6 Types ADHD

Laatste reactie 05/01/2022 12:59 door P
· Markeren als ongelezen
Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
Wist je dat ADHD uit 6 subtypes bestaat en dat elk ADHD-subtype een uniek patroon van hersenactiviteit vertoont?

6 subtypes van ADHD


De aandachtsstoornis ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) is tegenwoordig bij vrijwel iedereen bekend. De kernsymptomen van ADHD zijn:
  • hyperactiviteit
  • impulsiviteit
  • aandachtsproblemen


ADHD wordt vaak, in tegenstelling tot bijvoorbeeld autisme, gezien als een homogene aandoening. Bij een homogene stoornis zijn de symptomen voor vrijwel elke patiënt gelijk. Dat zou voor ADHD betekenen dat de elke ADHD’er last heeft van onrust, impulsiviteit en aandachtsproblemen. Dit klopt niet helemaal, zoals blijkt uit het bestaan van de aandachtsstoornis ADD (attention deficit disorder). Dit is – kort door de bocht – ADHD zonder hyperactiviteit.

De Amerikaanse ADHD-deskundige dr. Daniel Amen gaat nog een stapje verder. Dr. Amen concludeert uit hersenonderzoek dat er maar liefst 6 verschillende types ADHD bestaan, te weten:
  • Type 1: Klassieke ADHD
  • Type 2: ADD
  • Type 3: ‘Over-focused’ ADHD
  • Type 4: Limbische ADHD
  • Type 5: Temporale kwab ADHD
  • Type 6: ‘Ring of Fire’ ADHD

SPECT-metingen


Volgens zijn SPECT-metingen vertoont elk ADHD-subtype een uniek patroon van hersenactiviteit. Zijn onderzoek is controversieel, maar desondanks erg interessant. Daarom worden in dit artikel de verschillende types toegelicht. Per type volgt een opsomming van de symptomen, het ontdekte patroon van hersenactiviteit en vervolgens de aan te raden behandeling.

ADHD comorbiditeit stoornis


Tot slot: dr. Amen is dan wel een controversieel onderzoeker, het is een feit dat ADHD een stoornis is met een hoge mate van comorbiditeit. Dit betekent dat ADHD heel vaak gepaard gaat met een andere stoornis, zoals een depressie (20-30%), angststoornis (10-40%), agressieprobleem of verslaving (12-24%). In de toekomst blijkt misschien dat er geen sprake is van comorbiditeit, maar van ADHD variaties?
reactie op @coenoldebijvank:
Marielle Abdy Waar staat dit artikel dan?
dank je

3 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 5 jaar geleden geplaatst
De drie bekendste soorten ADHD http://forum.adhdblog.nl/conversations/drie-soorten-adhd
Mad Bru 3 jaar geleden geplaatst
Hoi Coen. 
Ik ben op zoek naar een arts/therapeut, die gespecialiseerd is in deze subtypes. En met de behandeling daarvan. (met supplementen en/of medicatie)
Heb nu dexamfetamine, methylfenidaat, dexmethylfenidaat geprobeerd. Allemaal geen succes. En voordat ik nu met strattera of wellbutrin zou gaan beginnen, zou ik liever eerst een ander pad bewandelen. 
Wellicht kun jij of iemand anders mij op weg helpen met deze zoektocht :-)
Dank!
reactie op @mad:
wil S Ik weet niet in welke regio je woont. In Rotterdam heb je het Kinderplein Medisch Centrum. Daar is veel expertise, o.a. Dr. Peraira, een bekend kinderarts is er aan verbonden. 
3 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank @mad je bent op dit moment niet onder behandeling van een psychiater of huisarts?

een tip die ik kan meegeven is dat je ook als eerste stap naar je persoonlijke situatie moet kijken.. ben je gezond, vaste baan of full-time werk, relatie, wel of geen kinderen, vind je het leuk, finance etc.. 

jezelf eigenlijk reëel schetsen op een papiertje zeg maar.. de totale situatie.

vaak de bovenstaande punten, hebben al veel invloed op mensen met ADHD..

3 jaar geleden

Beantwoorden

Mad Bru Dank voor je reactie @coenoldebijvank
Ik ben nu ruim een jaar bezig. Onder behandeling bij ADHD poli voor volwassenen van Psyq. (Psychiater + coach)
Ik vind het nogal een trial-and-error methode. Nu 3 middelen geprobeerd en die werkten averechts.
Nu zou ik wellbutrin of strattera moeten proberen.
Maar inmiddels zie ik dat er meer mogelijk is, dan alleen deze middelen. 
En inderdaad, daarnaast ook de coaching voor een levensstijl die passend is. Maar nu zoek ik heel specifiek een ingang bij iemand die werkt met die 6 subtypes. Of bijvoorbeeld iemand die meer weet van ADHD en bijvoorbeeld GABA etc. Ik heb vooral last van overprikkeling, geluid, drukte.
Iemand een tip? Omgeving Delft, Leiden, Den Haag graag.

3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Willem Jansen 2 jaar geleden geplaatst
Sorry voor de bump, maar had hier toch een vraagje over. Bij andere bronnen over de types ADHD volgens Dr. Amen kom ik zeven subtypes tegen. Degene die hierin mist is de Anxious ADD, waar ik toevallig dus ook een vraag over had die mensen hier misschien kunnen beantwoorden. Ik kom niet overeen met dit profiel, maar vroeg me toch af welke behandeling bij dit type zou werken. 

Dit typen wordt omschreven als: 
"Symptoms: Core symptoms of Classic ADD, as well as being anxious and tense, having physical stress symptoms like headaches and stomachaches, predicting the worst, freezing in anxiety-provoking situations, especially if being judged.
Cause: High activity in basil ganglia (the opposite of most types of ADD, where there is low activity).
Treatment: Promote relaxation and increase dopamine and GABA levels. ADD stimulants, taken alone make patients more anxious. Begin with a range of “calming” supplements, such as L-theanine, relora, magnesium, and holy basil. Tricyclic antidepressants Imipramine or Desipramine to lower anxiety, depending on the individual. Neurofeedback to decrease symptoms of anxiety, especially to calm the prefrontal cortex." bron: https://www.smartkidswithld.org/getting-help/adhd/7-types-adhd/

Hier stellen ze dat medicatie als ritalin/dexa juist averechts kan werken. Maar bedoelen ze nu dat je dus beter het in combinatie kan nemen met kalmerende supplementen, of alleen kalmerende supplementen en ritalin/dexa achterwege laten? Of moet ik voor een duidelijk antwoord het boek erover lezen?
reactie op @willempiex:
Coen Olde Bijvank Heel interessant artikel, bedankt voor het delen Willem.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 2 jaar geleden geplaatst
Heel interessant, ik heb me hier ook een beetje in verdiept. Er wordt hier aangegeven dat dit type met alleen Stimulantia, zoalsbijvoorbeeld Methylfenidaad of Dexamfetamine,  nog onrustiger kan worden.  Men raadt aan om die innerlijke onrust eerst aan te pakken met L theanine, magnesium, antidepressiva en Neurofeedback. Dit helpt vooral tegen de onrust, angst, depressies en spanningen.
Om de concentratie te verbeteren kan men ADHD medicatie in de vorm van Stimulantia erbij nemen. 

Het boek en Amerikaanse psychiaters op YouTube geven hier veel informatie over. Er wordt ook duidelijk visueel op tekeningen weergegeven in welk gedeelte van de hersenen het zich wat afspeelt.

1984 Heem 1 jaar geleden geplaatst
Ik geloof hier heilig in ik heb add, met angsten en ik geloof zeker dat iedereen met adhd/add ergens anders last van heeft en dus een ander soort adhd heeft.
Ik heb bij https://www.brainmed.nl/ een hersenmeting laten maken omdat ik last had van angst klachten en ik niet goed wist waardoor, ik had mijn hele leven al concentratie en plannings problemen.
Ook pakte een antidepressiva bij mij niet.
Na deze hersenmeting (ik had toen nog geen officiële add diagnose) kwam na 10 dagen de uitslag, hier zagen ze duidelijk een add brein op, en het add type welke ik heb past het beste Ritalin of dex.
Zeker de moeite waard om bij brainmed dit te laten doen.
Echter staan niet alle huisartsen en psychiaters achter deze methode, dit wordt in amerika veel vaker gedaan om tot een juiste diagnose en behandeling te komen.
De neuropsycholoog die dit doet is erg betrouwbaar en erg kundig.
Helaas wordt het niet vergoed door de zorgverzekeraar omdat dit hier in Nederland nog geen officiële behandel methodes zijn!!!??
Anne Anne 11 maanden geleden geplaatst
Wat een interessante artikelen en filpmjes. Dank hiervoor. Mijn vriend heeft voor zover wij vermoeden ADD en hij is zichzelf aan het kapot maken. Fijn om dit te zien en zo beter te begrijpen wat ons te doen staan en hoe we ermee om kunnen gaan.
Ron J 11 maanden geleden geplaatst
Is er ook een type waarbij je je dusdanig slecht kunt concentreren op je hyperactieve buien?
JJ S 11 maanden geleden geplaatst
Als je één persoon met ADHD hebt gezien, heb je één persoon met ADHD gezien. Als er zes hebt gezien, zes. Je kan oneindig doorgaan met subtypes onderscheiden. Maar er komt een moment dat het niks meer bijdraagt aan ieders kennis en begrip van deze afwijking. Ik neem deze dr. Amen zelf met een hele grote korrel zout. Gebruik hiervan wat je helpt om inzicht te krijgen. Maar staar je ajb ook niet blind op welk subtype je dan bent.
reactie op @js:
P Davenport Ik ben het daar ook wel mee eens. Volgens mij is dit juist de reden waarom ADD nu gewoon onderdeel is van ADHD met een aantal subtypes. Misschien heeft het te maken met dat mensen zich graag willen onderscheiden en daarom naarstig op zoek zijn naar iets wat dan bij hun past maar uiteindelijk vallen ADD en ADHD onder dezelfde noemer, Attention Deficit en de behandeling is nagenoeg hetzelfde, in ieder geval qua medicatie maar ook de  behandeling zelf. Daarbij kun je je dan focussen op de verschillende symptomen waar je last van hebt die hieronder vallen en hier verder mee in behandeling te gaan en zeker niet jezelf gaan diagnostiseren, er zijn niet voor niets professionals. Internet is ook maar internet, hier kun je namelijk op elke vraag of situatie het antwoord vinden dat jij graag wilt horen om jezelf van iets te overtuigen dus niet altijd de beste bron.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Peter - 6 maanden geleden geplaatst
ADD heeft ook heel wat subcategorieën. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 October 2018 om 13:47
Aantal lezers 208
Aantal reacties 10