In het kort, dopamine en je gevoelens corresponderen aan elkaar.
Het feit dat je na 14:00 dus geen effect meer voelde hoeft nog niet te zeggen dat er geen effect meer is!

Dit kan ik uitleggen met het volgende:
Douchen is heerlijk.
Twee keer op een dag douchen is ook heerlijk,
en bij de derde keer ben je nog niet van slag, maar voelt het toch niet meer zo heel erg relaxed.

Gevoel is dus niet iets wat verdubbelt. Of verdrievoudigd. En het verandert niks aan het effect. Want ook bij de derde keer kom je er schoon onder vandaan!

Gevoel is een signaal wat heel belangrijk is en niet moet worden genegeerd, maar het moet ook wel als een signaal behandeld worden.
(Dus stap morgen wel weer gewoon onder de douche ondanks dat die derde keer niet zo lekker voelde)

Als het goed is heb je een tweede afspraak bij de huisarts over je medicatie. Tot die tijd moet je een log bijhouden van wat je voelt en waar het je helpt. Dit kan door middel van een reflectieverslag of een dagboek.

Ik weet het, voor ons ADHD-ers is dat idee alleen al te veel moeite. Maar begin eerst maar eens met het pakken van pen en papier! :)

Edit: Ik vind het even belangrijk om te melden dat ik geen dokter/psycholoog ben. Behandel deze informatie dus niet als waarheid opzich, maar mogelijke waarheid.
reactie op @erikschoneveld:
Dimitri Vaerewijck Probleem is dat ik nu al 4 keer 2 x 30mg heb genomen en me veel beter voel.  Maar de huisarts wil me liever niet meer voorschrijven. Moet ik dan blijven leven met een minder gevoel daar waar ik 2 x 30mg neem il veel beter door de dag kom. Hoe kan ik dit aan de huisarts duidelijk maken? 
3 maanden geleden

Beantwoorden

Erik Schoneveld "Moet ik dan blijven leven met een minder gevoel...."
Dit lijkt me niet de juiste manier!

"Maar de huisarts wil me liever niet meer voorschrijven."

Het is knap vervelend als je het gevoel hebt dat je huisarts niet luistert. Ik geloof erin dat dit niet het geval is en dat de huisarts het beste met je voor hebt.

"Hoe kan ik dit aan de huisarts duidelijk maken?"

Het is belangrijk om al je gevoelens te uiten in de gesprekken met je huisarts, over jezelf, over het onderwerp en over de huisarts;
Maar dit is lastig als je hier niet echt ervaring mee hebt, omdat de huisarts die ervaring wel heeft en dus heel goed je kan overrulen (de huisarts kan ook wel eens een slechte dag hebben.)

Daarom adviseer ik om op te schrijven wat je voelt en wanneer, het liefste per dag. Maar wel meteen op papier zetten! Want 1 ding is zeker, als wij ADHD-ers niet gelijk iets op papier zetten. Zijn we het hetzelfde uur nog vergeten! (tenzij het gaat om een bepaalde zin uit een film die we 5 maanden terug gezien hebben.)

Door het opschrijven van je gevoelens krijg jezelf ook een beter overzicht van de situatie!
(een blaadje met de belangrijkste punten die je gezegd wilt hebben tijdens dit gesprek is heel belangrijk.)

Beantwoord dit je vraag?
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
@dimitrivaerewijck,

Het document in de link hieronder heeft me zoveel info gegeven over het instellen en de werking van ADHD medicatie. Ze noemen dan wel het instellen van kinderen, maar het uitgangspunt  is hetzelfde. Ik zou zeggen, haal eruit wat voor jou nuttig kan zijn:

https://www.sadd.nl/Rob%20Rodriques%20Pereira%20behandelen%20met%20methylfenidaat.pdf

Verder heb ik gemerkt dat huisartsen soms wat terughoudender zijn dan psychiaters..
Marieke Scholte-boesveld 3 maanden geleden geplaatst
Onze zoon van bijna 13 slikt al 3x per dag 25 mg...dus kan me voorstellen dat voor u 30 mg niet voldoende is. Gelukkig geeft onze zoon zelf aan als hij voelt dat hij meer nodig heeft (bijv. na groeispurt) en neemt de huisarts deze dosering dan gewoon over. In uw geval lijkt mij 2x30 mg echt niet teveel....... onze zoon functioneert gewoon echt beter met medicatie.
Vincent den Boer 3 maanden geleden geplaatst
Hoi Dimitri,

De dosering van Ritalin® heeft in principe niets te maken met de halveringstijd van het medicijn. De werkzame stof in Ritalin® is methylfenidaat. Methylfenidaat heeft een algemene halveringstijd van ongeveer 3½ uur en een biobeschikbaarheid (F) van circa 11-51%, hoewel dit afhankelijk is van het metabolisme van een individu. Kenmerkend is dat methylfenidaat bij de meeste gebruikers approximatief 3-4 uur lang actief is, ongeacht de dosering.
Uiteraard is de mate waarin de dosering wordt voorgeschreven wel van belang als het aankomt op het gewicht van een persoon, en het algehele effect. De dosering van methylfenidaat wordt voorgeschreven op basis van een 1:1 ratio (1mg/kg), waarbij jouw gewicht bepaalt hoeveel milligram je krijgt toegediend. Aangezien professionele huisartsen zich houden aan de medische richtlijnen die beschreven worden in het geneesmiddelenbeleid om zo min mogelijk bijwerkingen te voorkomen, is het als cliënt niet altijd even makkelijk om te kunnen bepalen of het medicijn nu werkt naar behoren, vooral wanneer het gaat om stimulerende farmaceutica waar psychische factoren een belangrijke uitwerking hebben op de juiste dosering.

Om terug te komen op jouw vraag of je nu wel of niet op de juiste dosering zit, is het cruciaal om te realiseren welke effecten je ervaart tijdens de werking van de medicatie. Kun je je beter concentreren? Voel je je rustiger? Ben je in staat om langdurige taken af te maken en kun je je aandacht vestigen op activiteiten die je in het dagelijks leven niet interesseren?
Zo ja, dan valt er niet te twijfelen over de werkzaamheid van het dosering.
Het zou in dat geval wellicht een optie kunnen zijn om een langwerkende variant van methylfenidaat te proberen, zoals Concerta®, Medikinet® of Equasym® XL. Dit zijn gecoate tabletten met een verlengde afgifte die eenmalig per dag worden ingenomen, waardoor je de gehele dag optimaal bent ingesteld.

Ik ben geen medisch consulent en al helemaal geen arts dus ik adviseer je dit in eerste instantie te bespreken met je zorgverlener of psychiater die de medicatie voorschrijft.

Nochtans hoop ik dat ik je enigszins heb kunnen helpen.

Ik hoor graag van je!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 April 2019 om 14:50
Aantal lezers 19
Aantal reacties 7