28 jaar en net gestart met Methylfenidaat - advies nodig

Laatste reactie 26/03/2021 18:06 door Saskia
· Markeren als ongelezen
Jessy van Leeuwen 4 maanden geleden geplaatst
Hey hoi, een halfjaar geleden werd ik officieel gediagnoseerd met ADHD/ADD. Paar jaar geleden kwam dat al naar voren tijdens de testen, maar toen was de amnesetest niet goed afgenomen met mijn ouders. Op verzoek van de pshycholoog heb ik toen 'nee' gezegd tegen het proberen van medicatie. Ondertussen drie jaar later, wilde ik het wel proberen, maar moest ik de test opnieuw laten doen. Dit keer kwam het wel overduidlijk naar voren, inclusief met de amnesetest (die was veel uitgebreider dan de ja/nee vragen van de vorige keer). 

Dit is dag twee van mijn 14 dagen trial. Ik neem 3x 10 mg, om de vier uur. Gisteren had ik gelijk minder snaai momenten. Ben vaak onrustig en ben in de neiging om uit verveling te gaan eten, maar gisteren niet gesnoept, gewoon niet eens aan gedacht. Is ook een van de bijwerking had ik te horen gekregen, en was verbaasd over hoe snel dat effect had. In de avond had ik ontzettende buikpijn, wat ik niet zo leuk vond. Maar bovenal, de buzzing gevoel in je hoofd, alsof je deels verdoofd bent, alsof je tipsy bent maar dan op een bewuste manier is nieuw voor mij. Ik ben niet versufd maar toch ook weer wel. Ik weet niet of dit de werking moet zijn voor ritalin, maar ik weet dus niet zozeer of ik dit heel fijn vind of niet. Vandaag zal ik mijn essay af moeten maken, hello procrastination XD, maar gisteren kon ik me nauwlijks focussen. Er zit totaal geen stress meer in mijn lichaam, geen paniek, terwijl dat een dagelijks fenomeen is. Aan de ene kant, heerlijk om niet paniek te hebben, aan de andere kant moet ik nu focussen op werk zonder de paniek wat iets nieuws is. 

Hoe ervaren jullie dit met methylfenidaat? 

Ik merk al verschil met 30mg per dag, mag misschien volgende week ietje meer. Maar in het algemeen merk ik al verschil. Terwijl ik verhalen heb gelezen dat sommigen wel 90mg per dag nemen, tuurlijk case afhankelijk. Ik was niet een hele erge stuiterbal, ben vooral altijd een continue denker geweest, en nu is er opeens een rust wat ik niet weet wat ik ermee moet doen. Het is ook nog maar dag twee, dus kijk over twee weken verder. Maar was benieuwd naar jullie ervaringen.

Ik heb wat gelezen of dexafetamine, dat werkt weer anders, maar lees daar meet positieve verhalen over dan met methylfenidaat. Hopelijk kan deze community mij wat gerustellen over de bijwerkingen en dat wat ik nu ervaar, op dag 1 en dag 2 wel gaat wennen/bijwerkt. 

   
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
Hoi Jessy, fijn dat je al verschil merkt. Kortwerkende Methylfenidaad (Ritalin) werkt meestal tussen de twee en drie en half uur. Daarna begint het uitwerken, de crash of rebound, waarbij de ADHD verschijnselen tijdelijk heftig terugkomen. Tenzij je op tijd de volgende dosering neemt. Dit is tevens een vaak genoemd nadeel van Methylfenidaad. Je weet van tevoren niet hoelang een dosering voor jou werkt, het kan zelfs variëren. Het kan zijn dat het in de ochtend of avond sneller uitwerkt.
Ik moest bij houden hoelang het duurde voordat ik het voelde inwerken en hoelang het effect aanhoudt. Het kan zijn dat het bij jou eerder uitwerkt dan de vier uur. Merk je iets van het uitwerken?

Minder eetlust komt vaak voor bij de psycho-stimulantia. De buikpijn is vervelend, maar misschien moet je aan de stof wennen of is het een kwestie van goed instellen op de juiste dosering en timing.
Ingrid Okhuijsen 3 maanden geleden geplaatst
Wat een bekend verhaal. Ik ben 30 december gediagnosticeerd met adhd. Toen ook begonnen met methylfenidaat. Ik merk idd dat ik in mijn hoofd rustiger bent en beaam jou gevoel van buzzing.  Wat ik wel merk is dat hij erg kort werkt. Ongeveer 2.5 uur.
Ik denk dat ik morgen even gaat bellen met behandeld arts om te overleggen.
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
@ingridokhuijsen​, welke dosering en timing heb je precies? Bij de meesten werkt de kortwerkende rond de 2,5 uur. Je zou dan om de 2 uur of 2 uur en 15 minuten een dosis kunnen nemen; bijvoorbeeld 6 x 10mg om 08.00/10.00/12.00/14.00/16.00/18.00 uur. Of in overleg met je behandelaar over kunnen stappen op langwerkende Methylfenidaad. Vaak werkt de langwerkende tussen de vier en acht uur....
Ingrid Okhuijsen 3 maanden geleden geplaatst
Ik slik hem nu om de 3 uur. Hen aankomende dinsdag een gesprek met arts
Pascalle Klein 3 maanden geleden geplaatst
Hoi Jessy,

Ik ben 28 en heb ook pas diagnose gehad op 26e. Toen dus ook gestart met methylfenidaat. Ik herken je verhaal precies! Ik heb ook altijd continue stress in m'n lijf en als ik methylfenidaat neem, voel ik al heel snel echt m'n spieren ontspannen, zo bizar. 
Maar ik ben aan de ene kant ook gewend om altijd snel en veel te denken, impulsief dingen te doen, in de stress te schieten etc. Het lijkt ook alsof ik op die manier een beetje de controle houdt ofzo over alles. Misschien is dit schijncontrole. Ik voelde in t begin vaak ook de twijfel of het nou juist wel of niet fijn vond. Ik vind t ergens ook wel leuk dat er continue allerlei creatieve en gekke gedachtes in m'n hoofd oppoppen :p 
Ik moest gister ook een verslag schrijven en nam 5 mg (ik vind dat ik te suf word van 10), en in het begin merkte ik dat ik dan te rustig ben, en niet die zenuwachtige drive heb om te beginnen. Daarentegen heb ik ook niet 1001 gedachtes die me tegenhouden om te gaan beginnen. Ik doe het als volgt: ik zeg tegen mezelf dat ik nu echt ga beginnen, en als ik me echt niet alert voel dan neem ik nog n kop koffie erbij. Ik merk dat ik me me Ritalin nog maar op 1 ding kan focussen (logisch) maar het kost alleen even om m'n hoofd op datgene te laten focussen wat ik moet doen. Wat ik kan met Ritalin dus ook relaxed en zorgeloos uit het raam staren bijvoorbeeld :p als ik dan eenmaal in de focus zit, dan merk ik dat Ritalin ervoor zorgt dat je beter en langer in die focus blijft (dan zonder Ritalin). Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
En, ik merkte dat ze gauw van die hele stricte medicatie schema's voorstellen, maar ik nam het gewoon liever alleen als ik het nodig heb. Als ik op zondag vrij ben en niks hoef te doen, dan ren ik gewoon liever een beetje op en neer door het huis :p 
reactie op @pascalleklein:
Jessy van Leeuwen Dit is zo herkenbaar, het alsof we een beetje soortgelijke adhd/add hebben. Ik vind mezelf niet heel druk, maar in mijn hoofd continue denken. Daar ben ik deze week wel echt achter gekomen dat dat zo is. Ik heb helaas elke dag hoofdpijn, die in de middag opkomnt (rond mijn tweede medicatie) en dan pas verwijnd in de avond. Had gisteren bloeddruk even opgemeten, bleek te hoge onderdruk te hebben. Vanochtend was dat wee normaal, dus vanmiddag weer even checken. 
Een vriendin van mij zei ook dat je lichaam eraan moet wennen. Zij heeft een hekel eraan, omdat ze er super nerveus en trillerig vanbinnen van wordt. Dus soms neemt ze het, maar het is niet ideaal. 
Misschien is 10mg ook teveel voor mij, ik vind het heel moeilijk om te zeggen. Ook wanneer het inwerkt en uitwerkt vind ik lastig. De eerste dag was het zo overduidelijk, ik was verdoofd en mijn hoofd tintelde en keek vrolijk de gehele dag in de tuin naar de vogels. Alsof ik daar tijd voor had. :P De dag erna moest ik nog minimaal 1000 woorden schrijven voor mijn paper, geen stress whatsoever... rond 16:00 pas echt begonnen, en verdomme tot middernacht aan een stuk door kunnen werken. Het bijzondere was, ik had geen stress, geen paniek, echt heerlijk. Ook na 20/21h, toen de medicatie was uitgewerkt kon ik nog goed door werken in de zone, en stress bleef weg. 
Het blijft spannend, ik merk dat het werkt, maar weet nog niet echt hoe ik het moet doseren. Nu moet ik het om de vier uur 10mg nemen van de arts. Maar gaan morgen de eerste week bespreken. Heb wel elke dag, van de middag tot avond hoofdpijn. Gisteren bloeddruk gemeten en zag dat onderdruk te hoog was (89), vanochten weer gemeten voor medicatie intake was dit (81), wat mijn normaal is. Dus hoop dat dit effect tijdelijk is.
Het zal even puzzelen en ontdekken zijn met de juiste dosis en medicatie. 
3 maanden geleden

Beantwoorden

1984 Heem 3 maanden geleden geplaatst
Ik moet denk ik met de dosering omhoog, ik heb ADD met impulsiviteit.
Ik slik nu dag 2.
10mg maar ik merk juist helemaal niets, geen bijwerkingen (gelukkig) maar ook geen positieve effecten dus waarschijnlijk is mijn dosering wat laag.
Elise 1991 3 maanden geleden geplaatst
Hoi! Ik herken me zo erg in jouw verhaal.. loop precies tegen hetzelfde aan. Ik weet al zeker 15 jaar dat ik adhd heb. Toen allerlei soorten medicatie gebruikt maar steeds mee gestopt omdat ik het zelf onder controle wilde krijgen. Dat lukte ook prima tot de afgelopen periode.
Tegenwoordig ben ik mama van een meisje van 1 en dat vraagt veel van me. Wat jij ook aan geeft in je verhaal; niet perse fysiek druk maar een enorme denker. Ik ben daar zo vermoeid van dat ik het gevoel heb tegen een burn out aan te lopen. Soms ben ik letterlijk duizelig van de vermoeidheid/drukte in mijn hoofd. Het is ook een soort vermoeidheid die ik niet kan beschrijven. Ik denk zware overprikkkeling want mijn lichaam is niet moe.
Op dit moment ben ik aan het kijken welke dosering bij me past:
2 weken geleden gestart met methylfenidaat, ik begon met 3x 5 mg maar merkte alleen bijwerkingen; strak gezicht, onder invloed, enorm suf maar ook weer niet, wel iets betere concentratie maar dat was voor hooguit een uurtje, verder alleen nadelige effecten.
Nu slik ik in overleg met de huisarts om de 3 uur 10 mg. (7 - 10 - 13 - 16 uur) maar na 2 uur krijg ik last van de bijwerkingen die jij beschrijft; tipsy,  enorme kater, onder invloed, geen concentratie, wel rust in mijn hoofd. Ik weet niet wat ik hiermee aan moet.. de werking die ik merk is prettig maar de bijwerkingen laten me erg twijfelen. Ik wil graag doorzetten want ik denk dat dit gewoon niet de juiste dosering is. 
Ik ben heel benieuwd wie zich hier nog meer in herkennen en of jullie met een bepaalde dosis of verandering van medicatie toch wel veel voordelen merken ten opzichte van voordat je medicatie gebruikte.

reactie op @elisedonkersloot:
Jessy van Leeuwen Ik vind het echt zo fijn om te leen dat mijn verhaal en ervaringen ook bij anderen voorkomen. Ook hoe je jou gedachtengang beschrijft, dat heb ik dus ook. Ik begin nu met mijn derde week, heb nu in de ochten 15mg, en dan daarna 10mg dosering. Vanochtend heb ik overgeslagen, omdat ik eindelijk vakantie heb en heb uitgelsapen. :) 
Maar vorige week heb ik wel echt baat gehad met de dosering, ik kon opeens een gehele dag studeren en werken. Normaal had ik dat echt nooit gekund, en schipperde ik het met vaak midden in de nacht werken omdat ik dan bijna geen afleiding meer heb. 
Heb vanmiddag dosis wel genomen en heb nu ook dat lichte hoofd gevoel weer. Terwijl afgelopen dagen was dat weg. De eerste week heb ik hele heftige hoofdpijn ervaren, maar dat is ook weggezakt. Ik denk echt dat we moeten schipperen met de hoeveelheid, en om welke tijd we wat nemen. Behoorlijke puzzel, om naar ons lichaam te luisteren en of we het uberhaupt wel fijn vinden of niet. Ik was vorige week ongesteld, paar dagen later dan normaal, maar was wel heel erg geprikkeld door alles om me heen. Heb ik normaal gesproken nooit, maar bleek ook een van de bijwerkingen te zijn. Het is nogal een lijst met bijwerkingen die we mensen eventueel ervaren.. XD 
3 maanden geleden

Beantwoorden

Elise 1991 Hai! Ja het is enorm lastig.. vanmorgen toch weer naar de huisarts geweest want ik vond de bijwerkingen onverantwoord worden. Op deze manier kan ik niet werken en voor mijn gezin zorgen. Nu heb ik 18 mg concerta voorgeschreven gekregen en ik moet zeggen dat ik vandaag geen rebounds en vreemde bijwerkingen heb ervaren. Wel erg moe maar ik ben gewoon flink overbelast en de arts waarschuwde me dat omdat ik rust krijg in mijn hoofd van de medicatie, ik meer last kan ervaren van de vermoeidheid die eruit komt omdat het door de rust de kans krijgt om eruit te komen. Dus voor nu 2 weken aankijken en er verder niets bij slikken (heb de kortwerkende weggegooit zodat ik ook niet kan nemen als ik ga twijfelen of ik nu wel een goede dosering heb) ook ben ik aangemeld bij een organisatie gespecialiseerd in adhd en medicatie gebruik. Als de concerta niet werkt kan ik daar verder kijken voor mogelijkheden. 
3 maanden geleden

Beantwoorden

Jessy van Leeuwen Hey, alweer tijdje geleden. Maar hoe gaat het nu met de concerta? Gisteren had ik weer een gesprek, maar ben vandaag met dexamfetamine begonnen uit te proberen, 2*5mg. Moet zeggen, merk er niet al te veel nog van. Ben alleen wel wat rustiger in mijn hoofd dan zonder medicatie,  Maar zal dit eerst een week uit proberen, voordat we het kunnen verhogen. Maar de kortwerkende methylfenidaat maakte me alleen maar meer onrustig, terwijl concentratie wel wat beter was geworden. Dus hoop echt dat dexamfetamine mijn medicijn gaat worden. 

Beetje gekke vraag, maar merk jij ook verschil met je menstruatie cyclus? Ik zit sinds kort weer aan de pil, en het was behoorlijk standaard. Kon het op de dag aantikken wanneer ik ongesteld zou worden. Dit is nu de twee keer sinds ik medicatie ben gaan gebruiken, maar het komt pas aan het einde van de stopweek en duurt nu ook langer (van die irritante low-flow days).
2 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Dianne 13 2 maanden geleden geplaatst
Hoi allen,

Ik heb een vraag. Ik zie dat de meeste mensen hier Ritalin slikken, waarom Ritalin en niet Concerta? Ikzelf heb mij net aangemeld bij psychologisch centrum om getest te worden op ADD na jaren van problemen, viel nu het kwartje en mijn vermoeden is dan ook dat ik het heb. (Ik ben nu 39 jaar) Ben daarom ook zeer benieuwd naar jullie ervaringen en lees nu ook veel dingen op het forum die ik herken. Gr Dianne
reactie op @dianne13:
Jessy van Leeuwen Hey Dianne, mijn verpleegkundig begeleider begint met voorschrijven van methylfenidaat. De kortwerkende variant hiervan. Wat ik in de tussentijd ook heb gelezen, de meeste beginnen altijd met methylfenidaat, de basis dosering. Daarna gaan ze kijken of ze de dosering omhoog moeten brengen. Pas nadat je weet hoeveel mg je op een dag nodig hebt zou je met concerta kunnen beginnen. 

Ik zit nu een week of dexafetamine, dit bevalt mij beter alleen weet ik wel dat deze dosering omhoog moet. Ook hier met de basisdorering begonnen om vervolgens op te bouwen. 
Denk dat dit gewoon standaard protocollen zijn die de doctoren/artsen volgen. Het is vooral goed naar je lichaam luisteren, en ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Ik hoop dat je snel gediagnoseerd kunt worden, het is echt een opluchting om die 'stempel' officieel te krijgen. Dan weet je gewoon waarom sommige dingen gebeuren en waaraan het ligt. Vooral bepaalde reactie/gedrag patronen kan je daar zo uit herleiden. 
2 maanden geleden

Beantwoorden

Esther van Zoeren 1 maand geleden geplaatst
Hey!

Ik ben 25 en ben in 2014 gediagnostiseerd met ADHD gecombineerd type en net begonnen (opnieuw) met ritalin 10mg 3x daags. Ik merk dat ik het vooral ook spannend vind, wat het met me doet en of de rebound net zo erg was als voorheen (heb dit 5 jaar geleden ook geslikt en toen gestopt vanwege de onrust). Mijn adhd laat zich vooral zien in mijn hoofd haha. Piekeren, niet kunnen slapen, uitstellen en vermijden van opdrachten.. verslagen.. taken en situaties. Hoe gaat het nu met je? Je kan ook altijd een soort dagboek bij houden (doe ik ook) vanaf dat ik de pil genomen heb.. hoelang werkt het, wat voel ik, wanneer is het uitgewerkt en wat voel ik dan. Dan ga ik na twee weken daarmee naar de huisarts en mogelijk verzinnen we dan weer een nieuw plan.

Ook nog een tip wat mij goed hielp: de podcast ADHD dingen op Spotify. Meerdere topics over medicijnen bij adhd en uitgelegd door de man van adhd centraal. Super leerzaam en fijn! Hoop dat deze tips een beetje helpen!
Saskia De Vries 1 maand geleden geplaatst
Ha Jessy, ik ben vandaag begonnen met methylfenidaat, 4x daags 25 mg (gebaseerd op mijn gewicht, ik ben erg zwaar). Ik merkte bij de proefmedicatie (1x 25 mg) dat mijn hoofd leegliep, stil werd, zo'n rust!
Vandaag heb ik 3 doses gebruikt, straks de laatste. Ik merk zodra het gaat werken dat mijn wangen wat verstrakken, is snel weg. 
Ik ben gewaarschuwd dat de eetlust zeker in het begin minder kan worden, en dat je moet opletten dat je regelmatig eet, liefst 6x per dag een beetje. Dat je bij last van je buik het beste je meds kunt innemen met wat eten (waardoor ook het effect dat je eetlust verdwijnt wat minder wordt).
Mijn behandelaar zei dat er (bij zijn organisatie) altijd gestart wordt met kortwerkende methylfenidaat, en als dat goed werkt, geen klachten geeft, en je goed bent ingesteld, je over kunt op langwerkend of mogelijk een combi langwerkend vroeg en later op de dag nog 1 maal kortwerkend. Dat scheelt innamemomenten en ook het risico op rebound-effecten.
Daarnaast starten ze meestal met kortwerkend omdat dat geen gedoe geeft met de vergoeding, wat soms met bepaalde langwerkende meds wel het geval is.
Ik kan vrij goed merken wanneer het middel begint uit te werken, als ik vaag misselijk word is het bijna tijd voor de volgende dosis. 
Schema voor nu is 9-12-15-18 uur. Na 2,5 uur voel ik dat het effect  wat af begint te nemen, dus ik ben een beetje huiverig voor hoe het vanavond gaat. Misschien moet ik heel vroeg naar bed (benieuwd hoe ik me dan voel morgenochtend). 
Over een kleine twee weken heb ik een evaluatie met mijn behandelaar en kijken hoe of wat. Als het blijft werken zoals nu, veel effect en weinig bijwerkingen, ben ik heel blij. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 January 2021 om 12:15
Aantal lezers 66
Aantal reacties 16